Στην πρώτη γραμμή 3 φορολογικές ανάσες

25 Αυγούστου 2014 09:48

Η μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, η αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και το «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης

βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής ατζέντας με τις φοροελαφρύνσεις που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Στην πρώτη γραμμή 3 φορολογικές ανάσες

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το πακέτο των μέτρων είναι ιεραρχημένο με βάση κοινωνικά κριτήρια και κλιμακούμενο ανάλογα με το δημοσιονομικό κόστος, έτσι ώστε αφενός να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τους πολίτες και αφετέρου να μην τεθεί σε κίνδυνο το πρόγραμμα προσαρμογής.

Στο πλαίσιο αυτό πρώτος στόχος εν όψει του χειμώνα είναι η συμφωνία με την τρόικα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο που θα περιορίσει το κόστος θέρμανσης για τα νοικοκυριά προσφέροντάς τους οικονομική ανάσα.

Τα αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι είναι εφικτή μείωση της τάξης του 30%-50% χωρίς διαρροές στα δημόσια έσοδα, καθώς το μέτρο θα ενίσχυε σημαντικά την κατανάλωση.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι με τα στοιχεία που θα παρουσιάσουν στους δανειστές θα άρουν τις όποιες αντιρρήσεις τους για τη δημοσιονομική επίπτωση του μέτρου.

«Μπορεί τελικά το ποσοστό μείωσης να μην είναι το επιθυμητό για εμάς, αλλά ο φόρος θα μειωθεί», έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Ληξιπρόθεσμα

Η δεύτερη κατά προτεραιότητα ρύθμιση είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία με αύξηση των δόσεων σε 70 ακόμα και 100 για ειδικές περιπτώσεις, από 12 που είναι σήμερα, καθώς διαπιστώνεται εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών λόγω της κρίσης και του μεγάλου βάρους με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι φόροι και «να ανοίξει τρύπα» στον προϋπολογισμό. Η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς υπάρχει ισχυρή αντίδραση από τους δανειστές.

Το τρίτο αφορά στο ψαλίδισμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (1%-4%) για μισθωτούς και συνταξιούχους που σύμφωνα με το πρόγραμμα λήγει φέτος είτε με μείωση των συντελεστών κατά 50% είτε με αύξηση του αφορολόγητου ορίου που σήμερα είναι 12.000 ευρώ.

Ωστόσο, η τρόικα πιέζει για επέκταση της εισφοράς χωρίς εκπτώσεις και το 2015, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Μείωση φόρων

Πέραν των παραπάνω, στην κυβερνητική ατζέντα για τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου ελάφρυνση των φορολογικών βαρών περιλαμβάνονται:

• Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 42% στο 33% και για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 20% με απώτατο στόχο ο συντελεστής να πέσει στο 15%. Το μέτρο θα συνδυαστεί με αναπροσαρμογές στην κλίμακα, τις εκπτώσεις δαπανών, τις απαλλαγές, καθώς και στην παρακράτηση φόρου.

• Παραμονή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και το 2015, καθώς το μέτρο αποδείχθηκε ότι τονώνει την αγορά και δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση.

• Επέκταση του συμψηφισμού χρεών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών πέραν του ΦΠΑ σε όλο το φάσμα των φόρων και εισφορών.

• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν εισόδημα την τελευταία τριετία ή εξαετία, καθώς και του φόρου πολυτελείας στα αυτοκίνητα.

• Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για ακίνητα, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία από το 2015 με την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και την πλήρη καταγραφή όλων των οικονομικών συναλλαγών.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos