Κοινωνικό μέρισμα: Έκπληξη με το ποσό – Ποιοι θα επωφεληθούν

30 Οκτωβρίου 2019 00:40

Μια μεγάλη έκπληξη για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος 2019 έκρυβε η αναβάθμιση από την Standard and Poor’s.


Ο συγκεκριμένος οίκος εκτιμά ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,3% του ΑΕΠ. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο συγκεκριμένη πρόβλεψη για τόσο μεγάλη υπέρβαση του φετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Αυτό πρακρικά σημαίνει ότι εάν οι προβλέψεις της S&P επιβεβαιωθούν στην πράξη, τον ερχόμενο Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να διανείμει υπερπλεόνασμα πάνω από 1 δισ. ευρώ. Χρήματα δηλαδή πενταπλάσια από τα 200 εκατ. ευρώ που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών.

Οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να ανακοινωθούν με την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες, ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται η αυξημένη καταβολή Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης για την ενίσχυση των ασθενέστερων, αλλά και ενδεχόμενη χρήση μέρους του υπερπλεονάσματος για την πληρωμή των «αναδρομικών» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Τα «αναδρομικά» μετρούν από τις 4 Οκτωβρίου 2019, όταν εκδόθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ, μέχρι την ημερομηνία ενεργοποίησης των νέων ασφαλιστικών διατάξεων τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται τελικά η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την πρακτική που εφάρμοσε πέρυσι τέτοια εποχή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Να μεταφέρει δηλαδή στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους ως δαπάνες υπό κατανομή, δαπάνες οι οποίες αφορούν πληρωμές που θα πρέπει να γίνουν μετά τις διορθωτικές κινήσεις στο ύψος των επικουρικών και στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων και αφορούν το διάστημα από 4 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019.

Με άλλα λόγια πριν τα Χριστούγεννα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι αλλά και οικονομικά αδύναμοι θα λάβουν μεγάλα ποσά.

aftodioikisi.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos