×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Ανακατάληψη» του Ραδιομεγάρου τα ξημερώματα

07 Νοεμβρίου 2013 10:23

Επιχείρηση της αστυνομίας για την εκκένωση του κτιρίου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, το οποίο εδώ και μήνες ήταν υπό κατάληψη, έγινε στις 4.20 σήμερα τα ξημερώματα.

Οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές τεσσάρων ατόμων, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αστυνομικοί των ΜΑΤ και από άλλες υπηρεσίες, παρουσία εισαγγελέα, περικύκλωσαν το κτίριο και ζήτησαν απ' όσους βρίσκονταν μέσα ν΄αποχωρήσουν.

Και οι δύο πύλες του Ραδιομεγάρου είναι κλειστές, ενώ η επέμβαση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλαϊνή είσοδο, επί της οδού Δημητσάνας. Έξω από το ραδιομέγαρο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οκτώ εκ των οποίων αναπτύχθηκαν περιμετρικά του κτιρίου, ενώ δύο μπήκαν μέσα στο κτίριο.

Ο εισαγγελέας, Ν. Γκύζης, ζήτησε από τους εργαζόμενους της πρώην ΕΡΤ να φύγουν. Ακόμη, από το χώρο προσήχθησαν τέσσερα άτομα, τα οποία οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ. Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Π. Καλφαγιάννης.

Λίγη ώρα μετά, οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς σύμφωνα μετην αστυνομία, ήταν απλώς προσαγωγές και δεν υπήρχε λόγος για να κρατηθούν.

Εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αλλά και συνδικαλιστές καλούν τον κόσμο να μεταβεί στο ραδιομέγαρο για να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του και να διαμαρτυρηθεί για την επέμβαση. Κλειστό παραμένει το ρεύμα ανόδου της Λ.Μεσογείων.

«Ανακατάληψη» του Ραδιομεγάρου τα ξημερώματα

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να μπορέσει να εκπέμψει από τα στούντιο της Αγίας Παρασκευής η Δημόσια Τηλεόραση.

Οπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η απόφαση για την επέμβαση της ΕΛΑΣ στο Ραδιομέγαρο ελήφθη μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ το επιχειρησιακό σκέλος χειρίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Δένδιας.

Καταμέτρηση του εξοπλισμού

Αυτήν την ώρα έχει ξεκινήσει καταμέτρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού της ΕΡΤ, ενώ έξω από το κτίριο βρίσκονται τα προεδρεία ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, που ζητούν να τους επιτραπεί να είναι παρόντες στην καταμέτρηση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί σχετική άδεια.

«Βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της δουλειάς των συναδέλφων μας» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαίρη Αντωνιάδου, η οποία βρίσκεται με τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης, έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ .

«Δέκα μέρες πριν από την επέτειο της χουντικής επέμβαση στο Πολυτεχνείου, η τροϊκανή κυβέρνηση εισέβαλε με τον ίδιο τρόπο στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ζητάω το αυτονόητο, να μπω στο Ραδιομέγαρο γιατί δεν μπορεί να γίνεται αυτό χωρίς την παρουσία των εργαζομένων» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης.

Στην Αγία Παρασκευή κατέφθασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν από τον εισαγγελέα να τους επιτρέψει την είσοδο στις εγκαταστάσεις. Μεταξύ των βουλευτών βρίσκονται ο Ν. Βούτσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Δημ. Στρατούλης και η Νάντια Βαλαβάνη.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Η επέμβαση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ πραγματοποιήθηκε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας. Το Ραδιομέγαρο βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη, με αποτέλεσμα την καθημερινή ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και η επέμβαση έγινε παρουσία εισαγγελέα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Με τη σημερινή εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η κυβέρνηση ολοκληρώνει μια απόλυτα πραξικοπηματική ενέργειά της σε βάρος της ενημέρωσης και της δημοκρατίας που ξεκίνησε την 11 Ιουνίου», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δύο μέρες μετά το δώρο της κυβέρνησης στους ιδιώτες καναλάρχες, με τη δωρεάν παραχώρηση των νέων ψηφιακών αδειών, η μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ., λειτουργώντας εντελώς παράνομα, έγραψε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης και της δημοκρατίας στον τόπο μας. Για άλλη μια φορά το δίλημμα δημοκρατία ή μνημόνιο αναδεικνύεται επίκαιρο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «Ο λαός μας θα σταθεί απέναντι στην κατάλυση της νομιμότητας, στην υπονόμευση της δημοκρατίας και θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του και τις ελευθερίες του. Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και την παράδοσή του στους εργαζόμενους της».

«Το αυταρχικό πρότυπο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, εμφανίζει σήμερα την αναμενομένη κατάληξη της εφαρμογής του. Τα ΜΑΤ στην εκκένωση της ΕΡΤ», σχολίασε η ΔΗΜΑΡ.

Πώς στήθηκε η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην ΕΡΤ

Την παρουσία εισαγγελέα σε ρόλο «διαπραγματευτή» ζήτησε αργά τη νύχτα η ΓΑΔΑ από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να γίνει η επιχείρηση εκκένωσης του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, χωρίς να σχηματιστεί δικογραφία και χωρίς να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΑΔΑ απέστειλε αίτημα προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, προκειμένου να παραστεί εισαγγελέας στην επιχείρηση, που σχεδιαζόταν για τα ξημερώματα, επικαλούμενη τον κανονισμό δικαστηρίων.

Ειδικότερα, η Αστυνομική Διεύθυνση δεν επικαλείτο για την εισαγγελική παρουσία επιχείρηση στα πλαίσια εφαρμογής αυτοφώρου για διάπραξη ποινικού αδικήματος, όπως η κατάληψη δημοσίου κτιρίου αλλά την υποβολή συστάσεων.

Το αίτημα της Αστυνομίας αφορούσε άρθρο του νόμου 1756/1988 «περί κανονισμού δικαστηρίων» που προβλέπει την παρουσία εισαγγελέα, προκειμένου να απευθύνει συστάσεις, ώστε να εκκενωθεί το κτίριο χωρίς τον σχηματισμό δικογραφίας και χωρίς να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Η επιχείρηση έγινε παρουσία του εισαγγελέα Νίκου Γκύζη.

Η απόφαση για την επέμβαση ελήφθη μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ το επιχειρησιακό σκέλος χειρίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Δένδιας.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos