×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σεισμόπληκτη κηρύχθηκε η Κεφαλονιά

04 Φεβρουαρίου 2014 12:39

Σεισμόπληκτη κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν, ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Ο υπουργός ανέφερε ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής.

Ακόμη ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετές δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτίρια, που χρήζουν αποκατάστασης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση προς τους επιστήμονες και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλότητα και η κοινωνική ειρήνη. Για τον λόγο αυτόν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει με επίσημο τρόπο τα ΜΜΕ.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι το μεγάλο προϊόν του νησιού είναι ο τουρισμός, κυρίαρχο ζήτημα είναι η σωστή λειτουργία του αεροδρομίου, το οποίο έχει υποστεί πολύ μικρές ζημιές που θα αποκατασταθούν από πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Εξάλλου, ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι είναι κύριο μέλημα η αποκατάσταση όλου του οδικού δικτύου στην Κεφαλονιά και ειδικότερα στην περιοχή της Παλλικής και είναι ευκαιρία «να κατασκευάσουμε ένα νέο οδικό δίκτυο, υπηρεσίες μας μελετούν ήδη την κατασκευή νέων δρόμων και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι αυτές τις ημέρες θα ανακοινωθεί ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, μέσω του οποίου θα παρέχεται ενημέρωση και πληροφορίες προς τους πολίτες.

Είπε ακόμη, ότι από τη δεύτερη μέρα του πρώτου σεισμού τοποθετήθηκαν στο νησί κινητοί σεισμογράφοι για να παρακολουθείται όλη η σεισμική δραστηριότητα.

Αυτή την ώρα ο κ. Χρυσοχοΐδης κατευθύνεται στο Ληξούρι για να δει από κοντά τις ζημιές που έχει προκαλέσει ο χθεσινός σεισμός και να μιλήσει με τους κατοίκους. Στο Ληξούρι κατευθύνονται με πλοίο οι υπουργοί Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας Αδ. Γεωργιάδης και Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη.

Στην υπουργική σύσκεψη στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο γγ Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου και ο δήμαρχος Αλ. Παρίσης. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν και οι σεισμολόγοι Ευθ. Λέκκας και Γερ. Χουλιάρας.

«Δεν θα παίξουμε με τις ζωές των μαθητών. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα φθάσουν στο νησί 45 αίθουσες προκατασκευασμένες, εκ των οποίων οι 10 αναμένονται σήμερα. «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να αρχίσουν σύντομα τα μαθήματα», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Υγείας Αδ.Γεωργιάδης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο "Ελ. Βενιζέλος" και ενημέρωσε ότι έφθασε στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση. Από την πρώτη στιγμή, είπε ο κ. Γεωργιάδης, το υπουργείο κινήθηκε αστραπιαία για τους ελέγχους στα νοσοκομεία του νησιού, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν ν' ανοίξει η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου του Αργοστολίου και να παραμείνει ανοιχτή η παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου Ληξουρίου, κάτι που επιτεύχθηκε. Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού που από την πρώτη στιγμή έδωσαν μεγάλο αγώνα.

Η υπουργός Τουρισμού 'Ολγα Κεφαλογιάννη, σημείωσε ότι έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα τουριστικά καταλύματα και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα.

Η Κεφαλονιά είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την τουριστική φήμη και την εικόνα του νησιού, υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, ευχαρίστησε του υπουργούς για την παρουσία τους στο νησί. Τόνισε ότι η Κεφαλονιά είναι ένα κομμάτι του Ελληνισμού, μια πολύ σημαντική νησιωτική περιφέρεια και όλοι πρέπει να συμβάλουν για να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής στο νησί.

Ο λαός έδειξε ότι αντέχει, τα κτίρια αντέχουν, αλλά σε πρώτο πλάνο είναι οι βιοποριστικές ανάγκες των κατοίκων, σημείωσε ο κ. Σπύρου.

Κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας. Ελπίζουμε να βρούμε τους ρυθμούς μας, ευχήθηκε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλ. Παρίσης.

Ολόκληρη η Κεφαλονιά κηρύχθηκε σεισμόπληκτη περιοχή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτου Σιμόπουλου.

«Θα εξετάσουμε και τα "πράσινα" κτίρια από την αρχή, αποφασίστηκε να σαρώσουμε τις περιοχές που έχουν πρόβλημα, δηλαδή το Ληξούρι και τα χωριά του. Πάντως, μέχρι την Κυριακή είχαν ελεγχθεί περίπου 1.800 κτίρια», λέει στην «Κ» ο γ.γ. Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος. «Οσον αφορά τον λιμένα Ληξουρίου, όπου το πρόβλημα επιδεινώθηκε, φθάνουν την Τρίτη στο νησί δύο μελετητές, έμπειροι σε λιμενικά έργα, για να εκτιμήσουν τη ζημιά. Στόχος μας είναι να αναθέσουμε τη διαδικασία αποκατάστασης όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τέλος, στο νησί θα ξαναέλθουν για ελέγχους κλιμάκια μηχανικών της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (σ.σ. στην οποία έχουν συγχωνευθεί ο ΟΣΚ και η ΔΕΠΑΝΟΜ) για να ελέγξουν σχολεία και υποδομές υγείας».

Ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Παλικής και τώρα θα επανελεγχθούν ακόμη και τα πράσινα. «Πριν κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των κτιρίων θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα είναι τελικά τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα».

Το υπουργείο Υποδομών, εξήγησε ο γγ Δημοσίων Έργων, είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό, γι΄αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι καιρικές συνθήκες στο νησί παραμένουν αντίξοες, με τη θερμοκρασία τις βραδινές ώρες να πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου ενώ οι δυνατοί άνεμοι και η συνεχείς βροχοπτώσεις δυσχεραίνουν την κατάσταση. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι μετασεισμοί δεν άφησαν τους κατοίκους να ηρεμήσουν, οι οποίοι πλέον ζουν με τρόμο ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Ο κρατικός μηχανισμός δίνει μάχη με τον χρόνο για την ανακούφιση των πληγέντων, με προτεραιότητα τη σίτιση και τη στέγαση όσων δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους. Σήμερα αναμένονται στο Ληξούρι με C-130, άντρες των ΟΥΚ για να ελέγχξουν υποβρύχια το λιμάνι της περιοχή. Ακόμα με το C-130 φθάνουν χημικές τουαλέτες, επιπλέον σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Νέα αποστολή καθηγητών και ειδικών μηχανικών από το ΤΕΕ

Την αποστολή νέας ομάδας καθηγητών και ειδικών μηχανικών στην Κεφαλονιά -πέραν όσων ήδη εργάζονται στο νησί από τις 27 Ιανουαρίου- αποφάσισε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), μετά το νέο χτεσινό ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου.

Όπως ανακοινώθηκε, επικεφαλής της νέας αποστολής είναι ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, ενώ η αποστολή έφτασε στο νησί με έκτακτη πτήση που προσέφερε δωρεάν η Aegean Airlines.

Το κλιμάκιο των μηχανικών του ΤΕΕ θα αναλάβει τον κεντρικό ρόλο επιστημονικής ευθύνης για τον έλεγχο των κτιρίων και των άλλων υποδομών του νησιού, από μηδενική βάση, θέτοντας κατά προτεραιότητα σε απόλυτη προστασία τόσο την ασφάλεια των ανθρώπων, όσο και την έγκαιρη και ολοκληρωμένη αποκατάσταση των ζημιών, που έχουν προκληθεί από τον σεισμό, σε συνεργασία με τις κρατικές και τοπικές αρχές.

Το ΤΕΕ, ως επιστημονικός τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας επιβεβαιώνει, κατ' αυτό τον τρόπο, για ακόμη μια φορά, τον θεσμικό αλλά και κοινωνικό ρόλο του, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από τις πρώτες ώρες μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό της 27ης Ιανουαρίου, το ΤΕΕ επέδειξε τα αντανακλαστικά του και κινητοποίησε περίπου 60 μηχανικούς από την Αθήνα, την Πάτρα και την Κεφαλονιά, οι οποίοι προχώρησαν στον άμεσο έλεγχο όλων των κατασκευών. Ωστόσο, ο νέος ισχυρός σεισμός υποχρεώνει σε επανέλεγχο όλων των κτιρίων που ήδη είχαν ελεγχθεί.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos