Εμβόλιο: Δεν θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση -Διευκρινίσεις Θεμιστοκλέους

19 Σεπτεμβρίου 2021 13:47

Για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι υποχρεωτική.

Μιλώντας στον ΑΝΤ-1 ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι κλείονται ραντεβού για την τρίτη δόση και ήδη έχουν εμβολιαστεί γύρω στις 10.000 άτομα. Επανέλαβε δε ότι αύριο Δευτέρα θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για τα επόμενα βήματα.

Οπως εξήγησε, θα αφορά άτομα με ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο και πάνω και θα έχουμε «και ανακοινώσεις για τους υγειονομικούς και για κάποιες άλλες κατηγορίες συγκεκριμένες». Σύμφωνα με ό,τι ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, «εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους που είναι σύντομο το χρονικό διάστημα, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να είναι από 6-8 μήνες αλλά θα υπάρξουν διευκρινίσεις».

Γιατί δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου;
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης του εμβολίου, ο Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Η τρίτη δόση είναι με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής του Εμβολιασμού, δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρας της ΕΕ. Αυτό αν αλλάξει στην πορεία θα το δούμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν ισχύει».

FDA: Υπέρ της χορήγησης τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες
Και εξηγώντας τον λόγο που ήταν υποχρεωτικές η πρώτη και η δεύτερη δόση, σχολίασε πως «τα εμβολιαστικά σχήματα είναι δύο δόσεις. Πάμε σε ενισχυτική δόση για να ενισχυθεί το καλό αποτέλεσμα το οποίο μειώνεται όμως, και με την πάροδο του χρόνου και όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος», ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν χρειάζεται τεστ αντισωμάτων.

«Τα αντισώματα μετρώνται με διαφορετικές μεθόδους και δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει», δήλωσε, αναφερόμενος και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ. Επίσης, τόνισε, για το Freedom Pass, πως «είναι μέτρα που έχουν αποδώσει».

Τέλος, για τον εμβολιασμό 5-12 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους εξέφρασε πως όταν δοθούν οι εγκρίσεις, θα υιοθετηθούν στο πρόγραμμα. «Δεν αναμένεται πολύ σύντομα», σημειώσε εκτιμώντας πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις και αποφάσεις προς το τέλος του 2021 με αρχές του 2022.

Ποιους αφορά η τρίτη δόση του εμβολίου;
Εφτασε η ώρα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίων κατά του Covid-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών καθώς αύριο, Δευτέρα η κυβέρνηση θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης και επανέλαβε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

 «Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες. Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος, τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας», σημείωσε, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η Επιτροπή έχει καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου και είναι η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό. Διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουν μία αναμνηστική δόση.

Το άνοιγμα των σχολείων και η αλλαγή του καιρού το προσεχές διάστημα κάνουν τους ειδικούς να απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για εμβολιασμό προκειμένου να «θωρακιστεί» το σύστημα Υγείας -υπό τον φόβο νέας έξαρσης της πανδημίας- αλλά και για να χτιστεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας.

Στο κάδρο και οι υγειονομικοί για την τρίτη δόση του εμβολίου
Επίσης, τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης, από μελέτες που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την 3η δόση όπως οι υγειονομικοί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για τη μη μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά κυρίως για την αποφυγή της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας, που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών απομακρύνεται, λόγω λοίμωξης, από τα καθήκοντά του στους χώρους των νοσοκομείων ή των άλλων χώρων παροχής υγείας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos