Μαρόκο: Εκατοντάδες μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια - 23 νεκροί

27 Ιουνίου 2022 13:32

Είκοσι τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους χθες κατά την μαζική προσπάθεια τουλάχιστον 2.000 Αφρικανών μεταναστών να εισχωρήσουν στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στο Μαρόκο.

«Πέντε μετανάστες κατέληξαν, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους 23 νεκρούς», ανακοίνωσε πηγή των αρχών της επαρχίας του Ναντόρ, διευκρινίζοντας ότι «18 μετανάστες και ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση». Την ίδια ώρα αναφορές ΜΚΟ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 37.

 Σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοινώθηκε χθες από τις μαροκινές αρχές οι τραυματίες είναι δεκάδες ενώ εκκλήσεις και καταγγελίες γίνονται σήμερα από ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφορικά με τη στάση των αρχών.

 Ο Πρωθυπουργός Σάντσεθ δήλωσε πως οι Ισπανοί συνοριοφύλακες «υπερασπίζονταν την ακεραιότητα και την ασφάλεια της Ισπανίας».

Ακτιβιστές ζητούν να γίνουν έρευνες
Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ισπανία και το Μαρόκο ζήτησαν να ξεκινήσουν έρευνες και στις δύο χώρες μετά τη μαζική απόπειρα αναρρίχησης στο φράχτη των συνόρων μεταξύ του Μαρόκου και του ισπανικού θύλακα της Μελίγια.

 Ισπανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου 2.000 Αφρικανοί έφτασαν στον σιδερένιο φράχτη τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ περισσότεροι από 500 κατάφεραν να μπουν σε μια περιοχή συνοριακού ελέγχου αφού έκαναν ένα άνοιγμα με ψαλίδι.

Μαροκινοί αξιωματούχοι δήλωσαν αρχικά ότι πέντε άνθρωποι. Αργά το Σάββατο, η μαροκινή κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είχε ανέλθει σε 23 άτομα.

{https://twitter.com/Jadiyetumohtar/status/1540963715188723713?s=20&t=q0rcq9xbgHjkN6guQcuuGQ}

Οι ΜΚΟ που βρίσκονται επί τόπου δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι υψηλότερος. «Έχουμε επιβεβαιώσει 37 θανάτους στην τραγωδία της Μελίγια», δήλωσε η Helena Maleno Garzón, η οργάνωση της οποίας, Walking Borders, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Αφρικανούς που προσπαθούν να περάσουν στην Ισπανία από το Μαρόκο.

Η οργάνωση Walking Borders μαζί με άλλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας Ισπανίας, ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας για την πιο θανατηφόρα ημέρα κατά μήκος του τμήματος των μοναδικών χερσαίων συνόρων της ΕΕ με την Αφρική.

 Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο από τη Μαροκινή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φαίνεται να δείχνουν δεκάδες ανθρώπους στοιβαγμένους σε μια περιοχή δίπλα στον συνοριακό φράχτη - μερικοί αιμορραγούν και πολλοί κείτονται ακίνητοι - καθώς μαροκινές δυνάμεις με εξοπλισμό τους παρακολουθούσαν μετά τη διέλευση.

«Έμειναν εκεί χωρίς βοήθεια για ώρες, γεγονός που αύξησε τον αριθμό των νεκρών», ανέφερε η ομάδα στο Twitter. Σε ένα άλλο βίντεο που μοιράστηκε η οργάνωση, ένας Μαροκινός αξιωματικός ασφαλείας φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα γκλομπ για να χτυπήσει ένα άτομο που βρισκόταν μπρούμυτα.

Ένας νεαρός άνδρας που επιχείρησε να περάσει τα σύνορα δήλωσε ότι τόσο όσοι επιχειρούσαν να περάσουν όσο και οι αστυνομικοί πετούσαν πέτρες ο ένας στον άλλον, αλλά σημείωσε ότι οι αστυνομικοί είχαν το πλεονέκτημα καθώς φορούσαν προστατευτικά. «Οι Μαροκινοί αστυνομικοί ήταν πολύ βίαιοι, πιο επιθετικοί από άλλες φορές, και ο κόσμος πανικοβλήθηκε», δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El País. «Αυτό ήταν που προκάλεσε αυτό που ακολούθησε».

Τις προηγούμενες ημέρες, η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει αρκετές επιδρομές στους καταυλισμούς όπου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες κοιμούνταν καθώς περίμεναν την ευκαιρία να περάσουν στην Ισπανία, είπε. Η αστυνομία κατάσχεσε τρόφιμα και μετρητά, αφήνοντας τους μετανάστες ανήσυχους και εξαντλημένους, σημειώνει ο Guardian.

 Ο Ισπανός υπουργός υπερασπίζεται την αστυνομία που κατηγορείται για βιαιότητα στα σύνορα της Μελίγιας
Είπε ότι οι μαροκινές δυνάμεις πέταξαν πέτρες και εκτόξευσαν δακρυγόνα απευθείας σε όσους προσπαθούσαν να περάσουν. «Συνήθως τα ρίχνουν στον αέρα, αλλά αυτή τη φορά στόχευαν απευθείας τους ανθρώπους. Και ήταν τόσο αδύναμοι που έπεφταν με το παραμικρό άγγιγμα», είπε. «Τόσοι πολλοί πέθαναν επειδή ήταν αδύναμοι και πεινασμένοι».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, δήλωσε ότι οι μαροκινές δυνάμεις συνεργάστηκαν με την ισπανική αστυνομία για να «αποκρούσουν» αυτό που χαρακτήρισε «βίαιη επίθεση» και «επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα» της Ισπανίας.

Ισπανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 49 αξιωματικοί της Guardia Civil υπέστησαν ελαφρούς τραυματισμούς, ενώ το Μαρόκο δήλωσε ότι 140 άνδρες από τις δυνάμεις ασφαλείας του τραυματίστηκαν. Συνολικά, 133 άνθρωποι κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

«Αν υπάρχει κάποιος που ευθύνεται για όλα όσα φαίνεται να έχουν λάβει χώρα σε αυτά τα σύνορα, είναι η μαφία που διακινεί ανθρώπους», δήλωσε ο Sánchez.

 Ωστόσο, τα σχόλιά του αμφισβητήθηκαν από τις κορυφαίες τάξεις της κυβέρνησης συνασπισμού. «Κανείς δεν πρέπει να πεθάνει έτσι», δήλωσε στο Twitter η Yolanda Díaz, μία από τους πέντε υπουργούς που εκπροσωπούν τον μικρότερο εταίρο του συνασπισμού Unidas Podemos. «Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τι συνέβη».

Η Ισπανική Επιτροπή για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι μεταξύ αυτών που προσπάθησαν να περάσουν ήταν και αιτούντες άσυλο που διαφεύγουν από ένοπλες συγκρούσεις στο Σουδάν και ότι η «αδιάκριτη χρήση βίας για τη διαχείριση της μετανάστευσης και τον έλεγχο των συνόρων» εμπόδισε ανθρώπους που δικαιούνται διεθνή προστασία να φτάσουν στο ισπανικό έδαφος.

Το θανατηφόρο πέρασμα των μεταναστών ήταν το πρώτο από τότε που η Ισπανία και το Μαρόκο έφτιαξαν τις σχέσεις τους μετά από μια πολυετή διαμάχη με επίκεντρο τη Δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία που προσαρτήθηκε από το Μαρόκο το 1976.

Αρκετές ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων το Walking Borders και η Μαροκινή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνέδεσαν άμεσα αυτή την ανανεωμένη συνεργασία με τα γεγονότα στα σύνορα, σε κοινή επιστολή που περιέγραψε τους θανάτους ως "τραγικό σύμβολο των ευρωπαϊκών πολιτικών για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με τη συνενοχή μιας νότιας χώρας, του Μαρόκου».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos