×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Το ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή τα κρούσματα ζώων με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λύσσα που παρουσιάστηκαν στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα βρίσκεται σε εγρήγορση

04 Οκτωβρίου 2013 00:47

Το φθινόπωρο του 2012 εμφανίστηκαν, για πρώτη φορά μετά το 1987, εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λύσσας σε ζώα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το 2012 δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά εννέα (9) ζώα θετικά στη λοίμωξη του ιού της λύσσας και έως τις 05/07/2013 άλλα δεκαέξι (16). Δώδεκα (12) από τα παραπάνω κρούσματα εντοπίστηκαν στην ΠΕ Κιλκίς, πέντε (5) στην ΠΕ Πέλλας, δύο (2) στην ΠΕ Κοζάνης, ένα (1) στην ΠΕ Καστοριάς, τρία (3) στην ΠΕ Τρικάλων, ένα (1) στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, ένα (1) στην ΠΕ Σερρών. Σε όλα τα ζώα επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά λοίμωξη με τον ιό λύσσας από το εργαστήριο αναφοράς λύσσας του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών (Κ.Κ.Ι.Α.). Το τελευταίο περιστατικό επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά στις 21/08/2013 και αφορούσε σε κόκκινη αλεπού από την περιοχή Σκύδρα της ΠΕ Πέλλας,. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο. Τα άτομα που εκτέθηκαν σε δήγμα ή ήρθαν σε επαφή με λυσσύποπτο ζώο υπεβλήθησαν σε προφυλακτική αντιλυσσική αγωγή με χορήγηση εμβολίου ή και ορού καθώς και σε περιποίηση του τραύματος. (Χάρτης κρουσμάτων - βλέπε φώτο)

Στην επανεμφάνιση του νοσήματος δύο κυρίως παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο:

Η επανεμφάνιση της νόσου σε χώρες όμορες της Ελλάδας και η διασυνοριακή μετακίνηση ζώων άγριας πανίδας

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας, το ΕΚΕΠΥ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρακολουθεί το αναδυόμενο νόσημα της λύσσας και παρεμβαίνει με τις κατάλληλες ενέργειες για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos