×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ο «τυφώνας» έτρεχε με 120 χιλιόμετρα

04 Δεκεμβρίου 2013 11:07

Ριπές ανέμου εντάσεως τυφώνα κατεγράφησαν χθες κατά τη διάρκεια της ανεμοθύελλας που σάρωσε την ανατολική και κεντρική Ελλάδα από τη Σαμοθράκη μέχρι τα Κύθηρα.

Στην Πάρνηθα ο σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε την εντυπωσιακή τιμή των 119 km/h ενώ στην Κάρυστο σημειώθηκαν ριπές της τάξεως των 111 km/h. Στη Ραφήνα παρατηρήθηκαν ριπές των 12 μποφόρ ενώ η μέση ένταση των ανέμων διαμορφώθηκε στα 9 με 10 μποφόρ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην κλίμακα των μετεωρολόγων ταχύτητα ανέμου μεγαλύτερη των 103 km/h χαρακτηρίζεται ως ισχυρή θύελλα και μεγαλύτερη των 117 km/h ως τυφώνας. Την ίδια στιγμή στα λευκά ντύθηκαν ορεινές περιοχές της χώρας, ενώ χιόνισε ακόμη και στην Πάρνηθα.

Υδράργυρος

Στα παράδοξα της χθεσινής ημέρας καταγράφεται, επίσης, το γεγονός ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες και οι ελάχιστες το απόγευμα. Ο υδράργυρος ακολούθησε απότομη πτωτική πορεία κατά 6 έως 8 βαθμούς Κελσίου, με ενδεικτική την περίπτωση της Αθήνας, όπου το θερμόμετρο έδειξε 8 έως 10 βαθμούς, δηλαδή 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα από το συνηθισμένο για την εποχή. «Αυτό συνέβη επειδή το απόγευμα με τους ενισχυμένους βοριάδες κατέβηκαν ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες έριξαν αισθητά τη θερμοκρασία», εξηγεί ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

«Πρόκειται για την πρώτη τυπική χειμωνιάτικη μέρα. Με χιόνια στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, τα οποία όμως δεν θα κρατήσουν για πολύ».

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχτεί περισσότερες από 700 κλήσεις για κοπές δέντρων που είχαν ξεριζωθεί από τον αέρα και αφαίρεση αντικειμένων από δρόμους σε Μενίδι, Πατήσια, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Βούλα, Βουλιαγμένη, Ηράκλειο και άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι κλειστή παρέμεινε η οδός Σταδίου λόγω πτώσης δέντρου, το οποίο προκάλεσε ζημιές σε διερχόμενο όχημα και τραυμάτισε ελαφρά μοτοσικλετιστή. Εκτός κυκλοφορίας παρέμεινε για μικρό χρονικό διάστημα και η λεωφόρος Κηφισίας, όταν όχημα εγκλωβίστηκε λόγω πεσμένου δέντρου. Συνολικά στον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό της Διεύθυνσης Πρασίνου, ξεριζώθηκαν 104 δέντρα.

Στη Γλυφάδα κατέρρευσε στέγαστρο από σχολείο, ενώ στο Μαρούσι λόγω του δυνατού αέρα έσπασε η τζαμαρία καταστήματος. Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στα βόρεια προάστια της Αττικής -κυρίως στο Μαρούσι, το Χαλάνδρι, στην Κηφισιά- με αποτέλεσμα στους δρόμους να επικρατήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς αρκετοί φωτεινοί σηματοδότες είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Για την αποκατάσταση των προβλημάτων, επιχείρησαν 70 συνεργεία πυροσβεστικών υπαλλήλων ενώ και οι δήμοι είχαν επιστρατεύσει τις υπηρεσίες τους.

Κατακλυσμός

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στα Χανιά μέχρι το απόγευμα είχαν μετρηθεί 139 χιλιοστά βροχής, ποσότητα νερού ίση με αυτή που έπεσε προ ημερών στη Ρόδο.

Η περιοχή του Κισσάμου Χανίων κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω έντονων βροχοπτώσεων ενώ σε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, λόγω πτώσης δέντρων, προχώρησε η Τροχαία και στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς. Στα λευκά «ντύθηκαν» τα ορεινά της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι στα πελάγη άγγιξαν τα 10 και τοπικά τα 11 μποφόρ, τα περισσότερα πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos