Γαλλικά ΜΜΕ για Μίκη Θεοδωράκη: Έφυγε «μια εμβληματική μορφή της ελληνικής πολιτικής ζωής»

02 Σεπτεμβρίου 2021 12:15

Δημοσιεύματα στη Le Figaro και τη Liberation για τον Έλληνα δημιουργό με την πλούσια πολιτική δράση

Στον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη αναφέρονται σήμερα πολλά δημοσιεύματα του Γαλλικού Τύπου, κάνοντας λόγο για έναν δημιουργό με τεράστιο έργο και πλούσια πολιτική δράση. Δείτε παρακάτω τι γράφουν τα Γαλλικά ΜΜΕ για τον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος, που έφυγε σήμερα από τη ζωή.

«Le Figaro»: Απεβίωσε ο συνθέτης της αξέχαστης ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς»

«Ο Έλληνας συνθέτης με το τεράστιο έργο πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών στην Αθήνα. Ήταν ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους της δικτατορίας των συνταγματαρχών», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε γίνει διάσημος συνθέτοντας την θρυλική μουσική για τον «Ζορμπά» (1964), μια μαγευτική μελωδία της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη... Συνεργάστηκε με τους κομμουνιστές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Στην αρχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών (21 Απριλίου 1967), ο Θεοδωράκης συνελήφθη».

«Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, διαδήλωσε ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές της χώρας».

«Εμπνεύστηκε από τον Όμηρο και τους Έλληνες θεούς», γράφει το γαλλικό δημοσίευμα και προσθέτει: «Εκτός από το ορχηστρικό τραγούδι του «Ζορμπά», ο Θεοδωράκης έχει συνθέσει πάνω από χίλια μουσικά κομμάτια, κυρίως για την αξέχαστη σοπράνο αρμένικης καταγωγής Άρντα Μαντικιάν» (μεσόφωνο με διεθνή καριέρα κατά τη μεταπολεμική περίοδο).

Liberation: «Ήταν αναμφίβολα ο πιο διάσημος Έλληνας συνθέτης»

«Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών ο Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Έγινε διάσημος συνθέτοντας τη μουσική για την ταινία "Αλέξης Ζορμπάς" (1964), ένα τραγούδι που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο», σχολιάζει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν αναμφίβολα ο πιο διάσημος από τους Έλληνες συνθέτες. Συνεργάστηκε με τους κομμουνιστές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1946-1949) που ξέσπασε στη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εξορίστηκε στη Μακρόνησο όπου και βασανίστηκε. Από την αρχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, που κράτησε έντεκα χρόνια, στις 21 Απριλίου 1967, ο Θεοδωράκης συνελήφθη, φυλακίστηκε και στη συνέχεια εξορίστηκε. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα στο τέλος της δεκαετίας του 2010, διαδήλωσε ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές της χώρας».

«Le Monde»

«Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτης της μουσικής στην ταινία «Ζορμπάς» και πολέμιος της δικτατορίας των συνταγματαρχών... Σύμβολο του αγώνα κατά της δικτατορίας στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Μίκης Θεοδωράκης πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 96 ετών», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

«Εμβληματική μορφή της ελληνικής πολιτικής ζωής, αφήνει πίσω του τη μνήμη ενός ανθρώπου που στέκεται αφοσιωμένος στην Αριστερά».

Εξόριστος στο Παρίσι

Όπως γράφει η εφημερίδα «Le Monde», ο Μίκης Θεοδωράκης συνελήφθη και απελάθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974), εξορίστηκε στο Παρίσι το 1970, χάρη στη διεθνή εκστρατεία πίεσης και αλληλεγγύης που περιελάμβανε διάφορες προσωπικότητες όπως τους Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Λέοναρντ Μπερνστάιν, Άρθουρ Μίλερ και Χάρι Μπελαφόντε.

«Από το Παρίσι, ηγήθηκε του αγώνα εναντίον των συνταγματαρχών, δημιουργώντας το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης (EAS). Έκανε παγκόσμια περιοδεία για να ζητήσει την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos