Παρά το lockdown οι Ελληνες κανονίζουν χριστουγεννιάτικες διακοπές

30 Νοεμβρίου 2020 15:42

Αυξημένες πληρότητες, παρά την παράταση του lockdown και τις δραματικές συνέπειες του δεύτερου κύματος του κορωνοιού στην οικονομία και την κοινωνία, καταγράφουν τα καταλύματα στους πιο «hot» χειμερινούς προορισμούς.

 

 

Η ζήτηση για την ενοικίαση αυτοτελών κατοικιών (ολόκληρο διαμέρισμα, βίλα, chalet) εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, που ήταν ήδη αυξημένη από τα μέσα Οκτωβρίου σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, «ήταν δεδομένο ότι όσο θα πλησιάζαμε στα τέλη του Νοεμβρίου και στην άρση του lockdown βάσει του αρχικού σχεδίου, οι πληρότητες στους χειμερινούς προορισμούς θα αυξάνονταν κατακόρυφα και σε πολλές περιοχές η διαθεσιμότητα θα ήταν μηδενική ιδιαίτερα τα τριήμερα των εορτών 24/12-27/12 και 31/12/-3/1».

Πληρότητες που αγγίζουν ακόμη και το 100%
Το παράδοξο, όμως, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, είναι ότι παρά τις επίσημες ανακοινώσεις από τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης για παράταση του lockdown και εξέταση επιβολής περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν παρουσιάζονται ακυρώσεις. «Το λογικό, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, θα ήταν από 23/11 να είχαν καταγραφεί μεγάλα ποσοστά ακυρώσεων στις κρατήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε χειμερινούς προορισμούς για τις ημέρες των εορτών. Ωστόσο, η εικόνα μέχρι και σήμερα στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς είναι εντελώς διαφορετική», τονίζει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του E-Real Estates:
• στην Αράχωβα η πληρότητα για ολόκληρα διαμερίσματα/βίλα/chalet για το τριήμερο των Χριστουγέννων αυξήθηκε από 83% στο 89%
• στα Καλάβρυτα η πληρότητα για τις ημέρες των Χριστουγέννων αυξήθηκε από το 77% στο 82%
• στο Καρπενήσι η πληρότητα για τις ημέρες των Χριστουγέννων αυξήθηκε από το 88% στο 91%
• αυξήσεις καταγράφονται και στους προορισμούς Λιτόχωρο Πιερίας που από 73% η πληρότητα αγγίζει το 90%, στη Δημητσάνα από 75% στο 100% και στη λίμνη Πλαστήρα από 92% στο 94% για τις ημέρες των Χριστουγέννων 24/12-27/12

 Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ακινήτων, ολόκληρων διαμερισμάτων, βιλών ή/και chalet, που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων και επιλέγουν κυρίως οι ταξιδιώτες τη δεδομένη χρονική στιγμή λόγω των συνθηκών, ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και σε κάποιες η διαθεσιμότητά τους δεν ξεπερνά τα 10-20 ακίνητα.

Ακυρώσεις με το «σταγονόμετρο»
Ταυτόχρονα, σε ορισμένους προορισμούς καταγράφονται ακυρώσεις με τις κρατήσεις παρ’ όλα αυτά να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα δεδομένων των συνθηκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι:
• ακυρώσεις καταγράφονται στο Μέτσοβο που από το 96% η πληρότητα έχει υποχωρήσει στο 84% για τις ημέρες των Χριστουγέννων
• στο Καϊμακτσαλάν, όπου η πληρότητα υποχώρησε από 87% στο 79%, στα Τρίκαλα Κορινθίας από 88% στο 79% και στη Βυτίνα από 85% στο 77%
• στην Ελάτη Τρικάλων η πληρότητα από 91% υποχώρησε στο 82%
• τέλος, ακυρώσεις καταγράφονται και στα Ιωάννινα όπου η πληρότητα για τις ημέρες των Χριστουγέννων από 87% υποχώρησε στο 77%, στα Ζαγοροχώρια από 95% στο 90% και στην Καστοριά από 91% στο 85%
«Το γεγονός ότι δεν καταγράφονται υψηλά ποσοστά ακυρώσεων ακόμη, οφείλεται κυρίως στην πολιτική κρατήσεων που έχουν επιλέξει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, δίνοντας τη δυνατότητα στον ταξιδιώτη να ακυρώσει την κράτησή του ακόμη και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την άφιξή του», σχολιάζει ο κ. Μπάκας, σημειώνοντας ότι η εικόνα αυτή, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση, αναμένεται να αλλάξει.

«Θεωρούμε ότι από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί επίσημα η παράταση του lockdown ή/και η άρση με περιοριστικούς όρους, όπως η μετακίνηση από νομό σε νομό, θα καταγραφούν μεγάλα ποσοστά ακυρώσεων αλλά θεωρούμε ότι αν επιτραπεί η μετακίνηση εντός του νομού, υπάρχει η πιθανότητα χειμερινοί προορισμοί που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες πόλεις, να καταγράψουν έντονη κινητικότητα. Τα Καλάβρυτα βρίσκονται εντός των ορίων της Αχαΐας δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους της Πάτρας και του Αιγίου να τα επισκεφτούν».

Τι γίνεται με τις ακυρώσεις λόγω lockdown
Σημειώνεται ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει άρδην τη πολιτική ακύρωσης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών από τις αρχές της πανδημίας έχουν προβεί σε επιλογή πολιτικής ακύρωσης - «ευέλικτη» δηλαδή μη κλειδωμένες κρατήσεις που μπορούν να ακυρωθούν ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει επιλέξει ο εκάστοτε διαχειριστής.

Οι περισσότεροι διαχειριστές έχουν επιλέξει τη δυνατότητα ακύρωσης ακόμη από 4 ημέρες έως και 24 ώρες πριν την τοπική ώρα άφιξης και να επιστραφεί εξ ολοκλήρου το κόστος διανυκτέρευσης. Η προμήθεια υπηρεσιών δεν επιστρέφεται παρά μόνο αν ο επισκέπτης ακυρώσει εντός της περιόδου δωρεάν ακύρωσης για την κράτησή του. Παράλληλα, αν ο επισκέπτης ακυρώσει την κράτηση λιγότερες από 24 ώρες πριν την ημερομηνία άφιξης, τα χρήματα για την πρώτη διανυκτέρευση δεν επιστρέφονται.

 

Επίσης, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που είχαν επιλέξει πολιτικής ακύρωσης – «μη επιστρέψιμη τιμή», ιδιαίτερα όταν πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν προβεί σε γενναίες εκπτώσεις σε σχέση με την αρχική ζητούμενη τιμή ημερήσιας μίσθωσης.
Εφόσον ο επισκέπτης έχει αποδεχθεί την πολιτική ακύρωσης «μη επιστρέψιμη τιμή» , σύμφωνα με την Airbnb, οι κρατήσεις που έχουν γίνει σε καταλύματα μετά τις 14 Μαρτίου 2020  δε θα καλύπτονται από την πολιτική ακύρωσης ειδικών περιστάσεων, εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο επισκέπτης ή ο οικοδεσπότης έχει νοσήσει με COVID-19.

Ποιες περιπτώσεις δεν καλύπτονται
Στις περιπτώσεις που αφορούν τη νόσο COVID-19 και δεν καλύπτονται ανήκουν: διακοπές λειτουργίας και ακυρώσεις μέσων μεταφοράς, προειδοποιήσεις και περιορισμοί για ταξίδια, συμβουλές υγείας και καραντίνες, αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία και άλλες κυβερνητικές εντολές, όπως εντολές εκκένωσης, κλείσιμο συνόρων, απαγορεύσεις για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και εντολές για παραμονή εντός σπιτιού. Η πολιτική ακύρωσης του οικοδεσπότη θα ισχύει ως συνήθως.

«Σκοπός της πολιτικής ειδικών περιστάσεων είναι η προστασία των επισκεπτών και οικοδεσποτών από απρόβλεπτες συνθήκες που προκύπτουν μετά την πραγματοποίηση μιας κράτησης. Μετά την ημερομηνία κήρυξης της νόσου COVID-19 ως παγκόσμιας πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πολιτική ειδικών περιστάσεων δεν ισχύει, διότι η νόσος COVID-19 και οι συνέπειές της δεν είναι πλέον απρόοπτες ή απρόβλεπτες. Όταν κάνετε κράτηση, μη ξεχάσετε να διαβάσετε προσεκτικά την πολιτική ακύρωσης του οικοδεσπότη και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε μια επιλογή που θα σας παρέχει ευελιξία», καταλήγει ο κ. Μπάκας.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos