Black Friday: «Δεν το έχω ξαναδεί αυτό και δουλεύω στο κατάστημα τρία χρόνια»

25 Νοεμβρίου 2016 16:23

«Δεν το έχω ξαναδεί αυτό και δουλεύω στο κατάστημα τρία χρόνια». Η φράση άνδρα της ασφάλειας ​κεντρικού καταστήματος​ των Αθηνών στην Κ είναι χαρακτηριστική.


Στέκεται στην είσοδο και φροντίζει την ροή εισόδου για να μην ποδοπατηθούν οι επίδοξοι αγοραστές. «Ήμασταν διστακτικοί όταν ανακοινώθηκε αλλά τελικά φαίνεται να “τσιμπάει”», συμπληρώνει ο δεύτερος συνάδερφος του και γυρνά ξαφνικά το βλέμμα από ένα πιτσιρίκι που σκόνταψε. Οπως αναφέρουν άνθρωποι του καταστήματος, περίπου 130 άτομα είχαν στηθεί έξω από το κατάστημα και περίμεναν να ανοίξει στις οκτώ το πρωί.

Νεαροί στην πλειοψηφία τους, με πάθος για τα ηλεκτρονικά αξιοποίησαν τις ειδικές προσφορές αγοράζοντας έξυπνα κινητά , gadgets και ηλεκτρονικά παιχνίδια, ακόμα κι αν η απόκτηση του πολυπόθητου gadget προϋπέθετε ότι θα έπρεπε να κάνουν κοπάνα από το σχολείο.

Λίγα μέτρα παραπάνω, σε πολυκατάστημα της οδού Πανεπιστημίου, μια άλλη μάχη δίνεται μπροστά στην είσοδο γνωστού πολυκαταστήματος. Στο ισόγειο όπου βρίσκονται τα γυναικεία αρώματα, καλλυντικά και αξεσουάρ, γυναίκες μέσης ηλικίας και νεαρά κορίτσια συνωστίζονται, προκειμένου ​να εκμεταλλευτούν τις προσφορές.

​Η επιτόπια έρευνα της Κ, φτάνει μέχρι την Ερμού όπου τα αποτελέσματα της Black Friday σε όρους κίνησης πελατών είναι ορατά. Οι έμποροι εκτιμούσαν ότι κάθε άλλο παρά «μαύρη» θα ήταν, τελικά, αυτή η Παρασκευή.

Γιατί όμως ονομάστηκε «Μαύρη» η συγκεκριμένη μέρα; Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ερμηνείες για την προέλευση της επωνυμίας. Επικρατέστερη σύμφωνα αμερικανικά Μέσα, είναι ότι ο όρος -ο οποίος αφορά το 24ωρο μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών- εμφανίστηκε το 1951 και είχε να κάνει και με τον «πονοκέφαλο» που προκαλούσε στις αστυνομικές αρχές το μέγα πλήθος που έσπευδε στα καταστήματα για αγορές. Κάποια στιγμή περίπου, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί άλλος όρος, όπως «Big Friday», αλλά το σχέδιο δεν ευδοκίμησε.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos