×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αντ. Σαμαράς: Eσοδα 150 δισ. από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

27 Φεβρουαρίου 2014 11:36

Θέμα ημερών είναι η υπογραφή των πρώτων συμβάσεων για την παραχώρηση πετρελαιοπιθανών περιοχών της χώρας, ενώ χθες παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

 τέθηκε σε λειτουργία η βάση δεδομένων (data room) των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τα πρώτα ραντεβού από κορυφαίες μάλιστα πετρελαϊκές εταιρείες για τα data room της Αθήνας, έχουν κλειστεί ήδη μέσω του Λονδίνου όπου βρίσκεται σε λειτουργία το αντίστοιχο data room της νορβηγικής PGS. Στελέχη του ΥΠΕΚΑ που παρακολουθούν στενά την όλη διαδικασία, προβλέπουν υψηλή επισκεψιμότητα από μεγάλες και μεσαίες εταιρείες του κλάδου. Οι εκτιμήσεις στηρίζονται στην κινητικότητα που καταγράφηκε στη διεθνή πετρελαϊκή έκθεση στο Χιούστον τον περασμένο μήνα, όπου η Ελλάδα έκανε παρθενική εμφάνιση και η οποία έδωσε το έναυσμα της κινητικότητας που σύμφωνα με τα ίδια στελέχη παρατηρείται αυτό το διάστημα στο data room του Λονδίνου.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπαίνει στην τελική ευθεία και αποδόθηκε εύστοχα χθες από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χαρακτήρισε τη μέχρι στιγμής εικόνα «ως αφετηρία καλών ειδήσεων για το μέλλον». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ισχυρές ενδείξεις που υπολογίζουν τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο από τον τομέα των υδρογονανθράκων σε ορίζοντα 25 - 30 ετών στα 150 δισ. ευρώ.

Οι πρώτες καλές ειδήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες και αφορούν την υπογραφή των συμβάσεων για την παραχώρηση των κοιτασμάτων στα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο. Χθες έκλεισαν όλα τα ζητήματα που είχαν ανακύψει μεταξύ των αναδόχων επενδυτών και του υπουργείου Οικονομικών με βασικότερο το θέμα της διασφάλισης φορολογικής σταθερότητας αφού οι εν λόγω συμβάσεις εκτείνονται σε ορίζοντα 35ετίας. Οι ανάδοχες κοινοπραξίες, ΕΛΠΕ - Edison - Petroseltic για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου με απολήψιμα αποθέματα 200 εκατ. βαρέλια και Energean Oil - Petra Petroleum για την περιοχή των Ιωαννίνων με απολήψιμα αποθέματα 50-80 εκατ. βαρέλια, αναμένεται να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο μέσα στις επόμενες ημέρες. Τα κείμενα των συμβάσεων, θα αποτελέσουν και τον οδηγό για τις συμβάσεις που θα ακολουθήσουν στους διαγωνισμούς για τις παραχωρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη. «Εχουμε πια ένα σχέδιο σύμβασης που θα μας βοηθήσει να τρέξουμε τον επόμενο γύρο παραχωρήσεων πιο γρήγορα», τονίζει αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, εξηγώντας ότι η όλη διαδικασία προσαρμογής των συμβάσεων με τη νομοθεσία ήταν επίπονη και για το Δημόσιο και για τους επενδυτές.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις νέες παραχωρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη αναμένεται μέσα στον Ιούνιο. Με αυτό το ορόσημο ως στόχο, η επιτελική ομάδα του ΥΠΕΚΑ με επικεφαλής την κ. Σοφία Σταματάκη έχει θέσει στο «φουλ» τις μηχανές. Παράλληλα με την ενημέρωση των επενδυτών στα data room τα οποία ενημερώνονται αυτόματα με νέα στοιχεία από την ερμηνεία των δεδομένων που πραγματοποιεί η PGS και τα οποία θα δώσουν την ολοκληρωμένη εικόνα για το τι κρύβεται στην υποθαλάσσια περιοχή, προχωράει στη σχεδίαση των οικοπέδων που θα παραχωρηθούν. Η σχεδίαση αυτή λαμβάνει υπόψη της τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που καταρτίζεται το ίδιο διάστημα, έτσι ώστε να αποφευχθούν εκ των προτέρων ευαίσθητες περιοχές. Με την ολοκλήρωση της μελέτης ερμηνείας των δεδομένων της PGS στα τέλη Μαΐου, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί και η περιβαλλοντική μελέτη και ο σχεδιασμός των οικοπέδων, για να βγει η προκήρυξη τον Ιούνιο. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον ένα τρίμηνο για την υποβολή προσφορών.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos