Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία -Πόσα κενά υπάρχουν στα σχολεία, πότε θα καλυφθούν

01 Σεπτεμβρίου 2019 14:37

Το καλοκαίρι, ημερολογιακά, αποτελεί παρελθόν και η έλευση του Σεπτεμβρίου δίνει και τυπικά το έναυσμα για την αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

 

Τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία κυμαίνονται στα περσινά, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Δηλαδή, είναι περίπου 30.000 και οι 19.000 αφορούν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων θα γίνουν με βάση τους περσινούς πίνακες και τη Δευτέρα (2/9) λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων- δήλωσης περιοχών προτίμησης.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΔΟΕ, εμφανίστηκε καθησυχαστική. Ξεκαθάρισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι στόχος είναι να καλυφθεί το 70& των κενών στα σχολεία με την πρώτη «φουρνιά» προσλήψεων αναπληρωτών, προτού μπουν στις αίθουσες οι μαθητές. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν στις 5-6 Σεπτεμβρίου. Τη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου θα έχει συνάντηση με την ΟΛΜΕ.
Σε 103 δήμους η δίχρονη προσχολική αγωγή

Για το σχολικό έτος 2019-20, η δίχρονη προσχολική αγωγή θα λειτουργήσει σε 103 δήμους. Η εφαρμογή του μέτρου μετατέθηκε για το επόμενο σχολικό έτος για 13 δήμους. «Εξ αρχής ταχθήκαμε υπέρ της καθιέρωσης δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, από την ηλικία των 4 ετών», είχε αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι «η απελθούσα κυβέρνηση δεν έδινε απαντήσεις και, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε προβλέψει τρόπους επίλυσης των πρακτικών προβλημάτων που θα ανέκυπταν από την εφαρμογή της ρύθμισης».

Μεταφορά μαθητών στα σχολεία
Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, προστέθηκε διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Με αυτήν, δίνεται παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2020 (από 30 Ιουνίου 2019 που ίσχυε) στην Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών, κατ εξαίρεση των κειμένων διατάξεων, ώστε να αναθέσει την εκτέλεση των σχετικών δρομολογίων μεταφοράς μαθητών στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους, μέχρι την ολοκλήρωση των νέων διαγωνισμών. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να παρατείνει έως τις 30-6-2020, την εκτέλεση των συμβάσεων που ήταν σε ισχύ στις 30-6-2019, σε περίπτωση που δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες ή προσωρινοί ανάδοχοι στους εκκρεμείς διαγωνισμούς, σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση.

Παρεμβάσεις στα προγράμματα σπουδών
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει ήδη δηλώσει πως είναι υπό επεξεργασία ένα νέο πρόγραμμα σπουδών, από το δημοτικό σχολείο έως το λύκειο. Βασικό στοιχείο θα είναι ο εμπλουτισμός του με νέες εκπαιδευτικές θεματικές: εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, σεβασμός στον άλλο, προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, διατροφή και υγιεινή, είναι μερικές από αυτές. Επίσης, η κ. Κεραμέως έχει τονίσει ότι θα καθιερωθεί ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από τις τάξεις του γυμνασίου, ώστε να αναδεικνύονται οι κλίσεις και οι δεξιότητες των μαθητών.

Στο λύκειο, οι παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν χαρακτηρίζονται από την ηγεσία του υπουργείου «στοχευμένες». Από τη μία, αφορούν το Εθνικό Απολυτήριο και τις προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη. Από την άλλη, στόχος είναι να ενισχυθεί η εκμάθηση ξένων γλωσσών και γνώσεων πληροφορικής, καθώς επίσης και η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων- κριτική και συνθετική σκέψη και η ομαδική δουλειά- και ψηφιακών δεξιοτήτων (ψηφιακή χρήση, ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακά δικαιώματα, κ.ά.).

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos