×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

2.000 δημόσιοι υπάλληλοι με «χρυσές» καταθέσεις

05 Δεκεμβρίου 2013 09:47

Στο μικροσκόπιο του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) θα τεθούν τα «πόθεν έσχες» περίπου 2.000 δημοσίων υπαλλήλων που έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ, από το 2009 μέχρι σήμερα από το σύνολο των 54.000 πολιτών που έχει καταγράψει το υπουργείο Οικονομικών.

Τη σχετική εντολή έδωσε χτες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης στον ειδικό γραμματέα του ΣΕΕΔΔ Π. Νομικό, προκειμένου να επισπευσθεί ο έκτακτος έλεγχος των «πόθεν έσχες» δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν στη δικαιοδοσία του ΣΕΕΔΔ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα FM τόνισε ότι η εντολή που έδωσε στο ΣΕΕΔΔ αποτελεί «έναν προληπτικό έλεγχο», επειδή η πληροφορία της αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό δίνει το έναυσμα στην κυβέρνηση να αναζητήσει στοιχεία.

«Είναι ένας στοχευμένος, προληπτικός έλεγχος για να διαπιστώσουμε εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι που «έβγαλαν» χρήματα στο εξωτερικό, μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία», επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ενημέρωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι υποχρεωτικό για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να καταθέτουν «πόθεν έσχες» αλλά οφείλουν να ενημερώνουν τις υπηρεσίες τους για τη μεταβολή των περιουσιακών τους στοιχείων. Καταγράφεται επίσης μία πολυδιάσπαση υπηρεσιών που ασχολούνται με τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» δημοσίων υπαλλήλων και αιρετών.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ελέγχει οικονομικούς επιθεωρητές, τα στελέχη του ΣΔΟΕ διευθυντές εφοριών και πολεοδόμους, το υπουργείο Οικονομικών επιβλέπει τα «πόθεν έσχες» των εφοριακών, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ελέγχει διοικητές Οργανισμών, γενικούς διευθυντές, διοικητές ΔΕΚΟ και αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ξεχωριστές υπηρεσίες ασχολούνται με τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων στην Αστυνομία, στο Λιμενικό και στη Βουλή.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν τους ελέγχους σε πολίτες οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ την τριετία 2009-2011 και έχουν επικεντρωθεί σε 434 περιπτώσεις, αφού από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους προκύπτει αυξημένο φορολογικό... ενδιαφέρον και απεστάλησαν στο Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου.

Από αυτές οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί σε δύο περιπτώσεις και εισπράχθηκαν 5 εκατ. ευρώ. Από τους πρώτους ελέγχους που έγιναν στο σύνολο των 54.000 που έστειλαν εμβάσματα διαπιστώθηκε πως εξ αυτών 24.710 δεν ήταν σε θέση να τα δικαιολογήσουν βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων τους. Γι΄ αυτό και κλήθηκαν για εξηγήσεις και στην πλειοψηφία τους υπέβαλαν συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος.

Σχετικά με τη λίστα εκείνων που έσπευσαν να επενδύσουν σε ακίνητα του Λονδίνου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εντόπισαν 107 περιπτώσεις. Επελέγησαν 84 και μετά από ελέγχους βεβαιώθηκαν πρόστιμα 162 χιλ. ευρώ. Επίσης έχει καταρτιστεί και λίστα με 136 φορολογούμενους οι οποίοι διαθέτουν ταχύπλοα στη Βρετανία. Σε οκτώ περιπτώσεις βεβαιώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos