Εγκεφαλική μέθοδος σκέψης για "αισθηματικά προβλήματα"

28 Νοεμβρίου 2016 21:31

Χωρίσατε και νιώθετε απόγνωση; Μία νέα μέθοδος σκέψης υπόσχεται να βοηθήσει τους πρόσφατα χωρισμένους να αντιμετωπίσουν τον αφόρητη πόνο, σε επτά μόνο βήματα.


Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά από προβλήματα...καρδιάς επειδή χώρισαν ή βιώνουν μία ερωτική απογοήτευση. Αυτό που πραγματικά, όμως, νιώθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν εστιάζεται στην καρδιά αλλά στο κεφάλι. Ο πόνος εστιάζεται στις σκέψεις, οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι πιο καλά ριζωμένες ελπίδες και πεποιθήσεις τους τελικά καταστρέφονται. Το φάρμακο, λοιπόν, για τον πόνο αυτό θα πρέπει να στοχεύει στην ανακούφιση του μυαλού.

Πώς; Ο αμερικανός ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου The Myth of Stress, το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, Andrew Bernstein, εξηγεί τα επτά βήματα της μεθόδου ActivInsight, την οποία έχει εδώ και κάποια χρόνια δημιουργήσει. Με αυτά τα βήματα μπορεί κανείς να κατανοήσει μία στενάχωρη κατάσταση και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον την αντιμετωπίζει μέσα σε λίγα λεπτά. Όπως λέει, όσο μεγαλύτερη διορατικότητα έχει κανείς -σε μία σχέση, σε μία δουλειά, στην εμφάνισή του- τόσο λιγότερο στρες θα βιώνει εξαιτίας της. Τα βήματα αυτά, σύμφωνα με τον Bernstein έχουν ως εξής: Ξεκινήστε να σκέφτεστε κάποιον που σας πλήγωσε –μπορεί να συνέβη πρόσφατα ή πριν χρόνια, πάντως κάπου μέσα σας υπάρχει ένα όνομα και ένα πρόσωπο. Ως μέρος της απάντησής σας για το 1ο Βήμα γράψτε ‘τον/την θέλω πίσω’. Ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει πια. Κάνετε, μετά, τα παρακάτω βήματα πνευματικά και συναισθηματικά, συνεχίζοντας από το σημείο στο οποίο είχατε μείνει όταν πληγωθήκατε.

Βήμα 1ο: Γράψτε μία συγκεκριμένη, ολόκληρη πρόταση για να περιγράψετε αυτό που σας κάνει να νιώθετε απόγνωση.

Βήμα 2ο: Βαθμολογήστε από το 0 έως το 10 πόσο πολύ πιστεύετε ότι ισχύει αυτό που γράψατε (0 για ‘καθόλου’ – 10 για ‘εντελώς’). Αν πρόκειται για μία δυνατή αγάπη που μόλις χάσετε, πιθανώς να βαθμολογήσετε την πρότασή σας με 10.

Βήμα 3α: Τι νιώθετε όταν σκέφτεστε την πρόταση που γράψετε (π.χ. τον/την θέλω πίσω); Φόβο / εγκατάλειψη / θυμό / εκνευρισμό / άγχος / μπέρδεμα / μελαγχολία / ντροπή / απόγνωση / πόνο / ανεπάρκεια / ανασφάλεια / ζήλια / απόρριψη / ένταση / ανησυχία. Κυκλώστε μία από τις λέξεις ή συμπληρώστε την δική σας.

Βήμα 3β: Πώς αντιδράτε όταν νιώθετε κάποιο από τα παραπάνω; Προσποιείστε και πείθετε τον εαυτό σας ότι ελέγχετε αυτό το συναίσθημα; Αν πρόκειται για παλιό έρωτα θυμηθείτε τι κάνατε τότε: Προσπαθούσατε να τον/την πείσετε να γυρίσει πίσω; Λέγατε ψέματα ότι έχετε αλλάξει για να τον/την ξανακερδίσετε; Κλαίγατε και τον/την παρακαλούσατε; Το «ρίξατε» μετά στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, το φαγητό; Επιλέξτε ένα από τα παραπάνω ή συμπληρώστε την δική σας αντίδταση.

Βήμα 4ο: Γράψτε την ίδια πρόταση που γράψατε στο Βήμα 1ο με άρνηση αυτήν την φορά. Π.χ. δεν τον/την θέλω πίσω. Προσθέστε στην αρχή της πρότασης «Στην πραγματικότητα» ή στο τέλος της πρότασης «αυτή την στιγμή».

Βήμα 5ο: Τώρα πρέπει να βρείτε κάθε πιθανό λόγο -και αποδεικτικό στοιχείο- για τον οποίον η παραπάνω αρνητική πρόταση είναι αληθινή. Αυτό είναι δύσκολο γιατί πρέπει να πάτε ενάντια σε αυτά που πραγματικά νιώθετε, αλλά πρόκειται για τον πιο ευθύ τρόπο να ξεμπλέξετε τον κόμπο της απόγνωσης που βρίσκεται στο μυαλό σας. Σκεφτείτε, λοιπόν, γιατί «δεν τον/την θέλω πίσω αυτή τη στιγμή» και επικεντρωθείτε στο «αυτή τη στιγμή». Π.χ. «γιατί βγαίνει με κάποιον άλλον», «γιατί δεν μου ανήκει», «γιατί δεν θα ένιωθα καλά μαζί του», «γιατί δεν θέλουμε τα ίδια πράγματα».

Μπορείτε να παρατηρήσετε πώς αλλάζει σιγά-σιγά ο τρόπος που σκέφτεστε. Οι παραπάνω λόγοι δεν είναι φανταστικοί. Υπάρχουν πραγματικά. Όταν τους βλέπουμε συγκεντρωμένους, έναν προς έναν σκεφτόμαστε τα πράγματα πιο ψύχραιμα και καθαρά.

Βήμα 6α: Τι νιώθετε βλέποντας την αλήθεια της παραπάνω διαπραγμάτευσης; Ηρεμία / Διαύγεια / Συμπόνια / Περιέργεια / Ενθουσιασμό / Χαρά / Ικανοποίηση / Ελευθερία / Ειλικρίνεια / Αισιοδοξία / Ανακούφιση / Ανεκτικότητα / Κατανόηση / Υποστήριξη;

Βήμα 6β: Τι πράξεις θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτά που νιώθετε; Αποδοχή / Απολογία / Προσέγγιση / Ειλικρίνεια / Επικοινωνία / Συμμετοχή / Άσκηση / Ενδοσκόπηση / Συγχώρεση / Τοποθέτηση προτεραιοτήτων / Υποστήριξη;

Βήμα 7ο: Τώρα διαβάστε ξανά την αρχική σας πρόταση. Πόσο πολύ πιστεύετε ότι ισχύει αυτή η πρόταση τώρα; Βαθμολογήστε από το 0 έως το 10 και δείτε την διαφορά.

Ο Bernstein προτείνει μετά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα να συνεχίσει κανείς να εξασκήσετε σε ανάλογες μεθόδους σκέψεις, τις οποίες θα βρει στο βιβλίο του. Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζει, ο κάθε ένας που νιώθει μία επίπονη ερωτική απογοήτευση θα καταφέρει να την ξεπεράσει πολύ πιο γρήγορα.

www.in2life.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos