Πολιτική Προστασία: Drone και ραντάρ για πλημμύρες, δασοκομάντος για φωτιές

19 Οκτωβρίου 2021 16:23

Ο «Μπάλλος» ανέδειξε την «αδυναμία» επαλήθευσης των μοντέλων πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε… πραγματικό χρόνο.

Τα Συστήματα Εγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning Systems) έρχονται για να προλάβουν νέες φυσικές καταστροφές με προβλέψεις καιρού σε παρόντα χρόνο (now casting weather). Με drone, ραντάρ με λογισμικό της ΕΜΥ, συλλογή δορυφορικών δεδομένων, ανιχνευτές και μετρητές σε ρέματα και λεκάνες απορροής θα «προβλέπει» τα επικίνδυνα φαινόμενα η Πολιτική Προστασία, που μέσα στην επόμενη πενταετία θα ενισχύσει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό πρόληψης. Ολα τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται θα καταλήγουν στο νέο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Εναέρια απεικόνιση των ρεμάτων που χρειάζονται καθαρισμό, ειδικά συστήματα μέτρησης της στάθμης του νερού σε λεκάνες απορροής, ραντάρ – «μετεωρολογικοί σταθμοί» σε περιοχές κλειδιά, με την τεχνογνωσία της ΕΜΥ. Τα παραπάνω ολοκληρωμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης χρησιμοποιούνται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των κατοίκων στις «κόκκινες» περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από έντονα φυσικά φαινόμενα. Στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί άσκηση απομάκρυνσης στην περιοχή του Αλεποχωρίου, όπου ήδη οι πολίτες έχουν ενημερωθεί για τις προβλεπόμενες διαδικασίες με ειδική ημερίδα στην οποία έδωσε το «παρών» και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

«Δεν είναι απλοϊκός ο τρόπος, είναι απλός. Πρέπει να μάθουμε τον πολίτη να σκέφτεται. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αρνούνται τα επιστημονικά δεδομένα των κλιματικών αλλαγών σαν αυτούς που αρνούνται τον… εμβολιασμό», δηλώνει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου. Το σχέδιο αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας προβλέπει και αλλαγές στη διαχείριση των πυρκαγιών.

 Το επόμενο διάστημα πρόκειται να βρεθούν στις ΗΠΑ 15 πυροσβέστες οι οποίοι θα αποτελέσουν τον πρώτο πυρήνα του σώματος των «δασοκομάντος» (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων).

Τα συγκεκριμένα άτομα θα λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση και στη συνέχεια θα εκπαιδεύσουν σταδιακά συναδέλφους τους, με προοπτική ο αριθμός τους να φθάσει τους 500.

Το αερομεταφερόμενο σώμα το οποίο δεν θα είναι έτοιμο το φετινό καλοκαίρι θα αποτελείται από 60 δασολόγους – δασοπόνους και 440 υπαξιωματικούς και στρατιώτες, οι οποίοι θα βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λαμία, Πάτρα και Κρήτη, για την πρώτη απόκριση σε πυρκαγιές.

Οσον αφορά τα πτητικά μέσα, ο αριθμός των οποίων θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο προσανατολίζεται στη δημιουργία μια ενιαίας ομάδας πυρόσβεσης, που θα λειτουργεί με την τεχνογνωσία των Ενόπλων Δυνάμεων (Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης Κοινής Ωφελείας).

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos