Ολα όσα αλλάζουν από Δευτέρα στα ΜΜΜ -Μάσκες, δρομολόγια και ελεγχόμενη είσοδος

01 Μαϊος 2020 00:54

Από την ερχόμενη Δευτέρα τίποτα δεν θα θυμίζει τα ΜΜΜ όπως τα ξέραμε στην προ-κορωνοϊού εποχή, καθώς όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και μερικά 24ωρα οι αλλαγές για την αποφυγή εξάπλωσης του COVID-19 θα είναι πολλές και σημαντικές.

 

Νωρίτερα σήμερα, ο ΟΑΣΑ με νέα ανακοίνωση επεσήμανε την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο για το προσωπικό, όσο και τους επιβάτες, καθώς και την τήρηση των αποστάσεων για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υιοθετούνται μέτρα για την ελεγχόμενη είσοδο σε σταθμούς, συρμούς και οχήματα, ώστε να επιτευχθεί κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση. Το επιβατικό κοινό καλείται να τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα συνωστισμού, και στο πλαίσιο αυτό συστήνεται η φόρτιση προσωποποιημένων καρτών ΑΤΗ.ΕΝΑ card, μέσω κινητού με την τεχνολογία NFC, ή υπολογιστή. Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών.
Τέλος στη χρήση ανελκυστήρων με μία εξαίρεση
Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Σε λεωφορεία και τρόλεϊ παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα. Επίσης, συνεχίζονται κανονικά οι απολυμάνσεις συρμών και οχημάτων καθώς και σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς.

Παράλληλα, αναλυτικές οδηγίες για επιβάτες και προσωπικό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξέδωσε ο ΕΟΔΥ:
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από το νέο κορωνοϊό στα ΜΜΜ;
Οι κίνδυνοι είναι δύο:

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια που παράγονται κατά το φτέρνισμα, το βήχα ή την ομιλία. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με επιφάνειες επιμολυσμένες με αναπνευστικά σταγονίδια. Ο συνωστισμός πολλών επιβατών στα ΜΜΜ μπορεί να συντελέσει στη διασπορά του ιού.
Οι εργαζόμενοι των ΜΜΜ έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό.
 Ποια είναι τα γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης του COVID-19;

Υγιεινή των χεριών. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών.
Τα χέρια πρέπει να πλένονται μετά από: 1. κάθε επαφή με επιβάτη ή τις αναπνευστικές εκκρίσεις αυτού (πχ σάλια, σταγονίδια), 2. επαφή με αντικείμενα των ΜΜΜ (κουπαστές, χειρολαβές κ.α.), 3. την αποβίβαση από τα ΜΜΜ.
Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής, και συγκεκριμένα: 1. κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα, 2. αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.
Αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.
Η σταθερή χρήση μάσκας (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, www.eody.gov.gr) κατά τη διάρκεια της χρήσης των ΜΜΜ (σταθμός και μεταφορικό μέσο).
Ποιά είναι τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του  COVID-19 στα ΜΜΜ;
Μείωση της πιθανότητας επιβίβασης ατόμων με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης στα ΜΜΜ. Πριν την επιβίβαση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιβατών και του προσωπικού για τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 (πυρετός, βήχας, φαρυγγαλγία, καταβολή κ.α.) και τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού.
Διασφάλιση προστασίας του προσωπικού μέσω εργασίας σε διακριτό χώρο/θάλαμο κατά προτίμηση πίσω από πλαστικό ή γυάλινο διαχωριστικό.
Χρήση ατομικού εξοπλισμού προστασίας (γάντια, μάσκα) από τον οδηγό, εκτός εάν αυτός βρίσκεται σε χωριστό θάλαμο με διαφανές πλαστικό/γυάλινο διαχωριστικό μέχρι την οροφή για την αποφυγή έκθεσης στους επιβάτες.
Στις στάσεις και σταθμούς επιβίβασης και σε χώρους αναμονής επιβατών πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αφίσες για την υπενθύμιση της αναγκαιότητας τήρησης της απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου (όταν χρησιμοποιείται μάσκα), των μέτρων υγιεινής, της υγιεινής των χεριών, της αποφυγής επαφής με ασθενείς και της σωστής χρήσης της μάσκας.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους επιβάτες μέσα στα ΜΜΜ (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, www.eody.gov.gr).
Επιμελής χρήση και απόρριψη της μάσκας.
Χρήση μάσκας και παροχή αυτής σε όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΜ οι οποίοι δε βρίσκονται εντός χωριστού θαλάμου.
Διασφάλιση του αερισμού της άμαξας του τραίνου, μετρό, λεωφορείου ή τρόλεϋ μέσω ανοιχτών παραθύρων κάθε τύπου (πχ οροφής) και με ανεμιστήρες. Αποφυγή χρήσης ανακυκλωμένου αέρα μέσα σε αυτά.
Τοποθέτηση αλκοολούχων αντισηπτικών μέσα στα ΜΜΜ και στους χώρους αναμονής τους.
 Πώς διευκολύνουμε την τήρηση αποστάσεων στα ΜΜΜ;
Αποφεύγουμε το συνωστισμό στα ΜΜΜ και στους χώρους αναμονής αυτών, μέσω της χρησιμοποίησης πολλών αμαξών στους συρμούς και με συχνά δρομολόγια, ειδικά τις ώρες αιχμής (7-10 πμ και 2-5 μμ).
Τις ώρες αιχμής ενθαρρύνουμε τη χρήση των ΜΜΜ μόνο από τους εργαζομένους για προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία τους.
Ενθαρρύνουμε την τήρηση αποστάσεων μέσα στους χώρους αναμονής και μέσα στα ΜΜΜ και τη χρήση των καθισμάτων εναλλάξ μέσα σε βαγόνια, λεωφορεία, τρόλεϊ.
Ενθαρρύνουμε τη μείωση αποστάσεων μειώνοντας το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών βαγόνι, λεωφορείο, τρόλεϋ και διασφαλίζουμε απόσταση μεταξύ των επιβατών τουλάχιστον ένα μέτρο. Σε περίπτωση που η απόσταση είναι μικρότερη των 2 μέτρων  επιβάλλεται η χρήση μάσκας.
Στα λεωφορεία προτιμάμε την επιβίβαση του κοινού από τη μεσαία πόρτα για την προστασία του οδηγού (αν αυτός δεν βρίσκεται σε καμπίνα απομονωμένη από τους επιβάτες) με στόχο να διασφαλίσουμε την τήρηση ασφαλούς απόστασης μεταξύ των επιβατών και του οδηγού.
Οι 5 βασικοί κανόνες για τη χρήση των ΜΜΜ εν μέσω κορωνοϊού

Τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», υποστήριξε ότι μέχρι τώρα τα έχουμε πάει πολύ καλά στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού και θα πρέπει να συνεχίσουμε έτσι με σχέδιο και υπευθυνότητα. Ο κ. Καραμανλής έδωσε ένα πεντάλογο για τη σωστή χρήση των ΜΜΜ από την ερχόμενη εβδομάδα:

Δεν μετακινούμαστε με ΜΜΜ αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη
Δεν μετακινούμαστε με ΜΜΜ αν έχουμε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα
Δεν μετακινούμαστε με ΜΜΜ αν έχουμε τη δυνατότητα να μετακινηθούμε με άλλο μέσο
Όταν μετακινούμαστε με ΜΜΜ κρατάμε αποστάσεις
Όταν μετακινούμαστε με ΜΜΜ φοράμε προστατευτική μάσκα
Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, από τη Δευτέρα θα υπάρχουν στους 45 σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, «Βοηθοί Επιβατών», οι οποίοι θα δίνουν συμβουλές και οδηγίες στο επιβατικό κοινό.

Συμπλήρωσε δε ότι από τη Δευτέρα θα διπλασιαστούν τα λεωφορεία στους δρόμους της Αττικής κι από 550 θα γίνουν 1.100,ενώ ανάλογες πυκνώσεις δρομολογίων θα έχουμε και στο Μετρό.

Ο κ. Καραμανλής, είπε επίσης ότι όσοι είχαν κάρτες που δεν χρησιμοποίησαν λόγω των μέτρων θα αποζημιωθούν με πιστωτικό υπόλοιπο, ενώ για τους χρήστες ετησίων καρτών θα ισχύσει επιπλέον έκπτωση 10%.

Σε ότι αφορά τη βεβαίωση προστίμων για υγειονομικούς ελέγχους στα ΜΜΜ, ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι προς το παρόν  μπορούν να γίνουν μόνο από την Αστυνομία, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο από την προσεχή Δευτέρα να μπορούν να βεβαιώνονται κι από το προσωπικό της ΣΤΑΣΥ.

Ολες οι ειδήσεις
Οι 5 βασικοί κανόνες για τη χρήση των ΜΜΜ εν μέσω κορωνοϊού
Πακέτο 24 δισ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας: Τι θα ισχύσει για επιχειρήσεις-εργαζομένους
Αρση μέτρων: Τι θα γίνει αν αυξηθούν τα κρούσματα -Το όριο για επαναφορά lockdown και οι «πράσινες ζώνες»

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos