Κορονοϊός - Παπαευαγγέλου: 8 λεπτά σε ρεβεγιόν αρκούν για υπερμετάδοση

14 Δεκεμβρίου 2020 20:12

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ενόψει χριστουγεννιάτικης περιόδου - Τι ανέφερε για τις παρενέργειες του εμβολίου σε ηλικιωμένους, εγκύους και παιδιά


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν σε σπίτια, παρά το lockdown, μπορεί να προκαλέσουν υπερμετάδοση του κορονοϊού ακόμα και σε ελάχιστα λεπτά.

Παράλληλα, η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στις πιθανότερες παρενέργειες, που έχουν εμφανίσει άτομα που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η κόπωση και η κεφαλαλγία και σπανιότερα ο πυρετός είναι οι συνηθέστερες παρενεργειες που έχουν παρατηρηθεί. Μάλιστα, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι οι παρενέργειες ήταν ηπιότερες στους ανθρώπους άνω των 65 ετών, ενώ οι χρόνια πάσχοντες με υποκείμενα νοσήματα δεν εμφάνισαν επιπλέον παρενέργειες.

Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης μελέτης του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech, το οποίο θα είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας σε λίγες ημέρες. Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι στον εμβολιασμό θα δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, καθώς οι μεγάλοι άνθρωποι είναι εκείνοι που συνήθως νοσούν βαριά.

Επιπλέον, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις που το εμβόλιο έχει γίνει σε εγκυμονούσες και τα παιδιά και τόνισε σε 12 περιπτώσεις που έτυχε να γίνει εμβολιασμός σε γυναίκες που δεν γνώριζαν ότι ήταν έγκυες, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και η εγκυμοσύνη τους συνεχίζεται κανονικά. Για τους εμβολιασμούς στα παιδιά σημείωσε ότι στο μέλλον θα γίνονται, προκειμένου να ξεμπερδέψουμε με την πανδημία».

8 λεπτά στο ρεβεγιόν φτάνουν για διασπορά του κορονοϊού
Παράλληλα, η καθηγήτρια προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, τονίζοντας ότι στις ημέρες των εορτών τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν στα σπίτια, μπορεί να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης σε ελάχιστα λεπτά.

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση στους πολίτες να μην συγκεντρωθούν στα σπίτια για τον εορτασμό, πλην των στενών μελών της οικογένειας, καθώς, όπως τόνισε, ένας μόνο ασυμπτωματικός φορέας να υπάρχει σε μία οικογένεια μπορεί να προκαλέσει διασπορά. Τόνισε μάλιστα, ότι και μάσκες να φορούν όλοι κατά τη διάρκεια του γλεντιού, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μόλυνσης.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια κ.Παπαευαγγέλου η μετάδοση του κορονοϊού σε ένα σπίτι 150 τ.μ μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα σε 8 λεπτά, εάν υπάρχουν 20 παρευρισκόμενοι και κανείς από αυτούς δεν φορά μάσκα, ειδικά μάλιστα «εάν πιάσουν και κανένα τραγουδάκι».

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos