×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Θυσία το εξάμηνο στον βωμό μιας «τυφλής» απεργίας

29 Νοεμβρίου 2013 10:11

Μέχρι τα άκρα τέντωσαν χθες το σχοινί οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών, οδηγώντας πια τους φοιτητές των δύο ιδρυμάτων σε απόγνωση, αφού πλέον το πιθανότερο είναι ότι θα χάσουν το εξάμηνο.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος επέρριψε τις ευθύνες για το νέο αδιέξοδο σε τεχνάσματα μελών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που επέβαλαν, όπως είπε, αλλαγή στον τρόπο ψηφοφορίας.

Παρά το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες μετά τις συναντήσεις των ΑΕΙ και του υπουργού, χθες οι υπάλληλοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη. Μάλιστα οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται καμία διαπραγμάτευση με δεδομένη την απόλυση συναδέλφων τους, τόνισαν ότι αίτημά τους «παραμένει η αναστολή της υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα».

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ επίσης αποφάσισαν να απεργήσουν μέχρι την Τρίτη, ενώ αντιπροσωπεία τους θα έχει νέα συνάντηση με τον υπουργό τη Δευτέρα. Οι αποφάσεις των διοικητικών προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι «το ΕΜΠ παραμένει παρανόμως κλειστό από μια μικρή μειοψηφία που κρατά σε ομηρεία φοιτητές, καθηγητές και συναδέλφους τους.

Σήμερα μια μικρή ομάδα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισαν την κάλπη και επέβαλαν ψηφοφορία διά βοής. Διάλογος με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας κλειστό δεν γίνεται. Η πολιτεία ούτε συναλλάσσεται ούτε εκβιάζεται».

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών επικράτησε ένταση η οποία κορυφώθηκε όταν οι υπάλληλοι ενημερώθηκαν για δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση της κυβέρνησης ως προς τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα».

Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν το κλίμα μέσα στη συνέλευση, για να επικρατήσει τελικά η απόφαση για τρεις 48ωρες απεργίες. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αντιδικίες υπήρχαν και για τον τρόπο ψηφοφορίας, αφού αρχικά είχε αποφασιστεί να γίνει σε κάλπη. Τελικά όμως, έπειτα από αντιδράσεις μερίδας διοικητικών, αρκετοί εκ των οποίων ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ΔΣ επέμενε στην κάλπη, υποχώρησαν και η ψηφοφορία έγινε με ανάταση του χεριού.

Αψιμαχίες υπήρξαν και μεταξύ της απεργιακής επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΔΣ του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, επειδή διαφωνούσαν στον τρόπο χειρισμού του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας αλλά και επειδή ο σύλλογος κράτησε θετική στάση απέναντι στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Σε εκδήλωση πάντως της Συνόδου των Πρυτάνεων, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Θ. Πελεγρίνης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, έθεσε θέμα αξιοπιστίας των προτάσεων του υπουργείου και των εγγυήσεων που παρέχει, ενώ ο πρύτανης του Αριστοτελείου κ. Μυλόπουλος χαρακτήρισε «οριζόντια, άδικη και τυφλή» τη διαθεσιμότητα, υποστηρίζοντας πως το υπουργείο επιδιώκει την απαξίωση του ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να αρνηθούμε τον διάλογο με το υπουργείο».

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Σε αδιέξοδο οι φοιτητές

Τα σενάρια της επόμενης μέρας για το ακαδημαϊκό εξάμηνο στο Καποδιστριακό και το Μετσόβιο -το οποίο για τους περισσότερους θεωρείται ήδη χαμένο- εξετάζουν υπουργείο Παιδείας, πανεπιστημιακοί και τα αρμόδια όργανα των ιδρυμάτων.

Καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκτιμούν ότι το εξάμηνο δεν μπορεί να σωθεί με εξαίρεση τέσσερις σχολές (Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι και Ναυπηγοί) στις οποίες έχουν ξεκινήσει μαθήματα εδώ και λίγες ημέρες. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου δεν έχουν ξεκινήσει μαθήματα σε κανένα τμήμα.

Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσαν στο «Εθνος» ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν υπάρχουν περιθώρια για να σωθεί το εξάμηνο, παρά μόνο αν κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό και αναθέσει στη Σύγκλητο και τα αρμόδια όργανα να αναζητήσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Δηλαδή, να υπάρξει παράταση του εξαμήνου, αναπλήρωση μαθημάτων κ.λπ.

Ο νόμος, πάντως, είναι σαφής και δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. «Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών».

Επίσης ορίζεται ότι παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας, και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos