Το Twitch έγινε 10 χρονών, αλλά ήδη ενηλικιώθηκε

27 Αυγούστου 2021 13:49

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το Twitch γιορτάζει τα 10 χρόνια ζωής. Είναι όμως πραγματικότητα.

Η streaming πλατφόρμα έχει εξελιχθεί στο πέρασμα των ετών από μία ιστοσελίδα που αποτελούσε βασικό προορισμό για τους gamers, σε έναν χώρο όπου άνθρωποι από κάθε γωνία του πλανήτη μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, να παίξουν μουσική ή να διασκεδάσουν με διάφορους άλλους τρόπους εκτός από το gaming.

Το Twitch είχε σίγουρα μερικές μεγάλες στιγμές μέσα σε αυτή τη δεκαετία και αυτές οι στιγμές αποτελούν τα σημεία-κλειδιά για την άνοδο της δημοτικότητας της πλατφόρμας. Για παράδειγμα, η εμφάνιση του αστέρα της hip-hop, με τους πλατινένιους δίσκους, Drake, ο οποίος έπαιζε «Fortnite» μαζί με τον κορυφαίο παίκτη Τάιλερ «Νίντζα» Μπλέβινς το 2018 απογείωσε το Twitch, αφού σχεδόν διπλασίασε μέσα σε λίγες ημέρες τη βάση των συνδρομητών του.

Λίγο καιρό αργότερα, ο streamer και gamer Λούντβιχ Άλγκρεν έκανε νέο ρεκόρ συμμετοχής στο κανάλι του όταν περισσότεροι από 270 χιλιάδες συνδρομητές τον παρακολούθησαν ενώ πραγματοποιούσε έναν μαραθώνιο μεταδόσεων, διάρκειας 30 ημερών. Στη διάρκεια του αποκαλούμενου «subathon» ο Άλγκρεν έπαιζε βιντεοπαιχνίδια, μαγείρευε, αντάλλασσε απόψεις με τους followers του και κοιμόταν. Πολλοί είναι εκείνοι που κέρδισαν δόξα και φήμη μέσω του Twitch και στην πορεία έγιναν πετυχημένοι σε άλλους τομείς, όπως ο επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα, Μπεν Σπραγκ.

«Στα πρώτα 10 χρόνια του Twitch, όλοι μας προσπαθούσαμε να μάθουμε πώς μπουσουλάμε και πώς κάνουμε τα πρώτα μας βήματα. Τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι διαφορετικά, διότι ξεκινάμε να κάνουμε συνεχή σπριντ» είπε ο Μάρκους «djWHEAT» Γκράχαμ, ο επικεφαλής παραγωγής της κοινότητας του Twitch, ο οποίος αποτελεί μέλος της από το ξεκίνημα της πλατφόρμας, τον Ιούνιο του 2011. «Οι καινοτομίες στην παροχή υπηρεσιών ήταν πράγματα που εμφανίζονταν σπάνια, ειδικά στο ξεκίνημα του Twitch, όμως αυτό άλλαξε στο φινάλε της πρώτης δεκαετίας ζωής του. Πλέον οι αλλαγές είναι συχνότερες, συνήθως κάτι νέο προστίθεται κάθε εβδομάδα που περνάει» πρόσθεσε ο Γκράχαμ: «Πριν δέκα χρόνια κανείς δεν φανταζόταν ότι ένας τόσο διάσημος όσο ο Drake θα έπαιζε στο Fortnite παρέα με έναν χρήστη που λέγεται Ninja ή ότι το TwitchPlaysPokemon θα έφτανε στο όριό του με τη συμμετοχή εκατομμυρίων παικτών. Είναι λοιπόν δύσκολο για τους δημιουργούς της πλατφόρμας να φανταστούν τι εκπλήξεις μπορεί να κρύβουν τα επόμενα δέκα χρόνια».

twitch1

Για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται τι συνέβη πριν από δέκα χρόνια, το Twitch άρχισε σαν δεύτερο πρότζεκτ του Justin.tv, του πανταχού παρόντος live streaming site που δημιούργησε ο Τζάστιν Καν στο Σαν Φρανσίσκο το 2006. Σύντομα μετατράπηκε σε έναν τόπο στον οποίο οι gamers αντάλλασαν απόψεις και ξόδευαν ώρες παίζοντας παιχνίδια, ζητώντας πληροφορίες για αυτά ή προσπαθούσαν να «δημιουργήσουν» κοινό και θαυμαστές. Οι χρήστες, αν το επιθυμούσαν, μπορούσαν να πληρώσουν μία συνδρομή εφόσον τους άρεσε αυτό που έβλεπαν, με πιο δημοφιλή όλων τον σπουδαίο Σον «Day9» Πλοτ. Ο Πλοτ έγινε στη συνέχεια ο πρώτος συνεργάτης του Twitch και ο πρώτος που απέκτησε συνδρομητικό κανάλι στη νέα πλατφόρμα που δημιουργήθηκε.

Από τότε άλλαξαν πολλά και πλέον οι ιδιοκτήτες του Twitch υποστηρίζουν ότι καθημερινά πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται την πλατφόρμα και οι συνολικές ώρες παρακολούθησης από τους χρήστες ξεπερνούν τα 67 δις. Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί με οκτάωρη τηλεθέαση ανά άνθρωπο πάνω στη Γη. Επίσης, το Twitch ισχυρίζεται ότι πάνω από 26 εκατομμύρια κανάλια έπαιξαν live στην πλατφόρμα του μέσα στο 2020 και περισσότερα από 13 εκατομμύρια άνθρωποι αποφάσισαν να κάνουν stream για πρώτη φορά στη ζωή τους μέσα στο περσινό έτος.

Φυσικά, υπάρχει πλέον ανταγωνισμός μεταξύ των gamers αλλά και άλλων δημιουργών περιεχομένου, αφού εμφανίστηκαν ανάλογες πλατφόρμες όπως είναι το Patreon, το Koji και το OnlyFans. Παρ’ όλα αυτά, το Twitch δείχνει να αντιστέκεται. Τα κανάλια που βρίσκονται στην πλατφόρμα του περιλαμβάνουν από dj’s ηλικίας κάτω των 18 ετών που παίζουν μουσική δεκαετιών του ’50 και του ’60, μέχρι την 78χρονη gamer γιαγιά που κυριαρχεί στο «World of Warcraft».

Στην πορεία προστέθηκε υλικό από κωμικούς, σεφ, μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες ή μη, οι οποίοι βρήκαν πρόσφορο έδαφος και κοινό για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, με ελάχιστο ή καθόλου κόστος και μεγάλο όφελος. Το Twitch υποστηρίζει ότι μέσα στο 2020 υπήρξε και μία άλλη πλευρά της πλατφόρμας: συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε φιλανθρωπίες.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos