Ο Τσιόδρας αποκάλυψε πώς η Ελλάδα ισοπέδωσε την καμπύλη μεμιάς και έπεσε κατά 80% η κυκλοφορία του κορωνοϊού

20 Μαϊος 2020 12:48

Κατά 80% εκτιμάται πως περιορίστηκε η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, μόλις ξεκίνησαν τα μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων στη χώρα.

 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία, ανέφερε ότι με το που αποφασίστηκαν τα μέτρα απαγόρευσης, ο ιός περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα.

«Φαίνεται με τις μαθηματικές μας εκτιμήσεις και με την ανάλυση των δεδομένων της πανδημίας στην πατρίδα μας ότι με το που μπήκαν τα μέτρα και το απαγορευτικό, έπεσε κατά 80% περίπου η κυκλοφορία του ιού. Αυτό δείχνει όχι μόνο ότι ήταν αποτελεσματικά τα μέτρα, αλλά και ότι τα τήρησε ο κόσμος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιόδρας, βέβαια, δεν απέφυγε να σχολιάσει και τα περιστατικά με τις μαζικές συναθροίσεις που γίνονται κυρίως σε πλατείες, με κόσμο να αγνοεί τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρεί. «Κάποιες εικόνες στις οποίες υπάρχει μαζική συνάθροιση χωρίς να τηρούνται τα μέτρα είναι σίγουρα απογοητευτικές. Αδικούν τον κοινό σκοπό και ευτυχώς που δεν υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του ιού, γιατί θα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση», είπε.

Τσιόδρας: Έως 20 ημέρες για να φανούν οι επιπτώσεις από την άρση των μέτρων
Στη συνέχεια, ο λοιμωξιολόγος ερωτώμενος για το αν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για τον αριθμό των κρουσμάτων από την ημέρα που άρχισε το πρώτο στάδιο άρσης των μέτρων, είπε πως θα χρειαστεί άλλες δύο εβδομάδες περίπου για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

«Οποιαδήποτε αύξηση σε αυτό που ονομάζουμε μαζικές συγκεντρώσεις και οι επιπτώσεις της στην πορεία μιας επιδημίας σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, δεν φαίνεται αμέσως. Θέλει τουλάχιστον 15-20 μέρες, μάλιστα για τα σοβαρά περιστατικά μπορεί να είναι και λίγο παραπάνω. Αρα είναι νωρίς για να πούμε», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί η πρώτη άρση των μέτρων στις αρχές του Μαΐου συνοδεύεται από μια αντίστοιχα καλή πορεία, που σημαίνει ότι ο κόσμος σέβεται τα μέτρα, τηρεί όσο μπορεί τις αποστάσεις, επιλέγει κοινωνικές επαφές στο στενό του κύκλο, είναι προσεκτικός αν είναι ασθενής να μην εκθέσει άλλους στην αρρώστια και θεωρώ ότι όλο αυτό είναι επιτυχία όλων μας που προσπαθούμε να τηρούμε όσο καλύτερα μπορούμε τα μέτρα. Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά ακόμα, αλλά θα περιμένουμε 15 μέρες για να είμαστε σίγουροι γι’ αυτό. Και εάν δεν συμβεί, δεν θα είναι αποτέλεσμα της καλής μας συμπεριφοράς μας τότε, θα είναι αποτέλεσμα ότι έχουμε καταφέρει με την καλή μας έως τότε συμπεριφορά να περιορίσουμε την κυκλοφορία του ιού, κάτι που πιστεύω ότι έχει γίνει».

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos