Θάνος Πλεύρης: «Αν χρειαστεί, θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα»

02 Δεκεμβρίου 2021 19:24

«Η φιλοσοφία μας είναι θα είμαστε ανοιχτοί, ούτε γενικά ούτε τοπικά lockdown. Δεν θα υπάρξουν υπέρμετροι περιορισμοί για όσους είναι εμβολιασμένοι και για τους ανεμβολίαστους δεν θα υπάρξει αποκλεισμός», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας στο MEGA, ο Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθούν τα πρόστιμα των 100 ευρώ αν η εξέλιξη της πανδημίας είναι τέτοια που δεν θα δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. «Το μέτρο θα υπάρχει όσο υπάρχει η ανάγκη και η πίεση της πανδημίας, είναι ξεκάθαρο».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για την πιθανότητα επιβολής και νέων μέτρων, ο Θάνος Πλεύρης δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως αν χρειαστεί ίσως ληφθούν νέα μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα, αφού όμως πρώτα συνεδριάσει η επιτροπή και αξιολογήσει όλα τα νέα δεδομένα της πανδημίας.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε και για το κρούσμα «0» της μετάλλαξης Όμικρον, που καταγράφηκε στη χώρα μας, καθώς και για το κλείσιμο των σχολείων και τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

«Το κρούσμα αυτό αφορά έναν Έλληνα συμπολίτη μας που επέστρεφε από τη Νότια Αφρική. Ήταν πριν μπουν τα περιοριστικά μέτρα. Είχε μια τρομακτική συνέπεια και ο ίδιος. Πέρα από τα τεστ που ήταν υποχρεωτικά να γίνουν γιατί ερχόταν από Τρίτη χώρα ο ίδιος έκανε καθημερινό τεστ εκεί που βρισκόταν και ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα στα πρώτα τεστ. Μόλις βγήκε το πρώτο θετικό τεστ, το διαγνωστικό κέντρο στο οποίο είχε κάνει την έρευνα αυτομάτως το έστειλε γιατί υπήρχε το ύποπτης προέλευσης να γίνει περαιτέρω εξέταση και διαπιστώθηκε με απόλυτο τρόπο ότι είναι η μετάλλαξη Όμικρον», δήλωσε για το κρούσμα «0» ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

 «Το θετικό είναι ότι ειδοποιήθηκαν άμεσα όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του. Μπήκε και ο ίδιος σε καραντίνα τηρήθηκε το πρωτόκολλο και ευελπιστούμε ότι από αυτή την περίπτωση έγινε η απόλυτη ιχνηλάτηση», συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα. Είμαστε σε πλήρη παρακολούθηση. Πρέπει να εμβολιαζόμαστε γιατί και για αυτή την μετάλλαξη είναι χρήσιμος ο εμβολιασμός», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

«Δεν θα κλείσουν σχολεία»
«Υπάρχει πτώση στα κρούσματα αυτό μας δίνει μια αισιοδοξία ότι έχει σταθεροποιηθεί η αυξητική πορεία, άρα από εδώ και πέρα ευελπιστούμε ότι σιγά – σιγά θα υπάρξει αποκλιμάκωση», ανέφερε ο κ. Πλεύρης για την πορεία της πανδημίας ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα κλείσουν οι σχολικές μονάδες, μέτρο που προτάθηκε από κάποιους ειδικούς. «Θεωρούμε ότι το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο πάει καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, λειτουργεί και, άρα, δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σχολεία», είπε.

«Ήμασταν οι πρώτοι που θέσαμε υποχρεωτικό εμβολιασμό και θέσαμε στους υγειονομικούς, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει μια ισορροπία πόσο θα μπορούσε να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτό το οποίο κρίνουμε είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία, έχουν ένα βασικό κριτήριο ότι από τα στοιχεία που βλέπουμε καθημερινά είναι η ηλικιακή ομάδα οριζόντια που παράγει τις μεγαλύτερες νοσηλείες και δυστυχώς αυτοί οι συνάνθρωποι μας είναι που βρίσκονται στις ΜΕΘ και καταλήγουν», σχολίασε για τα νέα μέτρα και την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε όσους είναι άνω των 60 ετών.

Ο κ. Πλεύρης μετέφερε, επίσης, την εκτίμηση του διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα, ότι περίπου στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε πιο σαφή εικόνα για την Όμικρον, ενώ προσέθεσε πώς ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι απαραίτητος.

Πρόσθεσε πως έχουν κλειστεί 25.000 ραντεβού πρώτης δόσης στην κατηγορία των άνω των 60 ετών, μετά την ανακοίνωση του μέτρου, και εκτίμησε ότι, προς το παρόν, είναι αρκετό αυτό το μέτρο ως προς την υποχρεωτικότητα.

Θα μειωθεί ο χρόνος μεταξύ 2ης και 3ης δόσης
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως θα μειωθεί το εξάμηνο ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού.

«Οι δύο εβδομάδες που έχουμε επιλέξει η επομένη και μετά την Πρωτοχρονιά θα είναι ο πλήρης έλεγχος του πληθυσμού με self- test. Είναι ένας σχεδιασμός που έχει δουλέψει ο ΕΟΔΔΥ και ο κ. Ζαούτης και ο κ. Παρασκευής που είναι στον ΕΟΔΔΥ και έχει την εξής κατεύθυνση, ότι αυτή τη στιγμή αν ανταποκριθεί ο πληθυσμός και κάνει το self- test που θα είναι δωρεάν από το φαρμακείο θα υπάρχει μια φαινομενική αύξηση στα κρούσματα, γιατί μπαίνοντας ο πληθυσμός σε καραντίνα που δεν θα του στερήσει και τα Χριστούγεννα θα υπάρξει πτώση μεταδοτικότητας», ανέφερε ο υπουργός για την πρόταση του υπουργείου να εξεταστεί ο πληθυσμός.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos