Κορονοϊός: Υπεδιπλασιασμός των κρουσμάτων τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο

15 Ιουλίου 2020 00:12

Η ανησυχία εντείνεται και από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες έχουν διπλασιαστεί μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες


Δεύτερο κύμα της πανδημίας προ των πυλών βλέπουν οι επιστήμονες πίσω από την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων είναι ανοιχτό, ενώ η χώρα μας αναζητεί πάντα τη χρυσή τομή ανάμεσα στη δημόσια υγεία και στην τόνωση της οικονομίας. Από το τουριστικό άνοιγμα πάντως, μετράμε ήδη εκατοντάδες εισαγόμενους θετικούς στον ιό, ενώ ταυτόχρονα κρούσματα αδιευκρίνιστης προέλευσης εντοπίζονται και σε Έλληνες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, από την πρώτη Ιουλίου μέχρι και τις 13 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 433 θετικά κρούσματα, εκ των οποίων τα 244 ήταν εισαγόμενα. Στις αντίστοιχες πρώτες 13 ημέρες του Ιουνίου τα θετικά κρούσματα ήταν 197, εκ των οποίων τα 42 εισαγόμενα.

«Υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος να έχουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας γιατί δυστυχώς έχει υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα ορφανά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα μας δηλώνουν ότι υπάρχει διασπορά του ιού. Επομένως, αν δεν ληφθούν μέτρα και κυρίως, αν υπάρξει χαλάρωση από το κοινό δυστυχώς θα αντιμετωπίσουμε και αυτόν τον κίνδυνο μέσα στο καλοκαίρι», τονίζει καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Η ανησυχία εντείνεται και από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες έχουν διπλασιαστεί μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες. Στις 30 Ιουνίου οι ασθενείς που νοσηλεύονταν ήταν 41 και πλέον φτάνουν τους 83.

Εξαπλώνεται ο κορονοϊός
Δεύτερο κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στην κατασκήνωση της Νέας Φώκαιας στη Χαλκιδική, όπου είχε βρεθεί θετικό στον ιό ένα 15χρονο κορίτσι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, το δεύτερο κρούσμα είναι μία 10χρονη, η οποία δεν σχετίζεται με τη 15χρονη όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης της κατασκήνωσης.

Η 10χρονη βρίσκεται σε καραντίνα και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 100 παιδιά αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη κατασκήνωση, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος. Η κατασκήνωση θα κλείσει από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου προκειμένου να γίνει απολύμανση.

Σημειώνεται ότι η 15χρονη που διαγνώστηκε με κορονοϊό πήγε στην κατασκήνωση στις 5 Ιουλίου. Τέσσερις μέρες αργότερα ανέβασε δέκατα. Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης την παρακολούθησαν επί 24 ώρες και αφού δεν έπεσε ο πυρετός, κλήθηκαν οι γονείς της και προχώρησαν σε τεστ.

Θετική στον κορονοϊό αναισθησιολόγος στο «Παπανικολάου»
Συναγερμός σήμανε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, αφού θετική στον κορονοϊό εντοπίστηκε μία αναισθησιολόγος. Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και μετά ολογόωρη νοσηλεία στο νοσοκομείο πλέον βρίσκεται στο σπίτι της.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιχνηλάτησης των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή μαζί της, ώστε να εντοπιστούν τυχόν θετικοί και να αποτραπεί η διασπορά του ιού. Να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο θετικό στον κορονοϊό κρούσμα που εντοπίζεται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, έπειτα από αυτό σε νοσηλεύτρια τον περασμένο Απρίλιο.

Στο νοσοκομείο Ιωαννίνων η οικογένεια Σέρβων
Η πενταμελής οικογένεια από τη Σερβία που παραθέριζε στη Λευκάδα και βρέθηκε θετική στον κορονοϊό διακομίστηκε τη Δευτέρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με τους γονείς να έχουν εισαχθεί στην Ειδική Μονάδα για τον κορονοϊό. H οικογένεια έκανε διακοπές με ιστιοπλοϊκό το οποίο είχε δέσει στην περιοχή της Λευκάδας. Ο πρώτος που βρέθηκε θετικός στον ιό ήταν ο πατέρας ο οποίος είχε μεταφερθεί στο ξενοδοχείο καραντίνας της Λευκάδας. Από την δειγματοληψία που ακολούθησε βρέθηκε θετική η σύζυγός του ενώ τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικά και τα τρία τους παιδιά. Το ζευγάρι έχει ήπια συμπτώματα και τα τρία παιδιά είναι ασυμπτωματικά.

Το μεγάλο debate
Mε τα κρούσματα να αυξάνονται, αντιφατικά είναι τα μηνύματα από τα μέτρα που λαμβάνονται και αποσύρονται το τελευταίο διάστημα. Για τη μείωση της διασποράς έκλεισαν τα σύνορα με τη Σερβία, απαγορεύτηκαν τα πανηγύρια, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στον Προμαχώνα και υπάρχουν σκέψεις για ανώτατου ορίου 50 ατόμων σε συναθροίσεις, μπαρ, γάμους και βαφτίσια.

Από την άλλη πλευρά όμως, για την προσέλκυση τουριστών και την τόνωση της αγοράς καταργήθηκε το πλαφόν των έξι ατόμων ανά τραπέζι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα εμπορικά καταστήματα, αυξήθηκε η χωρητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και οσονούπω και στα πλοία ανεβαίνει το όριο πάνω από 65% στην πληρότητα. Επίσης, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει αποκατασταθεί η απευθείας σύνδεση με Βρετανία, Σουηδία και ΗΠΑ.

 Η χρυσή τομή ανάμεσα στο τουριστικό άνοιγμα και την προάσπιση της δημόσιας υγείας και η ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων δεν είναι όμως εύκολο να βρεθεί. Το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο και οι λοιμωξιολόγοι δεν αποκλείουν να ληφθεί νέα δέσμη μέτρων.

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos