Εξοικονομώ κατ' οίκον για 20.000 νοικοκυριά

08 Απριλίου 2019 18:32

Το υπουργείο Ενέργειας αναµένεται να δηµοσιεύσει πριν από το Πάσχα τον οδηγό εφαρµογής του νέου προγράµµατος για την ενεργειακή αναβάθµιση χιλιάδων κατοικιών σε όλη την Ελλάδα, µε συνολικό προϋπολογισµό 250 εκατ. ευρώ


Την προκήρυξη µέσα στον Απρίλιο, νέου προγράµµατος «Εξοικονόµηση κατ’ Οίκον» για την ενεργειακή αναβάθµιση 20.000 κατοικιών σε όλη την Ελλάδα σχεδιάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Το πρόγραµµα θα προκηρυχθεί µόλις υπάρξει συµφωνία µε τις τράπεζες, οι οποίες θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία. Πρόκειται µάλιστα τις επόµενες ηµέρες να υπάρξει συνάντηση του κ. Σταθάκη µε τη διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών για τη διευθέτηση λεπτοµερειών ως προς το πρόγραµµα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το υπουργείο Ενέργειας πρόκειται πριν από το Πάσχα να δηµοσιεύσει τον οδηγό εφαρµογής του προγράµµατος, µε προϋπολογισµό 250 εκατ. ευρώ. ∆ηλαδή σε κάθε νοικοκυριό που θα λάβει µέρος θα του αναλογεί ποσό επιχορήγησης λίγο πάνω από 10.000 ευρώ για την εκτέλεση επιλέξιµων εργασιών που θα προσδιορίζονται σαφώς και δεσµευτικά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις συµµετοχής δεν θα διαφοροποιούνται σηµαντικά σε σχέση µε το «Εξοικονόµηση κατ’ Οίκον ΙΙ», το οποίο ξεκίνησε να «τρέχει» σταδιακά από τον Μάρτιο του 2018 ανά οµάδα περιφερειών και σήµερα βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης. Επίσης, θα χρησιµοποιηθεί και πάλι η ηλεκτρονική πλατφόρµα που λειτούργησε και πέρυσι για την υποβολή των αιτήσεων συµµετοχής. Η µεγάλη συµµετοχή που είχε δηµιουργήσει προβλήµατα στη λειτουργία της πλατφόρµας έχει τώρα προβλεφθεί. Και σε αυτό το πρόγραµµα το ύψος της επιχορήγησης των συνολικών δαπανών θα κυµαίνεται µέχρι το ποσοστό του 70%, ανάλογα µε τα εισοδήµατα του αιτούντος. Θα υπάρχουν και πάλι επτά εισοδηµατικές κατηγορίες. Το υπόλοιπο, πέραν της επιδότησης, ποσό θα καλύπτεται είτε µε ίδια κεφάλαια είτε µε τη σύναψη δανείου, στο οποίο το επιτόκιο µελετάται να είναι επιδοτούµενο κατά 100%. Οι παρεµβάσεις που χρηµατοδοτούνται είναι τέσσερις:

Αντικατάσταση κουφωµάτων.
Τοποθέτηση ή αναβάθµιση θερµοµόνωσης.
Αναβάθµιση συστήµατος θέρµανσης ή ψύξης.
Σύστηµα ζεστού νερού χρήσης µε χρήση Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos