Μόνιμες βλάβες στην καρδιά προκαλεί ο Covid-19

15 Ιουλίου 2020 00:15

Μια πολύ πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που αφορά ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, κατέληξε πως πάνω από το 50% των προσβεβλημένων παρουσιάζουν πλέον ανωμαλίες στη λειτουργία της καρδιάς τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 1.216 άτομα/ασθενείς. Από αυτούς οι 813 είχαν επιβεβαιωμένα διαγνωστεί με Covid-19, ενώ οι 298 θεωρήθηκαν πως είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό λόγω της συμπτωματολογίας τους. Εξαιτίας της αρχιτεκτονικής της μελέτης, οι υπόλοιποι 105 αντιμετωπίστηκαν ως υποτιθέμενοι ασθενείς από Covid-19. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 69 χώρες και 6 ηπείρους.

Καθένας από τους συμμετέχοντες έκανε triplex (υπερηχογράφημα καρδιάς) μεταξύ 3-20 Απριλίου. Από το σύνολο των 1.216 ασθενών/συμμετεχόντων στη μελέτη, οι 667, δηλαδή το 55%, διεγνώσθησαν με ανωμαλίες στην καρδιά και ένας στους επτά διεγνώσθη με πολύ σοβαρές ανωμαλίες στην καρδιά. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν σε γνωστή επιθεώρηση για καρδιολογικά ζητήματα. Δείτε την έρευνα εδώ.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη και το 70% εξ αυτών ήταν άνδρες. Το 60% των triplex πραγματοποιήθηκαν όταν οι ασθενείς βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση εντός των ΜΕΘ. Το υπόλοιπο ποσοστό των triplex διενεργήθηκε στους ασθενείς που νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ σε συμβατικούς θαλάμους. Το 54% αυτών των ασθενών/συμμετεχόντων έπασχε από σοβαρή Covid-19.

Tα άτομα τα οποία εμφάνισαν ανωμαλίες στην καρδιά τους σε μέσο όρο ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και ήδη είχαν ενδείξεις καρδιολογικών προβλημάτων. Η ομάδα των γιατρών που διεξήγαγε την έρευνα αφαίρεσε από το σύνολο εκείνους τους ασθενείς οι οποίοι υπέφεραν από υποκείμενο νόσημα καρδιάς. Όμως το εναπομείναν ποσοστό των ασθενών που παρουσίασαν ανωμαλίες στην καρδιά λόγω Covid-19 και το ποσοστό των ασθενών της έρευνας που εμφάνισαν σοβαρές καρδιακές δυσλειτουργίες ήταν το ίδιο, πράγμα που σημαίνει κατά τους γιατρούς πως οφειλόταν ξεκάθαρα στον Covid-19. Με λίγα λόγια, ο νέος κορωνοϊός αποδεδειγμένα επηρέασε σε κάποιο βαθμό την ομαλή λειτουργία της καρδιάς των ασθενών.

Μετά τη διεξαγωγή triplex σε όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα, το 1/3 από αυτούς ήταν υποχρεωμένο να αλλάξει θεραπεία για την καρδιά του. Η ομάδα των γιατρών απεφάνθη πως ο Covid-19 επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αναπνευστική οδό και οι υπάρχουσες έρευνες καταδεικνύουν πως ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο ή άτομα που έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν τέτοιου είδους νόσο είναι πιο ευάλωτα στην ασθένεια (Covid-19) και κατά κανόνα έχουν σαφώς χειρότερη πρόγνωση για την πορεία της ασθένειας από τον κορωνοϊό.

Ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο καθηγητής Marc Dweck, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, δήλωσε: «Ο Covid-19 είναι ένα πολύπλοκο πολυσύστημα το οποίο μπορεί να προκαλέσει σημαντικότατες επιπλοκές σε πολλά σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς. Πολύ γιατροί απέφευγαν να ζητήσουν τη διενέργεια υπερηχογραφημάτων (triplex) για ασθενείς με κορωνοϊό, δεδομένου ότι η επαφή γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενούς είναι άμεση σε μια τέτοια εξέταση και άρα στην προκειμένη περίπτωση πολλαπλασίαζε τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Η ερευνά μας κατέληξε πως αυτά τα triplex ήταν απαραίτητα και βοήθησαν στην αναπροσαρμογή της θεραπείας για το 1/3 των ασθενών. Το ότι η καρδιά παρουσιάζει βλάβες σε περιπτώσεις σοβαρότατης γρίπης είναι γνωστό. Ωστόσο αιφνιδιαστήκαμε όταν παρατηρήσαμε τόσους πολλούς ασθενείς που είχαν μολυνθεί από Covid-19 να παρουσιάζουν κάποιες βλάβες στην καρδιά τους, καθώς και τόσους πολλούς ασθενείς με πολύ σοβαρή καρδιακή δυσλειτουργία. Πρέπει τώρα να κατανοήσουμε επακριβώς τον μηχανισμό που προξενεί αυτές τις βλάβες και να δούμε εάν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, καθώς και να καταγράψουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των λοιμώξεων από Covid-19 στην καρδιά».

Από την πλευρά της, η Sonya Babu-Narayan, διευθύντρια καρδιολόγος στο Βritish Heart Foundation, η οποία συνυπογράφει τη μελέτη, δήλωσε: «Η συνολική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο της κατακόρυφης κλιμάκωσης της πανδημίας απέδειξε ότι πρέπει να παρακολουθούμε συστηματικά και μεθοδικά τις επιπτώσεις στην καρδιά των ασθενών με Covid-19 έτσι ώστε να προσαρμόζουμε τη θεραπεία, εάν αυτό είναι απαραίτητο».

zougla.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos