Απολυμαντικά χεριών: Δύο μόνο είναι αυτά που καταπολεμούν τον κορονοϊό

24 Απριλίου 2020 22:39

Νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι μόνο δύο είδη απολυμαντικών που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξουδετερώνουν τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid -19. Ποια συστατικά περιέχουν.

Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με την δράση των απολυμαντικών κατά του κορονοϊού δημοσιεύονται στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει εμβολίου ή κάποιο φάρμακο που να καταπολεμά τον ιό αυτό ακόμα οι κανόνες υγιεινής και το καλό πλύσιμο των χεριών είναι από τα λιγοστά μας “όπλα” κατά του SARS-CoV-2.

Oι ασθενείς που έχουν μολυνθεί αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή αυτά που έχουν ήπια, μπορεί να μεταδίδουν τον ιό μέσω των σταγονιδίων στον αέρα ή στις επιφάνειες όπως είναι τα πόμολα.

Έτσι, το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα είναι αρκετά αποτελεσματικό επίσης κατά των βλαβερών βακτηρίων και των ιών.

Ωστόσο, για τους υγειονομικούς ο χρόνος "τρέχει" διαφορετικά και πολλές φορές ο χρόνος που απαιτείται για πλύνει κανείς τα χέρια του δεν φτάνει.. Παράλληλα, αυτοί οι άνθρωποι εκτίθενται στον ιό κάθε μέρα πολλές φορές πολύ περισσότερο από τον μέσο πολίτη.

Τα απολυμαντικά χεριών είναι μια γρήγορη λύση. Παρόλα αυτά δεν είμασταν έως τώρα σίγουροι ότι μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό. Βαζιζόμασταν στο γεγονός ότι τα απολυμαντικά “κάνουν τη δουλειά τους" επειδή ακριβώς προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικά έναντι των άλλων κορονοϊών.

Σε κάθε περίπτωση ΔΕΝ είναι όλα αποτελεσματικά αλλά δύο συγκεκριμένα τα οποία έχει προτείνει ο ΠΟΥ.

Το πρώτο περιέχει:
Αιθανόλη - 80%
Γλυκερίνη 1.45% και
υπεροξείδιο του υδρογόνου 0,125%

Το δεύτερο αποτελείται από:
ισοπροπανόλη (επίσης γνωστή ως 2-προπανόλη ή ισοπροπυλική αλκοόλη) - 75% vol
Γλυκερίνη 1.45%
και υπεροξείδιο του υδρογόνου , 0,125%
Και τα δύο είναι εξίσου αποτελεσματικά όπως επιβεβαιώνει η ομάδα της καθηγήτριας Stephanie Pfänder του τμήματος Μοριακής και Ιατρικής Ιολογίας του πανεπιστημίου Ruhr-Universität Bochum, στη Γερμανία.

Παρόλα αυτά τα απολυμαντικά δεν φτάνουν για όλους καθώς είναι σε έλλειψη, έτσι τα φαρμακεία των νοσοκομείων πήραν το πράσινο φως για να μπορούν να παρασκευάζουν τα δικά τους απολυμαντικά σύμφωνα με τις δοσολογίες που προτείνει ο ΠΟΥ.

Επισημαίνεται ότι για να δράσει αποτελεσματικά το απολυμαντικό έναντι του κορονοϊού πρέπει να δράσει για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα πάνω στα χέρια μας.

Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου ασθενειών (CDC) μέχρι τώρα πρότεινε ότι η απολύμανση των χεριών πρέπει να κρατά τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα συστατικά των απολυμαντικών πρέπει να βρίσκονται στην παραπάνω αναλογία. Ούτε η αιθανόλη, ούτε η ισοπροπανόλη είναι αποτελεσματική από μόνο της σε ποσοστό 30% όπως εξετάστηκε. Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 60% αλκόολη για να γίνει σωστή αντισηψία. Κάποια απολυμαντικά που πωλούνται στα φαρμακεία έχουν περίπου 60%.

Ακόμα και τα χειροποίητα απολυμαντικά που κάποιοι φτιάχνουν στο σπίτι δεν είναι ακριβώς που πρέπει για να γίνει αντισηψία. Μπορεί να αφυδατώσουν τα χέρια μας και να προκαλέσουν ενοχλήσεις και ξηρότητα.

Τέλος, ούτε η βότκα είναι κατάλληλη για αντισηψία πάντως γιατί δεν έχει τον κατάλληλο βαθμό αλκόολης για αυτό το σκοπό σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

medicalnewstoday.com

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos