Δραστηριότητες μετά την προπόνηση που μπορούν να βοηθήσουν να αποφύγετε τραυματισμούς και καταπόνηση

22 Ιουλίου 2020 12:47

Η γυμναστική μας προσφέρει καλή ποιότητα ζωής και ευεξία και είναι σημαντική για την καθημερινότητά του κάθε ανθρώπου. Ιδιαίτερα δε όταν μιλάμε για τη σύγχρονη ζωή που είναι κατά κύριο λόγο καθιστική.

Η γυμναστική στο γυμναστήριο, η ενασχόληση με κάποιο άθλημα ή και η προσωπική άσκηση χαμηλής έντασης και συχνότητας μας βοηθούν.

Ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμών. Παράλληλα, πάντα οι μύες μας και οι αρθρώσεις καταπονούνται και έχουμε ελαφρά πρηξίματα και πόνους. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά μέχρι κάποιο σημείο. 

Επιπλέον, όταν δεν γίνεται σωστά η άσκηση υπάρχει και πάλι καταπόνηση του σώματος μας. Αντίστοιχα, υπάρχουν και τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να χαλαρώσουμε τους μύες και το σώμα μας.

Έτσι αποφεύγουμε τους τραυματισμούς και επαναφέρουμε το σώμα μας. Πιο συγκεκριμένα ακολουθήστε τις ακόλουθες συμβουλές μετά την άσκησή σας:

Συνεχίστε την κίνηση

Πολλές φορές μόλις τελειώσουμε με την άσκησή μας το μόνο που θέλουμε είναι να ξεκουραστούμε. Να αράξουμε στον καναπέ και να περάσουμε το υπόλοιπο της ημέρας με αυτό τον τρόπο για να χαλαρώσουμε από την ένταση. Ωστόσο το να κινούμε το σώμα μας, μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν είναι απλό. Να βρούμε κάτι πιο ελαφρύ μετά από κάποια έντονη άσκηση. Αυτό π.χ. μπορεί να είναι να κάνουμε λίγο ποδήλατο, να κολυμπήσουμε ή έστω και να περπατήσουμε για λίγο.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να πέσουμε «με τα μούτρα» στον καναπέ και στο κρεβάτι αμέσως.

Κάντε μασάζ

Η ένταση στους μύες χαλαρώνει με λίγο μασάζ. Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και αυξάνεται αντίστοιχα η κινητικότητα των αρθρώσεων.

Όταν νιώθετε κάποιο πρήξιμο στους μύες σας κάντε απαλό μασάζ. Εφαρμόστε χαλαρή πίεση που σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερη από το βαθύ μασάζ. Για το μασάζ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο έλαιο.

Πολύ καλή δράση έχει το έλαιο της κάνναβης που περιέχει την ουσία CBD. Η συγκεκριμένη ουσία χαλαρώνει πολύ τους μύες και σας κάνει να αισθάνεστε πολύ καλύτερα.

Μάλιστα μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα προϊόντα θεραπευτικής κάνναβης πού πωλούνται ελεύθερα στην αγορά. Μπορείτε και μόνοι σας να κάνετε μασάζ στα περισσότερα σημεία, αλλά εάν έχετε και βοήθεια, τότε ακόμη καλύτερα.

Θέρμανση των μυών

Εάν οι μύες σας αρχίζουν να πονούν αρκετές ώρες μετά την άσκηση (πχ. μετά από 48 ώρες) δοκιμάστε να τους θερμάνετε. Με τη διαδικασία αυτή βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος τοπικά και χαλαρώνουν.

Αυτή η διαδικασία σας κάνει ουσιαστικά να αισθάνεστε καλύτερο στο σημείο αυτό. Φροντίστε σε κάθε περίπτωση να αποφύγετε την άμεση επαφή με κάθε είδους θερμαντικές συσκευές.

Χρησιμοποιήστε πάγο

Στην περίπτωση πάλι που αντιμετωπίζετε κάποιο πρήξιμο, τότε προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσετε κάποια παγοκύστη. Μην αφήσετε εδώ το σημείο να θερμανθεί, αλλά αντίθετα ψύξτε το.

Μπορείτε να τυλίξτε την παγοκύστη σε μία μικρή πετσέτα και στη συνέχεια να τοποθετήστε τη στο επίμαχο σημείο. Αφήστε την παγοκύστη στο σημείο αυτό για περίπου 20-30 λεπτά. Δεν χρειάζεται παραπάνω.

Πάρτε αντιφλεγμονώδη

Σε περίπτωση που νιώθετε ισχυρό πρήξιμο σε κάποια και στις αρθρώσεις, ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποιο αντιφλεγμονώδες. Δοκιμάστε την ασπιρίνη την ιμπουπροφαίνη ή την ναπροξένη.

Πρόκειται για παυσίπονα που κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά χωρίς ιατρική συνταγή. Μπορείτε να τα παίρνετε περιστασιακά εάν νιώθετε μεγάλο πρήξιμο και ένταση στο σώμα σας μετά τη γυμναστική. Βέβαια πάρτε στην περίπτωση αυτή και τη γνώμη του γιατρού σας.

Κάντε ένα χλιαρό ντους

Ένα χλιαρό μπάνιο ή ντους μπορεί να απελευθερώσει την ένταση των μυών και να επαναφέρει την κυκλοφορία του αίματος. Ούτως ή άλλως μετά από την άσκηση σας θα έχετε ιδρώσει, οπότε είναι κάτι που σίγουρα θα κάνετε ούτως ή άλλως.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos