Το δωρεάν self test στον πληθυσμό θα φέρει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα

02 Δεκεμβρίου 2021 19:20

Για μεγάλη αύξηση της καταγραφής των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, που όμως δεν πρέπει να ανησυχήσει τον κόσμο έκανε λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου. Απάντησε σχετικά με την πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας η Μίνα Γκάγκα, που έδωσε και... συγχαρητήρια στο πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ενημέρωσαν, όπως κάθε Πέμπτη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

 Μίνα Γκάγκα: «Το σύστημα στα νοσοκομεία θα συνεχίζει να πιέζεται για λίγες ημέρες. Στη Βόρεια Ελλάδα οι άνθρωποι υπερβαίνουν τον εαυτό τους. Υπάρχει συνεργασία και από τον ιδιωτικό τομέα και από τα στρατιωιικά νοσοκομεία. Έχουμε και το πρώτο κρούσμα της Όμικρον. Πιθανότατα θα δούμε και άλλα. Ο ασθενής με την Όμικρον είναι πολύ καλά σε παρακολούθηση αλλά στο σπίτι. Να περιορίσουμε τις επαφές μας. Για την Όμικρον υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ότι το εμβόλιο καλύπτει».

Βάνα Παπαευαγγέλου: Με τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και με τα ενεργά κρούσματα ο κίνδυνος είναι υπαρκτός για τον καθένα μας. Διεξάγουμε 2 εκατομμύρια τεστ την εβδομάδα σχεδόν. Το ποσοστό θετικότητας έμεινε στο 1,74%. Γρεβενά, Έβρος, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς τα μεγαλύτερα ποσοστά. Οι διασωληνωμένοι έφτασαν και ξεπέρασαν τους 700. Το σημαντικό νέο της ημέρας αφορά την πρώτη ανίχνευση της Όμικρον στη χώρα μας. Η διασπορά με την παραλλαγή Δέλτα είναι εδώ παντού και πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι είχαμε αύξηση στους 50 με 70 ετών. Στα Τρίκαλα παρά την ύφεση στα νέα κρούσματα, παρατηρούμε σταδιακή αύξηση της ηλικίας των νέων κρουσμάτων. Αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 50 -70 ετών όπου μόλις 1 στους 4 της ομάδας έχει προσέλθει για αναμνηστική δόση. Αντίθετα στους άνω των 75 που έχουν κάνει περισσότερο την τρίτη δόση, τα κρούσματα είναι λιγότερα.

Η κινητικότητα θα γίνει μεγαλύτερη τα Χριστούγεννα και πρέπει να θωρακιστούμε με τρίτη δόση. Δεν μετράμε τα αντισώματά μας για να αποφασίσουμε να κάνουμε τρίτη δόση. Απλά κλείνουμε το ραντεβού μας και πάμε. Σημαντική και η πρώτη δόση. Εμβολιαζόμαστε για την προστασία μας. Ακόμα περισσότερο σήμερα με την παραλλαγή Όμικρον. Υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ εμβολιαστικής κάλυψης, διασποράς του ιού και θνητότητας. Οι δέκα πρώτες περιφέρειες σε θετικότητα είναι και οι δέκα τελευταίες σε εμβολιαστική κάλυψη. Πρέπει να βοηθήσουμε τους άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί να τους πείσουμε. Self test σε όλους τους πολίτες είναι σημαντικό όπλο για τον έλεγχο της διασποράς στην κοινότητα ενόψει των εορτών. Έτσι θα συμβάλλει ο καθένας προσωπικά στη μείωση της διασποράς. Είδαμε το όφελος στα σχολεία. Τώρα το μέτρο αυτό επεκτείενεται εθελοντικά, οριζόντια σε όλο τον πληθυσμό. Δίνουμε τη δυνατότητα σε ασυμπτωματικούς, να μάθουν και να απομονωθούν. Έκκληση σε όλους να συμβάλλουν. Εφόσον μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ακολουθήσει την άλλα εβδομάδα.

Παροτρύνουμε τους πολίτες όταν πάνε να συμμετάσχουν σε κοινωνική εκδήλωση να κάνουν τεστ, είναι κοινωνική ευθύνη και αλληλεγγύη. Σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους. Τρια τα σημαντικά όπλα. Εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας για να μην βοηθήσουμε τη διασπορά. Ταυτόχρονα εμβολιασμένοι και μη κάνουμε χρήση του τεστινγκ για να μην μεταδώσουμε άθελά μας στους αγαπημένους μας. Κάνουμε χρήση και της μάσκας».

 Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η πίεση στο σύστημα Υγείας της χώρας είναι αυξημένη αλλά με τάσεις σταθεροποίησης. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών είναι ενισχυμένος. Στέλεχος Όμικρον. Η επιδημία της νόσου στην Αφρική έχει τρία κύματα. Δημιουργήθηκε το τρίτο κύμα που κυριάρχησε το στέλεχος Δέλτα. Πέρασε σε ύφεση από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι πριν δύο εβδομάδες. Πλέον παρουσιάζει εκθετικής αύξησης. Ο αριθμός των νοσηλειών έχει αυξηθεί. Ο αριθμός θανάτων ανέβηκε 50%. Η Όμικρον είναι εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος. Στη νοσηρότητα δεν βλέπουμε σημαντική διαφορά. Η νοσηρότητα ακολουθεί μια με δύο εβδομάδες τις διαγνώσεις»

Ερωτήσεις

Υποχρεωτικότητα: «Δεν έχει συζητηθεί σε άλλες ομάδες. Αυτοί που κυρίως αρρωσταίνουν και καταλήγουν είναι οι άνω των 60. Είναι και οι ανοσοκατεσταλμένοι αλλά εκείνοι έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση. Ο λόγος που έγινε είναι για την ασφάλεια των ίδιων».

Πόσοι γιατροί έχουν πάει στη Βόρεια Ελλάδα / μονοκλωνικά αντισώματα «Οι συνάδελφοι που έφυγαν, έφυγαν με τη σύμφωνη γνώμη τη δική τους και των διευθυντών τους. Οι ΜΕΘ στην Αθήνα είναι καλά στελεχωμένες και αντίστοιχα έχουν και νοσηλευτικό προσωπικό. Άρα οι ΜΕΘ στη Γερμανία εφημερεύει ένας εντατικολόγος, εδώ είναι λοιπόν καλά στελεχωμένα. Δεν λείπουν αυτοί οι άνθρωποι. Πέντε άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη. Οι μονάδες οι καινούργιες λειτουργούν πολύ καλά. Τα μονοκλωνικά έχουν ήδη ξεκινήσει με κριτήρια, δεν είχαμε πολλές αιτήσεις μέχρι τώρα. Μέχρι χθες είχαν εγκριθεί για 21 ασθενείς. Θυμίζω είναι για ασθενείς σε αρχικά στάδια με σοβαρά προβλήματα».

Πρώτο κρούσμα μετάλλαξης Όμικρον, έβγαιναν αρνητικά τα rapid: «Απ' ό,τι φαίνεται η θετικοποίηση του rapid συνδυάζεται με την μεταδοτικότητα. Οι ώρες που χρειάζεται για να θετικοποιηθεί είναι λίγες. Υπάρχουν ασθενείς που δεν θα θετικοποιήσουν ούτε το PCR. Δεν πρέπει να μας τρομάζει. Θεωρώ σχεδόν απίθανο να μετέδιδε. Ο ασθενής είχε το νού του, έκανε κάθε μέρα rapid. Παράδειγμα προς μίμηση η συμπεριφορά του ξέρει ότι έρχεται από ένα τόπο που έχει έξαρση, έκανε κάθε μέρα τεστ και προσπαθεί για να μην το μεταδώσει».

Για ασθενείς εκτός ΜΕΘ: «Έχουμε 704 διασωληνωμένους και 1200 κρεβάτια μονάδας. Στη Θεσσαλονίκη είναι πολλά τα κρούσματα σε έναν μικρό πληθυσμό. Τα κρούσματα ήταν σχεδόν ίδιος με της Αθήνας ενώ η πρωτεύουσα έχει τετραπλάσιο πληθυσμό. Πρέπει να έχετε υπόψιν ότι τα σοβαρότερα κρούσματα δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν. Όσοι μπορούν θα πάνε σε μια μονάδα. Όταν μετράμε πρέπει να μετράμε με παραμέτρους. Όλα παίζουν ρόλο και για να δώσουμε σωστά στοιχεία πρέπει να μετράμε από την αρχή».

«Παιδιά με χρόνια αγωγή, με παχυσαρκία είναι παιδιά που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα. Σελφ τεστ σε εμβολιασμένα παιδιά δεν έχει συζητηθεί. Στα λύκεια έχουμε πολύ καλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης δεν έχουμε πολλά κρούσματα.

dikaiologitika.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos