×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Απεργία ΑΕΙ - Υπουργικό τελεσίγραφο για άνοιγμα των Σχολών

02 Δεκεμβρίου 2013 09:37

Nα επιστρέψουν σήμερα στα καθήκοντά τους καλούν τους διοικητικούς υπαλλήλους το υπουργείο Παιδείας, το προεδρείο του συλλόγου τους στο Πανεπιστήμιο Αθήνας αλλά και οι φοιτητές ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία του ιδρύματος και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μη χαθεί το εξάμηνο.

Χτες το βράδυ ο υπουργός Παιδείας έκανε ακόμη μία συνάντηση με τους διοικητικούς του Πανεπιστημίου Αθήνας, ώστε να ξεκαθαριστούν ορισμένα σημεία της πρότασης που τους είχε κάνει για την αποκατάσταση όσων μπαίνουν σε διαθεσιμότητα.

Σήμερα τα μέλη του σωματείου θα μεταφέρουν τις θέσεις του κ. Αρβανιτόπουλου στους συναδέλφους τους κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που έχουν τα σωματεία των εργαζομένων σε ΕΜΠ και Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Αν και η πλειονότητα των εργαζομένων δηλώνει ότι θα εργαστεί σήμερα κανονικά, η κατάσταση στο Καποδιστριακό (ΕΚΠΑ) είναι εξαιρετικά τεταμένη μεταξύ των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς υπάρχει μερίδα που επιμένει στις κινητοποιήσεις.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μάλιστα δήλωσαν ότι σήμερα θα έχουν ομάδες περιφρούρησης σε έξι κτίρια του ιδρύματος (Ιατρική, Οδοντιατρική, Νομική, ΤΕΦΑΑ, Προπύλαια και Πύλη Πανεπιστημιούπολης) και ρίχνουν ευθύνες για θέματα ασφάλειας που μπορεί να προκύψουν σε όσους επιχειρήσουν να «εισβάλουν στους χώρους του ιδρύματος καθώς και σε όσους τους προτρέπουν να το κάνουν», όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η απεργιακή επιτροπή.

Το σωματείο των εργαζομένων έχει «σπάσει» σε δυο κομμάτια και τώρα έφτασαν στο σημείο να μη συμφωνούν ούτε πότε θα γίνει γενική συνέλευση, ούτε πώς θα γίνει η σχετική ψηφοφορία, ενώ ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», «προδοσίες» κ.ά.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας ο Κ. Αρβανιτόπουλος ζήτησε από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνη, -ο οποίος έλειπε στο Παρίσι όπου παιζόταν θεατρικό έργο του - να αναλάβει τις ευθύνες του και να λάβει όλα τα μέτρα που ορίζει ο νόμος για να λειτουργήσει το ίδρυμα, διαφορετικά θα υποστεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Εκκληση

Εκκληση να ανοίξουν τα δύο ιδρύματα κάνουν και οι φοιτητές που βλέπουν ότι τώρα πια χάνουν το εξάμηνό τους, ενώ η ΔΑΠ καταγγέλλει ότι «μειοψηφία αποτελούμενη από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και εξωπανεπιστημιακούς καλλιεργούσαν κλίμα τρομοκρατίας σε όλη τη διάρκεια της συνέλευσης που έγινε την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας στο σημείο να προπηλακίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των διοικητικών υπαλλήλων που ζητούσε να στηθεί κάλπη για να προστατευθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της ελεύθερης έκφρασης των πλειοψηφιών που πρεσβεύουν τα πανεπιστήμια».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΔΕΠ

Η οριστική λύση είναι κοντά

Αίτημα στον υπουργό Παιδείας για συνέχιση του διαλόγου απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) Στάθης Ευσταθόπουλος, ο οποίος σε σχετική επιστολή του προς τον κ. Αρβανιτόπουλο τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ανέλαβε πρωτοβουλία για διάλογο με τις διοικήσεις των 2 μεγάλων Πανεπιστημίων της Αθήνας και με τους εκπροσώπους των διοικητικών στελεχών τους.

Διάλογος

«Είναι επιπλέον ιδιαίτερα θετικό», τονίζεται στην επιστολή, «το γεγονός ότι ήδη από τις πρώτες συναντήσεις διαφάνηκε ότι τα αδιέξοδα ξεπερνιούνται με τον διάλογο και αναδείχθηκαν προτάσεις για λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά τόσο για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων όσο και για τη διασφάλιση των εργαζομένων.

Σε όλους μας δημιουργήθηκε η αίσθηση αλλά και η ελπίδα ότι η οριστική λύση είναι κοντά.

Πρωτοβουλία

Είναι πολύ σημαντικό να μη μείνει έωλη αυτή η σημαντική πρωτοβουλία που πήρατε, αλλά ο διάλογος να ολοκληρωθεί και να οδηγηθούμε σε αίσιο αποτέλεσμα.

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αυτά αντιμετωπίζονται μόνο με το διάλογο.

Με αφορμή και τη συνέχιση της διαδικασίας του διαλόγου που διεξάγετε με τους εκπροσώπους των διοικητικών στελεχών του ΕΜΠ, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε εσάς για τη συνέχιση του διαλόγου και με τους εκπροσώπους του ΔΣ του Συλλόγου του ΕΚΠΑ, τήμια».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos