×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σεισμολόγοι: 870 δονήσεις σε 10 μέρες - Δεν αποκλείουν ισχυρούς μετασεισμούς

05 Φεβρουαρίου 2014 11:20

Με εκατοντάδες μετασεισμούς σε χρονικό διάστημα δέκα ημερών εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία στην Κεφαλονιά.

Από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί συνολικά 870 δονήσεις στο νησί, ενώ μετά τον προχθεσινό σεισμό των 5.9 Ρίχτερ και σε διάστημα 24 ωρών είχαν καταγραφεί 56 μετασεισμοί που υπερέβαιναν σε μέγεθος τα 3 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να εκδηλωθούν ισχυροί μετασεισμοί στην Κεφαλονιά και επισημαίνουν ότι παρακολουθούν το φαινόμενο με τη δέουσα προσοχή.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διέγερση άλλου σημείου», εξηγεί ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Αθανάσιος Γκανάς. «Μπορεί η τάση να έχει μεταφερθεί, αλλά δεν έχουμε σεισμικότητα ούτε ανατολικά ούτε νότια της Κεφαλονιάς», προσέθεσε λέγοντας ότι «η προχθεσινή δόνηση έχει ασθενέστερη μετασεισμική ακολουθία σε σχέση με αυτή των 6 Ρίχτερ της 26ης Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί μετασεισμός μεγάλου μεγέθους. Μπορεί να μην είναι το συνηθέστερο, αλλά δεν είναι και κάτι αφύσικο. Μπορεί και να συμβεί».

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «η πιθανότητα και άλλων ισχυρών μετασεισμών παραμένει και για τον λόγο αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή από τους κατοίκους, καθώς οι κατασκευές έχουν επιβαρυνθεί».

Ο ίδιος σημείωσε πως «το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού έχει απομακρυνθεί, αλλά παραμένει», και προσέθεσε ότι «μέχρι τώρα δεν υπάρχει επέκταση της σεισμικής έξαρσης, αυτή περιορίζεται στη δυτική Κεφαλονιά». Το ενδεχόμενο μεγάλου μετασεισμού τις επόμενες ημέρες υποστήριξε και ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos