Εύβοια: Στα Βασιλικά οι φλόγες – Διαδοχικά μηνύματα εκκένωσης οικισμών από το 112

07 Αυγούστου 2021 20:23

Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, όπου οι φλόγες έφτασαν στον οικισμό Βασιλικά, συνεχίζοντας την ολέθρια πορεία τους από τον Ευβοϊκό έως στο Αιγαίο. Η ευρύτερη περιοχή έχει εκκενωθεί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να μην φτάσει η φωτιά στην Ιστιαία.

Ένα μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη, έχει αποκτήσει δυναμική που ξεπερνά ακόμα και τα δύο χιλιόμετρα και κινείται κυκλωτικά και προς το χωριό Μηλιά. Ένα άλλο τμήμα από του μετώπου πηγαίνει κατευθείαν προς το χωριό Μονοκαρυά το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, αλλά και πάλι έχουν φτάσει εκεί οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν και τους κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί. Παράλληλα ετοιμάζουν εκκενώσεις και για άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή πριν την Ιστιαία.

 Από την πλευρά του Αιγαίου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στα Βασιλικά αλλά και στο Ψαροπούλι, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς είναι ανεξέλεγκτα, ξεπερνούν όλες τις γραμμές άμυνας, ακόμη και τις αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν.

Στο μέτωπο Δαφνούσα, Μετόχι και Σπαθάρι όπου οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς εδώ και ώρες δεν επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας Δημήτρη Βουρδάνο παρ’ όλο που όπως έχει ενημερωθεί αναμένονται καναντέρ για την κατάσβεση της φωτιάς.

Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Καθώς οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται νέο μήνυμα ήχησε από το 112 στη Μονοκαρυά και στην Κάτω Μονοκαρυά για εκκένωση και κατεύθυνση των κατοίκων προς Ιστιαία.

 Μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση όσων διαμένουν στους Γαλατσάδες ή Καματριάδες Ευβοίας, εστάλη λίγο μετά τις 16:00 δίνοντας οδηγία για εκκένωση προς την Ιστιαία.

 Δύσκολες είναι οι στιγμές στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες που δοκιμάζονται αυτή την ώρα. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

 Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.

Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα Βeriev 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Το ένα από τα τρία μέτωπα της γιγαντιαίας φωτιάς που κατακαίει τις τελευταίες ημέρες το νησί κατευθύνεται με αστραπιαία ταχύτητα προς την πόλη της Ιστιαίας και προς τα γύρω χωριά. Τα αεροπλάνα και οι τόνοι νερού που πέφτουν τις τελευταίες ώρες πάνω από κρίσιμα μέτωπα της Εύβοιας έδωσαν τη λύση σε όλο το νυχτερινό θρίλερ και παράλληλα μια ανάσα σε πυροσβέστες, εθελοντές και μηχανήματα που δουλεύουν μέρες τώρα ακατάπαυστα.

 Έκκληση για εναέρια μέσα απηύθυνε, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ και ο δήμαρχος Ιστιαίας -Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς, για κατάσβεση του μετώπου που κινείται από τις Ροβιές προς τα χωριά της Ιστιαίας και που όπως επισήμανε μπορεί να φτάσει μέχρι την πόλη της Ιστιαίας.

Από την άλλη πλευρά, η Λίμνη, η Μουρτιά, οι Κεχριές, η Δάφνη και οι Ροβιές δοκιμάστηκαν εκ νέου τη νύχτα, και μέχρι τις πρωινές ώρες πάνω από 1.300 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα στην Αιδηψό. Το πύρινο μέτωπο από τις Ροβιές κατευθύνεται στην Αιδηψό και δόθηκε εντολή για εκκένωση των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης Χαλκίδας και της γυναικείας Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Βορειότερα, στις Ροβιές, το νέο μέτωπο που κατέβηκε μέχρι τη θάλασσα καίει ό,τι βρίσκει μπροστά του. Πήρε δυτική κατεύθυνση προς Αιδηψό, με συνέπεια μέσα στη νύχτα να γίνονται εκκενώσεις στις κατασκηνώσεις της Mητρόπολης αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Στα ορεινά χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού οι εξελίξεις εφιαλτικές. Οι φλόγες είτε επιστρέφουν στα χωριά για 2η ή 3η φορά όπως στα χωριά Μαρούλι, Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης, είτε το μέτωπο χαράζει καινούργια πορεία και αναγκάζει τη δημοτική αρχή να προχωράει σε εκκενώσεις όπως έγινε με την Τσαπουρνιά. Το χτυποκάρδι για το Ελληνικό, τα Αβγάρια, τη Γαλατσώνα και την Μονοκαρυά συνεχίζεται με τη δημοτική αρχή να προσπαθεί να δημιουργήσεις ζώνες προστασίας, γύρω από τα χωριά, για να ανακόψει την πορεία, είτε προς Ιστιαία, είτε προς το Ψαροπούλι και την υπόλοιπη παραλιακή περιοχή.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos