×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Εισαγγελέας - Ανακριτής: Διαφώνησαν για τον Δ. Κοντομηνά

15 Ιανουαρίου 2014 10:42

Διάσταση απόψεων για την προφυλάκιση ή μη του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά σημειώθηκε χτες, μεταξύ του ανακριτή Διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη, που πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 5.000.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους

της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, και της εισαγγελέα Πόπης Παπανδρέου, που ζήτησε να κρατηθεί προσωρινά.

Η τελική απόφαση, που θα λύσει τη διαφωνία ανακριτή - εισαγγελέα, αναμένεται να ληφθεί σήμερα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, στο οποίο θα αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους η εισαγγελέας κ. Παπανδρέου και οι συνήγοροι του επιχειρηματία.

Ο επιχειρηματίας, που κατηγορείται για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, απολογήθηκε χτες επί περίπου δύο ώρες στο νοσοκομείο, όπου μετέβησαν ο ανακριτής και η εισαγγελέας, καθώς νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Κατηγορίες

Σύμφωνα με την κατηγορία, εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία έλαβαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δάνεια ύψους 110,5 εκατομμυρίων ευρώ, κατά το διάστημα 2008 - 2012, κατά παρέκκλιση των συνηθισμένων διαδικασιών και με τρόπους που δεν συνάδουν με τις τραπεζικές πρακτικές, ενώ κάποια από τα ποσά (που συνδέονται με τον όμιλο DEMCO) αξιοποιήθηκαν για άσχετο με τον δηλωθέντα κατά την εκταμίευση σκοπό.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά η αγορά ακινήτου στο Λονδίνο για λογαριασμό της κόρης του, καθώς και η υπόθεση της Postcredit, εταιρείας πιστωτικών καρτών, από την οποία η τράπεζα υπέστη ζημία -στο πλαίσιο συνεργασίας Τ.Τ. και επιχειρηματία- ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Στην απολογία του ο επιχειρηματίας δήλωσε αθώος, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- σχετικά με την εταιρεία Hellenic Postcredit, υποστήριξε ότι υπήρξε «παρανόηση», καθώς δεν έγινε αγορά μετοχών, αλλά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Γεγονός που σημαίνει ότι κατά πάγια τακτική το Τ.Τ. πλήρωσε ολόκληρη την αξία των μετοχών, για να διπλασιάσει αργότερα τις μετοχές του, αποκτώντας τελικά το 50% της εταιρείας.

Παράλληλα προσκόμισε στοιχεία από τις εγκρίσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, πριν αλλά και μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (και αφού η εταιρεία άλλαξε χαρακτήρα, αποκτώντας τη δυνατότητα να χορηγεί πιστωτικές κάρτες), με τις οποίες η ΤτΕ κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία και δεν εντοπίζει κανένα «κόκκινο» σημείο.

Σε σημείο της απολογίας του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «τα 18,9 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε το Τ.Τ. για την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου, δεν τα πήρε ο ίδιος, αλλά κατατέθηκαν σε λογαριασμό της τράπεζας, ο οποίος ήταν δεσμευμένος και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να αντλήσει χρήματα ο επιχειρηματίας».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των δανείων, ο κ. Κοντομηνάς παραδέχθηκε ότι υπήρξε πράγματι καθυστέρηση στην αποπληρωμή, υποστήριξε ωστόσο ότι μεσολάβησε η εκδίκαση αγωγής διαιτησίας με την τράπεζα, την έκβαση της οποίας περίμενε προκειμένου να υπάρξει, πιθανόν, συμψηφισμός.

Μεταξύ άλλων υποστήριξε στην απολογία του:

Η συνεργασία τους υπήρξε κερδοφόρα για την τράπεζα, γεγονός που φαίνεται από τα κέρδη των ετών 2008, 2009 και 2010 (δόθηκαν μάλιστα μερίσματα).

Το πρόβλημα ανέκυψε μετά το 2010, όταν η τράπεζα δεν μετέφερε το χαρτοφυλάκιο καρτών που είχε κληρονομήσει από την Τ-Bank στην εταιρεία. Υπήρχε σχετικός όρος μη ανταγωνισμού, ο οποίος δεν τηρήθηκε από το Τ.Τ.. Αυτή ήταν και η αιτία για την καταγγελία της σύμβασης, ως προς την οποία το διαιτητικό δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε υπέρ του Δημήτρη Κοντομηνά - εκτίμησε συγκεκριμένα ότι παραβιάστηκε ο όρος περί μη ανταγωνισμού, ως εκ τούτου ενεργοποιήθηκε η ρήτρα που υποχρέωνε το Τ.Τ. να αγοράσει τις μετοχές της ΔΕΜΚΟ στην εταιρεία.

Το τίμημα προσδιορίστηκε στα 32 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΜΚΟ ζήτησε συμψηφισμό με το ύψος των δανείων που είχε λάβει. Ασκήθηκε από το Τ.Τ. αγωγή ακυρώσεως, αλλά η προσωρινή διαταγή για μη εκτέλεση (που ζητούσε) απορρίφθηκε.

Τα επιτόκια

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια δανεισμού, τονίζεται ότι το Τ.Τ. δάνειζε εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος κατά 50%, άρα ήταν λογικό να δανείζει με ευνοϊκότερο επιτόκιο.

Ως προς το θέμα της επιστροφής χρημάτων, υπογραμμίζεται ότι δόθηκαν εγγυήσεις και προσημειώσεις μέσω πληρεξουσίου σε τράπεζες, ύψους σχεδόν 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικά με τα δάνεια, οι εξασφαλίσεις που δόθηκαν ήταν επαρκείς τότε, πριν από την κρίση. Η μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων λόγω κρίσης αποτελεί τυχαίο γεγονός. Τότε ελήφθη και απόφαση αναδιάρθρωσης των δανείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής).

Αυτά τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για εταιρικούς σκοπούς. Δεν διοχετεύτηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς. Αυτές οι εταιρείες είναι δηλωμένες ως οικονομικών συμφερόντων Κοντομηνά. Είναι δηλωμένες και στο ΕΣΡ, λόγω Alpha, ενώ υπάρχει σαφής δήλωση στο πόθεν έσχες.

Εταιρικός σκοπός περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα της εταιρείας. Με αυτό τον σκοπό χορηγήθηκαν τα δάνεια.

Το σπίτι είχε αγοραστεί το 2006 από εταιρεία του ομίλου για 10 εκατ. ευρώ. Πουλήθηκε το 2012 αντί 15 εκατ. ευρώ και το ποσό «μπήκε» στις εταιρείες.

Επιβολή εγγύησης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ο πρώην υπάλληλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Χαράλαμπος Γιαγκούδης. Του επιβλήθηκε εγγύηση 10.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα. Ο κ. Γιαγκούδης αντιμετωπίζει την κατηγορία της απιστίας για τέσσερις περιπτώσεις δανείων προς τους επιχειρηματίες Δ. Κοντομηνά, Γριβέα (δυο δάνεια) και Λ. Λαυρεντιάδη.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos