Σκληρές διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό

26 Φεβρουαρίου 2016 09:43

Για την τελική μάχη στο καυτό μέτωπο του Ασφαλιστικού προετοιμάζεται η κυβέρνηση, με σκοπό να «κλειδώσει» τη συμφωνία το συντομότερο δυνατό, εξασφαλίζοντας πρώτα την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου.

Στις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και στις τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των θεσμών η διαπραγμάτευση έχει... ανάψει και η ανταλλαγή στοιχείων είναι διαρκής.

Στο τραπέζι πλέον μπαίνουν και παραμετρικές αλλαγές, τις οποίες εξετάζει η ελληνική πλευρά στο προσχέδιο νόμου που έχει υποβάλει. «Βρισκόμαστε κοντά με τους Ευρωπαίους, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία αλλά πιστεύω πως με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει», σημείωνε χθες υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης, παραδεχόμενος ωστόσο πως «υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό με το ΔΝΤ».

Στο πλαίσιο αυτό έρχονται στο προσκήνιο, όπως έχει γράψει το «Eθνος», περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και το «κούρεμα» του ανώτατου πλαφόν σε υψηλές κύριες συντάξεις και άθροισμα συντάξεων.

Οι κλιμακωτές μειώσεις των επικουρικών, κατά το επικρατέστερο σενάριο, στοχεύουν σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το ποσό «φωτογραφίζει» η αναλογιστική μελέτη με τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, η οποία έχει ήδη σταλεί στους δανειστές. Αλλα 300 εκατομμύρια αναμένονται από την αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς το έλλειμμα του ΕΤΕΑ για φέτος υπολογίζεται στα 600 εκατομμύρια.

Ταυτόχρονα έρχονται νέα αυστηρά πλαφόν για τις κύριες συντάξεις -στα 2.000 ευρώ αν όχι χαμηλότερα- και για το συνολικό εισόδημα συνταξιούχου (άθροισμα συντάξεων) στα 2.300 ευρώ, αν όχι στα 2.000 ευρώ. Σήμερα ισχύει πλαφόν 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα) για μια κύρια σύνταξη και 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό) για το άθροισμα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν χθες πως οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα προς Τρίτη - Τετάρτη. Οι ίδιες πηγές απέκλειαν τη Δευτέρα καθώς -όπως είπαν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των θεσμών σε τηλεδιάσκεψη πριν από λίγα 24ωρα- το χρονοδιάγραμμα της Δευτέρας είναι λίγο «σφιχτό», («it's a little tight»).

Ο υπουργός Εργασίας, πάντως, Γιώργος Κατρούγκαλος, με συνέντευξή του στο Reuters έστειλε χθες νέο μήνυμα προς τους δανειστές ότι η κυβέρνηση δεν θα μειώσει τις συντάξεις.

«Η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές της», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων. Η Αθήνα παραμένει αποφασισμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί, ανέφερε ο ίδιος, εκτιμώντας πως η διαδικασία της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου.

www.ethnos.gr

 

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos