Συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι ο σκύλος δεν είναι καλά

31 Αυγούστου 2019 23:59

Ποιες είναι οι συμπεριφορές του σκύλου στις οποίες πρέπει να δίνουν σημασία οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες ακόμα κι αν τις βρίσκουν αυτές αστείες, γιατί μπορεί να οφείλονται σε παθολογικά αίτια


Είναι κάποιες συμπεριφορές του σκύλου, στις οποίες οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες μπορεί να μη δώσουν την αρμόζουσα προσοχή, καθώς τις βρίσκουν αστείες, ή πιστεύουν ότι τις εκδηλώνει για να τους αποσπάσει την προσοχή.

Ωστόσο, οι συμπεριφορές αυτές μπορεί να οφείλονται σε παθολογικά αίτια. Ποιες είναι;

Η κτηνίατρος Άννα Μπαρδάνη μας εξηγεί:

«Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές του σκύλου μας που μπορεί να τις βρίσκουμε χαριτωμένες, ή να θεωρούμε ότι τις κάνει για να μας τραβήξει την προσοχή, όμως κρύβουν κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Παρακάτω θα δώσουμε μερικά τέτοια παραδείγματα, για να μας βάλουν σε σκέψη την επόμενη φορά που θα δούμε τον σκύλο μας να πράττει κάτι αξιοπερίεργο.

Πολλές φορές ιδιοκτήτες σκύλων, που ανήκουν σε μικρόσωμες φυλές, όπως Υorkshire Terrier, Maltese, Poodle και Chihuahua, τα παρατηρούν να κρατούν το ένα πίσω άκρο σε κάμψη, κατά τη βάδιση. Αυτό μπορεί να διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα και το πόδι να επανέρχεται στη φυσιολογική του θέση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πάει τον σκύλο του στον κτηνίατρο για μια ορθοπεδική εξέταση, γιατί δεν είναι απλά ένα παιχνίδι που κάνει για να μας τραβήξει την προσοχή. Ίσως έχει κάποιο πρόβλημα με την άρθρωση του γόνατος.

Ανησυχία πρέπει να μας προκαλεί και το ότι το ζώο μας πίνει περισσότερο νερό από ό,τι συνήθιζε, και ουρεί πιο συχνά. Κάτι που πρέπει να μας οδηγήσει σε περαιτέρω εξετάσεις. Αν τρίβει τον πρωκτό του στο έδαφος έντονα, επίσης θα πρέπει να το ελέγξουμε. Μπορεί να μην το κάνει απλά για να καθαριστεί, αλλά να έχει ενδοπαράσιτα ή πλήρωση των πρωκτικών αδένων.

Όταν οι σκύλοι γλείφουν επίμονα τα πόδια τους, μπορεί να είναι θέμα συμπεριφοράς, που το εκδηλώνουν σε στρεσογόνες καταστάσεις, ή όταν μένουν πολλές ώρες μόνοι τους. Παρόλα αυτά, καλό είναι να ελέγχουμε τα πόδια για ξένο σώμα, πληγές, ή και πόνο στις αρθρώσεις, που μπορεί να παρουσιάζουν τα πιο μεγάλης ηλικίας ζώα λόγω αρθρίτιδας.

Το κυνήγι της ουράς είναι μια ψυχοσωματική εκδήλωση που προκαλείται λόγω στρες, τις περισσότερες φορές. Για να σταματήσουμε αυτή τη συμπεριφορά, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα, όπως πληγές στην ουρά από το δάγκωμα, καλό είναι να συμβουλευτούμε, εκτός από τον κτηνίατρό μας, και έναν εκπαιδευτή.

Σκυλάκια μικρόσωμων φυλών τα παρατηρούμε πολλές φορές έπειτα από έντονη χαρά να βγάζουν ένα περίεργο ήχο κατά την αναπνοή τους, που οι ιδιοκτήτες το αναφέρουν ότι μοιάζει με κράξιμο χήνας. Πολλοί το βρίσκουν διασκεδαστικό, όμως, δυστυχώς, αυτός ο ήχος παράγεται όταν υπάρχει κάποιο ανατομικό ή παθολογικό πρόβλημα στην τραχεία του ζώου. Καλό είναι να ενημερώσουμε τον κτηνίατρο.

Γενικά, καλό είναι να παρατηρούμε τα ζώα μας, και όποια συμπεριφορά τους μας προκαλεί εντύπωση να την συζητάμε με τον κτηνίατρο. Μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για κάποιο παθολογικό πρόβλημα που υποβόσκει».

ygeiamou.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos