Μετανιωμένος ο αντιπρύτανης ΑΠΘ για τα περί κατασκευασμένου κορωνοϊού: Ατυχές, παρασύρθηκα, χρειάζεται φειδώ

08 Μαρτίου 2020 16:19

Μετανιωμένος που εξέφρασε δημόσια μια προσωπική εκτίμηση, δηλώνοντας ότι παρασύρθηκε για τα περί κατασκευασμένου «κορωνοϊού», εμφανίστηκε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ.

«Ήταν ατυχής η επιλογή μου να διατυπώσω δημοσίως μία προσωπική εκτίμηση –σίγουρα όχι βεβαιότητα- σε ένα θέμα που δε βρίσκεται απλώς στην κορυφή της παγκόσμιας επικαιρότητας, αλλά λόγω της σοβαρότητάς του απαιτεί υπεύθυνη στάση από όλους μας. Προσωπικά δε θα έπρεπε να παρασυρθώ και να διατυπώσω προσωπικές απόψεις προκαλώντας έτσι ένα τόσο μεγάλο θόρυβο», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου, ο αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την τοποθέτησή του σχετικά με τον κορωνοϊό, σε εκπομπή της Δημοτικής Τηλεόραση Θεσσαλονίκης.

Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως πιθανότατα «ο ιός αυτός είναι κατασκευασμένος, δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα (…) Μπορώ να υποθέσω ότι και το εμβόλιο είναι ήδη από πριν γνωστό. Υπάρχει δηλαδή αυτή την στιγμή το εμβόλιο. Πότε θα ανακοινωθεί η ανακάλυψή του ή πότε θα διατεθεί εξαρτάται από τους λόγους της σκοπιμότητας».«Αυτό που μου κάνει εντύπωση σε αυτό τον ιό δεν είναι η επικινδυνότητά του, αλλά είναι η ικανότητά του να διαδίδεται. Όλα τα μέτρα μικρό αποτέλεσμα μπορεί να έχουν», είχε πει ο κ. Γιαννακουδάκης.
Ολόκληρη η δήλωση που έκανε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ το βράδυ του Σαββάτου

Σχετικά με τις δηλώσεις μου για τον κορωνοϊό, στο πρόγραμμα της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης «Τα λόγια της πόλης», οι οποίες αναπαράχθηκαν μαζικά θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:

Ήταν ατυχής η επιλογή μου να διατυπώσω δημοσίως μία προσωπική εκτίμηση –σίγουρα όχι βεβαιότητα- σε ένα θέμα που δε βρίσκεται απλώς στην κορυφή της παγκόσμιας επικαιρότητας, αλλά λόγω της σοβαρότητάς του απαιτεί υπεύθυνη στάση από όλους μας. Προσωπικά δε θα έπρεπε να παρασυρθώ και να διατυπώσω προσωπικές απόψεις προκαλώντας έτσι ένα τόσο μεγάλο θόρυβο.

Διευκρίνισα και στην εκπομπή πως η τοποθέτησή μου δεν είχε κανέναν θεσμικό χαρακτήρα, που να απορρέει από την ιδιότητά μου ως Αντιπρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πολύ περισσότερο δεν εξέφραζε απόψεις των Πρυτανικών Αρχών συνολικά.

Προφανώς κάθε πολίτης έχει την ελευθερία έκφρασης των απόψεών του, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί μεγαλύτερη φειδώ λόγων από όλους όσοι υπηρετούμε δημόσια αξιώματα.

Ασχέτως με την άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας μας, είναι απολύτως βέβαιο ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοϊού είναι μόνον αυτά που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο δικός μας Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Στο Αριστοτέλειο είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο να τηρούμε κατά γράμμα τις οδηγίες που δίνονται και καθημερινά επικαιροποιούνται από τις αρμόδιες Αρχές.

Διατηρώ, όπως κάθε πολίτης, την ελπίδα ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ένα επαρκώς μελετημένο και με ικανοποιητική αποτελεσματικότητα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Όμως, με βάση τα δεδομένα αυτής της στιγμής, είναι υποχρέωση κι ευθύνη όλων μας να εφαρμόζουμε ακριβώς και σχολαστικά όλα τα μέτρα πρόληψης κι αντιμετώπισης που προτείνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos