×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

SΟS για ελάφρυνση του χρέους

28 Νοεμβρίου 2013 11:35

Τη μορφή του... κατεπείγοντος θα πρέπει να λάβει η συμφωνία των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προειδοποίησε χθες ο ΟΟΣΑ, καθώς θα μπορούσε να φθάσει στο 157% του ΑΕΠ το 2020, αντί του 124% που είναι ο στόχος του οικονομικού προγράμματος.

Παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού, ο γενικός γραμματέας Αν. Γκουρία αναγνώρισε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας ζητώντας παράλληλα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα υπογραμμίζεται η ανάγκη για κινήσεις πάταξης της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, ενοποιήσεις Ταμείων με κατάργηση συνταξιοδοτικών προνομίων, ενιαίες εισφορές και παροχές, άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και ενίσχυση του κράτους πρόνοιας με στοχευμένες περικοπές επιδομάτων.

Στοιχεία
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την έξαρση της φτώχειας τα τελευταία χρόνια. Το 2012 έφθασε στο 15,5% ή στο 25,5% εάν συνεκτιμηθεί η επίπτωση του πληθωρισμού, ενώ την ίδια χρονιά το 18% των ατόμων ηλικίας 18-59 ετών ζούσαν σε νοικοκυριά που δεν εργαζόταν κανείς.

Ο κ. Γκουρία, παραδίδοντας χθες το πρωί στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την έκθεση, εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για το πιο εντυπωσιακό πρόγραμμα προσαρμογής που έχει αναληφθεί.

Λίγο αργότερα, σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τόνισε πως «υπάρχει ζωή μετά το χρέος» και θα υπάρξουν δημόσιες πολιτικές για την «επούλωση των πληγών».

Το απόγευμα, σε εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Γκουρία έστειλε σαφές μήνυμα προς την Ευρωζώνη ζητώντας αποφάσεις, το συντομότερο δυνατόν, για μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα τόνισε πως το ζήτημα του χρέους αφορά την Ελλάδα, δεν αφορά εκλογές σε άλλες χώρες, θεσμούς ή όργανα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως ίσως είναι λίγο νωρίς να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ζητήσει ενεργοποίηση της συμφωνίας μόλις η Eurostat πιστοποιήσει τον Απρίλιο το πλεόνασμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας διαφώνησε με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για το δυσμενές σενάριο του χρέους, αλλά και για την αναμενόμενη ύφεση 0,4% το 2014, με τον κ. Γκουρία να σημειώνει πως εύχεται τελικά να είναι αυτός που κάνει λάθος.

Το «σενάριο»
Σύμφωνα με το «σενάριο» του Οργανισμού, το χρέος θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 157% του ΑΕΠ το 2020, με δεδομένους τους υψηλούς κινδύνους που διέπουν την αναπτυξιακή δυναμική.

Παράλληλα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη ανάπτυξης 4,8% κατ' έτος στην περίοδο 2014-2020. Τονίζεται δε πως εάν μια νέα ελάφρυνση του χρέους το 2014 οδηγήσει σε περαιτέρω επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και μεγαλύτερη περίοδο χάριτος σε συνδυασμό με νέες μειώσεις επιτοκίων, θα δοθεί σημαντική «ανάσα» στην ελληνική οικονομία.

«ΑΓΚΑΘΙ» Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Κατάργηση 4.500 διαδικασιών

Η κατάργηση 4.500 διαδικασιών σε 13 τομείς της δημόσιας διοίκησης που επιβαρύνουν με γραφειοκρατία επιχειρήσεις και πολίτες, οι οποίοι επιβαρύνονται με 2,5 δισ. ευρώ ετησίως

λόγω των διοικητικών βαρών, είναι το αντικείμενο της μελέτης που πραγματοποιεί ο ΟΟΣΑ για το ελληνικό Δημόσιο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του ΟΟΣΑ, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου, συζητήθηκαν χθες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Αν. Γκουρία συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη και την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Οπως δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τη σύσκεψη, αφού αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά του ΟΟΣΑ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτηση βασικών προτάσεων της μελέτης, με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας, που θα αφορούν:

κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ σε ΦΕΚ.επιμήκυνση ισχύος της παραγωγικής άδειας για ιχθυοκαλλιεργητές και αλιείς σε λαϊκές αγορές από 6 σε 12 μήνες.κατάργηση της υποχρέωσης βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην Υπεύθυνη Δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου.κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής μελέτης για την οικονομική βιωσιμότητα ειδικών τουριστικών εγκαταστάσεων.κατάργηση της βεβαίωσης της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού περί του πολιτιστικού ενδιαφέροντος της διαδρομής που ακολουθεί υπαίθριο τουριστικό τρένο.

Αντίστοιχα ο Αν. Γκουρία σημείωσε ότι «βάζουμε τους σπόρους για την ανταγωνιστικότητα της χώρας, για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, για να γίνει η Ελλάδα πιο φιλική προς τους επενδυτές».

ΓΙΑ ΝΕΟΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥΣ
Κατάργηση της μονιμότητας

Την κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προτείνει μεταξύ άλλων ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Επίσης ζητά να καταργηθεί κάθε είδους αμνηστία για φοροφυγάδες και να αλλάξει το σύστημα κοινωνικών παροχών (π.χ. γεύματα στα σχολεία) με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων.

Πιο αναλυτικά, προτείνονται τα ακόλουθα:

Για τις νέες προσλήψεις στο Δημόσιο, να εξεταστεί το τέλος του γενικού κανόνα της ισόβιας εγγυημένης απασχόλησης για τους δημοσίους υπαλλήλους.Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.Αρση της απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.Επιβολή διδάκτρων μετρίου επιπέδου σε μεταπτυχιακούς φοιτητές.Κατάργηση κάθε είδους φορολογικής αμνηστίας και παραδειγματική τιμωρία των φοροφυγάδων ως μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.Εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ειδικά στα επιδόματα αναπηρίας, μέσω της αύξησης της συχνότητας των επανελέγχων.Εισαγωγή ενός εθνικού προγράμματος επιχορηγήσεων που θα εξαρτώνται από το εισόδημα (γεύματα στα σχολεία).Επιλογή στοχευμένων κοινωνικών επιδομάτων που θα είναι πιο αποδοτικά και εισαγωγή ενός σχήματος στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος.Αναλόγως με τη δημοσιονομική κατάσταση, να αυξηθεί κατά έναν χρόνο το επίδομα ανεργίας, αλλά με τη μείωσή του κατά την πάροδο του χρόνου.Ενίσχυση της διαχείρισης των κοινωνικών προγραμμάτων με την επιτάχυνση της ενοποίησης της διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων και την επιτάχυνση της εναρμόνισης των βάσεων δεδομένων των Ταμείων.

Κώστας Τσαχάκης

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos