×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Συναγερμός για τον φονικό ιό που έφτασε στην Ελλάδα

22 Απριλίου 2014 10:38

Σε εξέλιξη είναι αναλυτική ιχνηλάτηση όσων έχουν έρθει σε επαφή με τον 69χρονο ασθενή με ιογενή πνευμονία με νέο κορωναϊό (MERS).

Πρόκειται για τους περίπου 100 συνεπιβάτες του στο αεροπλάνο, εκ των οποίων οι 25 αποβιβάστηκαν στην Αθήνα και τον οδηγό ταξί.

Ο ταξιτζής που τον μετέφερε τη Μεγάλη Πέμπτη από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην περιοχή Αμφιάλης Κερατσινίου εντοπίστηκε χθες. Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του έδωσαν αναλυτικές οδηγίες, προκειμένου να υποβληθεί σε πλήρη εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο.

Ο εντοπισμός του έγινε με καθυστέρηση τριών ημερών, καθώς ο οδηγός ταξί απουσίαζε λόγω του Πάσχα και είχε απενεργοποιημένο το κινητό του τηλέφωνο. Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται για όσους ήρθαν σε στενή επαφή με τον 69χρονο, ο οποίος εμφάνισε χθες επιδείνωση και οδηγήθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του «Σωτηρία», όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Για καθαρά προληπτικούς λόγους, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) έχει αποστείλει οδηγίες για τη συγκεκριμένη νόσο σε όλα τα νοσοκομεία. Οι επιδημιολόγοι δεν γνωρίζουν πώς έχουν μολυνθεί όσοι έχουν νοσήσει και είναι σε εξέλιξη έρευνα για την πηγή του ιού, τους τρόπους μετάδοσης, την κλινική πορεία και εξέλιξη της νόσου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή. Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κορωναϊό εμφανίζεται ως πνευμονία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εχουν ήδη καταγραφεί δύο μικρές συρροές κρουσμάτων μέσα σε οικογένειες, με εκδήλωση της νόσου και μεταξύ μελών που δεν είχαν ταξιδέψει, αλλά είχαν εκτεθεί σε μέλος της οικογένειας που είχε ταξιδέψει.

Ο 69χρονος Ελληνας είναι μόνιμος κάτοικος Σαουδικής Αραβίας, όπου 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό. Η κλινικοεργαστηριακή αξιολόγησή του έγινε μετά την άφιξή του στη χώρα μας τη Μεγάλη Πέμπτη από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Εμφάνιζε παρατεινόμενο εμπύρετο νόσημα, για το οποίο είχε επισκεφθεί νοσοκομείο της Τζέντα.

Τα συμπτώματα από το αναπνευστικό αλλά και η προέλευσή του έβαλαν σε υποψίες τους Ελληνες γιατρούς. Τον υπέβαλαν αμέσως σε δύο διαδοχικές μοριακές δοκιμασίες στο Ελληνικό Ινστιτούτο «Παστέρ», οι οποίες βγήκαν θετικές για τον ιό.

Τα μέτρα προφύλαξης είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτάρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (αραβική χερσόνησος).

Τι είναι ο κορωναϊός

Ο νέος κορωναϊός (εμφανίζεται στο μικροσκόπιο σαν να έχει κορώνα, εξ ου και το όνομά του) είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κορωναϊών (στις οποίες ανήκει και ο SARS), που δεν είχε προηγουμένως αναγνωριστεί ως παθογόνο για τον άνθρωπο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή ειδική θεραπεία για τον συγκεκριμένο ιό. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τα μέτρα πρόληψης είναι η υγιεινή των χεριών (συχνό πλύσιμο, αποφυγή επαφής με μολυσμένες επιφάνειες) και η υγιεινή του αναπνευστικού (κάλυψη του στόματος κατά το φτάρνισμα).

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos