×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ομάδα υποστήριξης 10 ατόμων πίσω από τους εκτελεστές

04 Νοεμβρίου 2013 09:42

Στην εξέταση της μηχανής εντούρο που βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο ρέμα της Χελιδονούς έχουν στρέψει την προσοχή τους οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

Οι ειδικοί διασταύρωσαν το χρώμα και τον τύπο της μοτοσικλέτας των δραστών, όπως φαίνεται στο βίντεο, με αυτή που βρέθηκε στο ρέμα και θεωρούν πλέον σίγουρο ότι πρόκειται για την ίδια μηχανή.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η Honda Africa Twin «με την πινακίδα με τα εξάρια» είχε κλαπεί στις 28 Ιουνίου από την Καλλιθέα και ήδη έχει βρεθεί και εξεταστεί ο ιδιοκτήτης της που δεν φαίνεται να έχει σχέση με το περιστατικό.

Εκτιμάται ότι οι δράστες προσπάθησαν να τη ρίξουν μέσα στο νερό, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και το γενετικό υλικό, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν. Γι' αυτόν τον λόγο οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι «από τη μηχανή θα βρεθεί αξιοποιήσιμο υλικό».

Την ίδια στιγμή, καρέ καρέ εξετάζεται και αναλύεται στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ το βίντεο από την κάμερα που βρισκόταν έξω από το κτίριο της Χρυσής Αυγής όπου έχει καταγραφεί η διπλή δολοφονία.

Εμφαση δίνεται και στο σακίδιο που φαίνεται στο βίντεο να φοράει στην πλάτη ο ένας από τους δράστες. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εκεί να έκρυβαν χειροβομβίδες και επιπλέον οπλισμό για την περίπτωση της συμπλοκής.

Επίσης συνεχίζεται η συλλογή υλικού και πληροφοριών, αλλά και η εξέταση μαρτύρων για το ίδιο το περιστατικό. «Κλειδί» θεωρείται η μαρτυρία ενός τέταρτου άνδρα, που δέχτηκε τα πυρά του εκτελεστή, κατάφερε ωστόσο να σκύψει, να τα αποφύγει και να βρει ασφαλές καταφύγιο μέσα στα γραφεία της ΧΑ.

Οι αστυνομικοί επιμένουν στον εντοπισμό της ομάδας υποστήριξης των δραστών -υπολογίζουν τουλάχιστον 10 άτομα- που θεωρείται βέβαιο ότι κινούνταν επίσης στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου. Ακόμη ένα στοιχείο που αναζητούν οι ειδικοί είναι αν τις προηγούμενες ημέρες κάποιος από τους περιοίκους είχε δει κάποιους να κυκλοφορούν ασκόπως γύρω από την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής Βορείων Προαστίων.

Πάντως, πηγές από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναφέρουν ότι οι βουλευτές της ΧΑ βρίσκονταν τον τελευταίο καιρό υπό διακριτική επιτήρηση και έτσι εξηγούν γιατί τελικά οι τρομοκράτες επέλεξαν να στοχεύσουν κατά των ατόμων που περιφρουρούσαν τα γραφεία της οργάνωσης και όχι κάποιο «ισχυρό» της πρόσωπο.

Η ελπίδα που είχαν οι επιτελείς της Αντιτρομοκρατικής να μάθουν για την ταυτότητα των δραστών από τη βαλλιστική εξέταση των 12 καλύκων που βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας εξανεμίστηκε μετά τα αποτελέσματα, αφού διαπιστώθηκε ότι το πιστόλι τύπου Ζάσταβα των εννέα χιλιοστών, με το οποίο πυροβολήθηκαν τα θύματα, δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια κατά το παρελθόν.

Νέος κάλυκας

Αργά χθες το βράδυ βρέθηκε ακόμη ένας κάλυκας στο σημείο της επίθεσης και εστάλη στα γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. Το γεγονός ότι οι δράστες δεν θέλησαν, μέσω ενός όπλου «ταυτότητα», να αποκαλύψουν την προέλευσή τους είναι ακόμη ένα γεγονός που απασχολεί τις διωκτικές αρχές. Η μη γνωστοποίηση, έως σήμερα, στοιχείων τους εκτιμάται ότι δεν έχει να κάνει τόσο με τον φόβο εντοπισμού τους, αλλά με το γεγονός ότι ίσως έχουν προγραμματίσει και οργανώσει και άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα.

ΣΤΥΓΝΟΣ ΚΑΙ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ» Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ

Διπλό φονικό μέσα σε επτά δευτερόλεπτα

Η επίθεση που εκδηλώθηκε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής ολοκληρώθηκε μέσα σε 7 δευτερόλεπτα. Τόσο χρόνο χρειάστηκε ο δράστης για να δολοφονήσει τους Γιώργο Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη, 27 και 22 ετών αντίστοιχα, αλλά και να τραυματίσει σοβαρά τον 29χρονο Αλέξανδρο Γέροντα, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Με καλά μελετημένες κινήσεις και αξιοσημείωτη ψυχραιμία, οι δύο δράστες της διπλής δολοφονίας που σόκαρε την κοινή γνώμη, είχαν καταστρώσει ένα άψογο σχέδιο που το ακολούθησαν κατά γράμμα.

Με μοτοσικλέτα τύπου εντούρο, η οποία είχε κλαπεί τον περασμένο Ιούνιο, κατέφθασαν στη λεωφόρο Ηρακλείου λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα. Προσπέρασαν τα θύματά τους και σταμάτησαν σε κοντινή απόσταση τη μηχανή τους. Φορώντας κράνη και μάλιστα full face για να καλύπτουν τελείως τα χαρακτηριστικά τους, προσέγγισαν τα τέσσερα άτομα που βρίσκονταν σε «περιπολία» των γραφείων της τοπικής οργάνωσης βορείων προαστίων.

Φέρονται να οπλοφορούσαν και οι δύο αλλά ένας ήταν ο εκτελεστής, όπως αποδείχτηκε και από τη βαλλιστική έρευνα. Ο οποίος με γρήγορες κινήσεις σήκωσε το πιστόλι και ξεκίνησε να πυροβολεί.

Σύμφωνα με μαρτυρία του τέταρτου χρυσαυγίτη που γλίτωσε από την επίθεση, ο ίδιος και ο Αλ. Γέροντας δέχτηκαν τα πρώτα πυρά. Οπως φαίνεται, ο δράστης, παρόλο που αστόχησε αρχικά, έστρεψε το όπλο στα δύο θύματα, αδειάζοντας τον γεμιστήρα στα κορμιά τους. Μάλιστα, πριν τραπεί σε φυγή, ο δολοφόνος πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τα δύο θύματα, δίνοντας τη χαριστική βολή.

Καλά εκπαιδευμένος

Ψυχρό και καλά εκπαιδευμένο εκτελεστή χαρακτηρίζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ τον δράστη του χτυπήματος, το οποίο παραπέμπει σε πρακτικές που συναντώνται σε μαφιόζικα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Οπως επισημαίνεται από αστυνομικές πηγές, το πιθανότερο είναι ο δράστης να έχει εμπλακεί και στο παρελθόν σε παρόμοιες επιθέσεις.

Ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει την προετοιμασία των δραστών είναι ότι την ώρα που επέλεξαν να χτυπήσουν, αλλάζει η βάρδια των δικυκλιστών της ομάδας ΔΙΑΣ, που έχουν ελάχιστο χρόνο ανταπόκρισης στα συμβάντα, ελαχιστοποιώντας μ' αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες για συμπλοκή με αστυνομικούς.

ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Η ΕΡΕΥΝΑ

Δεν «μίλησε» το Zastava που χρησιμοποιήθηκε

Ιδιαίτερο χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τη διπλή δολοφονία των δύο οπαδών της Χρυσής Αυγής στο Ηράκλειο Αττικής. Οπως προέκυψε από τη βαλλιστική έρευνα των εγκληματικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ, ο δράστης χρησιμοποίησε στην επίθεση πιστόλι τύπου Zastava με διαμέτρημα 9 χιλιοστών.

Μάλιστα, όλοι οι κάλυκες που περισυνέλεξαν οι Αρχές έξω από τα γραφεία της ΧΑ προέρχονται από το ίδιο όπλο. Αυτό σημαίνει ότι ένας ήταν ο εκτελεστής και το δεύτερο άτομο που εντοπίστηκε από τους αυτόπτες μάρτυρες είχε τον υποστηρικτικό ρόλο του οδηγού.

Επίσης, η βαλλιστική έρευνα αποκάλυψε ότι το όπλο είναι «καθαρό» και δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε άλλη τρομοκρατική ή εγκληματική ενέργεια.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι τα περίστροφα Zastava, τα οποία είναι τσεχικής προελεύσεως, συναντώνται κατά κόρον στα κυκλώματα της νύχτας.

Είναι αποτελεσματικά πιστόλια και προτιμώνται γιατί είναι διατρητικά. Αυτό σημαίνει ότι οι σφαίρες περνούν ακόμη και από αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό.

Το άδειασε

Ο γεμιστήρας του Zastava -χωρίς τροποποίηση- δέχεται 15 σφαίρες, γεγονός που σημαίνει ότι ο δολοφόνος άδειασε όλες σχεδόν τις σφαίρες στα τρία μέλη της ΧΑ, αλλά κράτησε δύο.

Το διαμέτρημα όμως του όπλου της διπλής δολοφονίας είναι που ξαφνιάζει, καθότι σπάνια εντοπίστηκαν Zastava των 9 χιλ.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ της διπλής δολοφονίας στο Ηράκλειο και στις υποθέσεις του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα που είχε δολοφονηθεί το καλοκαίρι του 2009 από τη «Σέχτα Επαναστατών» και της εκτέλεσης του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, το 2010, στις οποίες είχε χρησιμοποιηθεί πιστόλι 9 χιλιοστών.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του τραυματία

Σταθερά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Αλέξανδρου Γέροντα, ο οποίος νοσηλεύεται για τέταρτη μέρα σήμερα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας.

Οι γιατροί θα επιχειρήσουν να τον αποσωληνώσουν, προκειμένου να δρομολογηθεί η έξοδός του από τη μονάδα. Για να αποσυνδεθεί από το μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής πρέπει να έχει αποκατασταθεί η αναπνευστική του λειτουργία.

Προς το παρόν η έκβαση της νοσηλείας του παραμένει αβέβαιη, εξαιτίας των σοβαρών τραυμάτων που φέρει σε μία σειρά από όργανα. Ο 29χρονος φέρει δύο σοβαρά διαμπερή τραύματα. Eχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στα εσωτερικά όργανα και συγκεκριμένα κάκωση στον σπλήνα, τραυματισμός του στομάχου, ρήξη διαφράγματος και τρεις τραυματικές ρήξεις πνεύμονα, οι οποίες προκάλεσαν ενδοπνευμονική αιμορραγία.

Ομάδα χειρουργών του «Γ. Γεννηματάς» προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής σε σπληνεκτομή και αποκατάσταση των λοιπών τραυμάτων, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν που υπογράφουν ο διευθυντής της Β' Χειρουργικής Κλινικής, Ρένος Χατζηδημητρίου, και της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, Γιώργος Χαμαλάκης. Σύμφωνα με το νεότερο ανακοινωθέν, το οποίο υπογράφεται από τον κ. Χατζηγεωργίου και τον διευθυντή της μονάδας εντατικής θεραπείας Μιχάλη Παιδονόμο, η εξέταση έδειξε ότι δεν είναι αναγκαίο να οδηγηθεί εκ νέου στο χειρουργείο.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos