Κάποιοι κύκλοι με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα παίζουν με την αγωνία του κόσμου -«Εμείς δεν έχουμε αγωνίες;»

01 Μαϊος 2020 00:59

Για κύκλους που προσπαθούν να τονίσουν τις επιστημονικές αβεβαιότητες και την αγωνία του κόσμου γύρω από τον κορωνοϊό, μίλησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

 

Ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου, τόνισε πως θέλει να αντιμετωπίζει την εμπειρία αυτής της πανδημίας σαν μια «ευκαιρία να αποδεχτούμε πως πετύχαμε μια μεγάλη νίκη, μια ευκαιρία να πάμε μπροστά υιοθετώντας επιστημονικές παρατηρήσεις».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως ήταν «χάρη στη θυσία και την υπευθυνότητα όλων μας, αλλά και όλων σας» που συνέβη αυτό. «Αναγνωρίζουμε τις θυσίες, την αγωνία για το οικονομικό μέλλον» είπε.
Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως η πανδημία μπορεί να αποδειχθεί «ευκαιρία να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας, (να υπάρξει) περισσότερη εκπαίδευση σε θέματα δημόσιας υγείας. Όλα είναι ακόμη πιο ισχυρά μέσα από αυτή την πανδημία».

Τσιόδρας κατά κύκλων που κλονίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα
Χωρίς να τους κατονομάσει, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε κύκλους που όπως είπε «προσπαθούν να τονίσουν τις επιστημονικές αβεβαιότητες και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία;» διερωτήθηκε και τόνισε πως τόσο εκείνος, όσο και η επιτροπή για τον κορωνοϊό, έχουν γνώση των αβεβαιοτήτων που έχει η αντιμετώπιση μιας πρωτόγνωρης πανδημίας.

«Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόσθεση αυτών να κλονίσουν την προσπάθειά μας» συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε σε αυστηρό τόνο και έκλεισε λέγοντας: «Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια, και από τα βάθη της καρδιάς μας σας ευχαριστώ».

Τσιόδρας: «Αν έλεγα ότι τα παιδιά είναι υγειονομικές βόμβες, έπρεπε να με καθαιρέσετε αμέσως»
Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν χαρακτήρισε ο ίδιος τα παιδιά «υγειονομικές βόμβες». «Καταρχάς δεν είπα ποτέ ότι τα παιδιά είναι υγειονομικές «βόμβες», αλίμονο μου αν έλεγα τέτοιο πράγμα. έπρεπε να με καθαιρέσετε αμέσως από εκπρόσωπο, να βρείτε άλλον εκπρόσωπο τύπου» είπε χαρακτηριστικά.

«Κατά δεύτερο λόγο, αυτό που με μαθηματική βεβαιότητα ισχύει για τα παιδιά είναι ότι κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο. Και όλο και περισσότερα δεδομένα δημοσιεύονται συνέχεια και από την Κίνα, από την πρώτη επιδημία και από τις επιδημίες της Ευρώπης και από τις επιδημίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ότι τα παιδάκια, δόξα τω Θεώ, ευτυχώς κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο» επανέλαβε και την Πέμτπη ο Σωτήρης Τσιόδρας.

14 χώρες στην Ευρώπη αποφάσισαν το άνοιγμα των σχολείων

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «14 χώρες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχουν αποφασίσει ήδη για επανένταξη των παιδιών στα σχολεία, δεν είμαστε μόνο εμείς. Και κάποιες μάλιστα το κάνουν από τις πρώτες τάξεις, κάποιες από τις μεγαλύτερες».

«Θεωρώ ότι για πολλούς λόγους τα παιδιά έπρεπε να προηγούνται και είναι σωστό να προηγούνται όχι μόνο γιατί κινδυνεύουν λιγότερο από τον ιό, αλλά γιατί αυτά σαν ελπίδα της κοινωνίας μας και για ψυχολογικούς και για κοινωνικούς και για ένα σωρό άλλους λόγους πρέπει να ενταχθούν πάλι στην κοινωνία» συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Έχουμε δεδομένα από μελέτες της Γαλλίας, πολύ πρόσφατα δημοσιευμένες, ότι όντως φαίνεται να συμμετέχουν (τα παιδιά ) λιγότερο στην διασπορά της νόσου» συνέχισε για το θέμα ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Έχουμε δεδομένα από μια μεγάλη γερμανική ομάδα, ότι συμμετέχουν παραπάνω από όσο πιστεύουμε. Έχουμε δεδομένα από την Κίνα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου, ότι νοσούν λιγότερο αλλά συμμετέχουν περισσότερο στη μετάδοση», πρόσθεσε.

Τώρα ξέρουμε περισσότερα για τον ιό, λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας
«Θα το δούμε» σχολίασε και εξήγησε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί κάθε μελέτη η οποία ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί. «Η μελέτη των Γερμανών για παράδειγμα, μιλάει για 16 μαθητές Δημοτικού σχολείου. Μπορείς με 16 μαθητές Δημοτικού σχολείου να πάρεις απόφαση για 1.400.000 Έλληνες μαθητές;» συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Τώρα ξέρουμε περισσότερα, είμαστε πιο επιφυλακτικοί, έχουμε δει την επικινδυνότητα του ιού. Ευτυχώς όχι τόσο πολύ στην χώρα μας» σημείωσε επιπλέον ο λοιμωξιολόγος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.
i
iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos