Φρούριο το Αιγαίο με τα νέα «αόρατα» ταχύπλοα των Ειδικών Δυνάμεων (+video)

16 Σεπτεμβρίου 2022 01:42

Οι Ειδικές Δυνάμεις της χώρας μας αναβαθμίζουν τις δυνατότητες επέμβασής τους σε οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου και σε ελάχιστο χρόνο.

Με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η χώρα μας θωρακίζεται ακόμα περισσότερο στην προστασία και τον έλεγχο του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, στην Διαύγεια δημοσιεύτηκε η απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας με την οποία οριστικοποιείται η εκτέλεση του προγράμματος για την προμήθεια και την υποστήριξη 41 νέων ταχύπλοων σκαφών μεταφοράς προσωπικού.

 Σε πρώτη φάση θα αγοραστούν επτά από αυτά τα σκάφη, συνολικής αξίας 2.731.339 ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 12 μήνες και ξεκινά από την έγκρισή της από την ΓΑΑΔΕ.

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των συγκεκριμένων σκαφών είχε γίνει το 2018 και είχε κατοχυρωθεί στην εταιρία «VIKING NORSAFE LIFE – SAVING EQUIPMENT HELLAS S.A.».

 Το σκάφος που θα ενισχύσει τις Ειδικές Δυνάμεις της χώρας μας είναι το «Viking Norsafe S-1200 Armored «- «MUNIN S-1200» της εν λόγω εταιρείας.

Τα σκάφη θα παραδοθούν στο Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) που έχει έδρα τη Νέα Πέραμο της Αττικής και σταδιακά θα ενταχθούν στον σχεδιασμό των Μονάδων.

 
 To συγκεκριμένο σκάφος είναι ένα ιδιαίτερα σύγχρονο περιπολικό υψηλής ταχύτητας, με τεράστιες δυνατότητες, εξαιρετικές ικανότητες πλεύσης σε έντονη θαλασσοταραχή. Είναι ιδανικό για κάθε είδους βοήθεια, περιπολίες αλλά και ειδικές επιχειρήσεις.

Μπορεί επίσης να λειτουργήσει μακριά από τη βάση του για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, είναι ευέλικτο στο να προσαρμοστεί σε κάθε είδους αποστολή, μπορεί να εφοδιαστεί με θωρακισμένη καμπίνα, διαθέτει βάσεις για εγκατάσταση του εξοπλισμού που θα επιλεγεί και είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι “αόρατο” από τα ραντάρ.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα σκάφη αυτά θα κατασκευαστούν στην χώρα μας και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Θήβα. Το κόστος της αγοράς και των 41 σκαφών ανέρχεται στα 16,02 εκατ. ευρώ.

Μπορεί να κινηθεί με ταχύτητες που φθάνουν έως και τους 67 κόμβους σε πραγματικές συνθήκες, διαθέτει τρεις μηχανές των 400 ίππων και μπορεί να μεταφέρει συνολικά 17 άτομα. Το μήκος του φθάνει στα 12 μέτρα, έχει δεξαμενή καυσίμων 1.050 λίτρα και μεγάλη αυτονομία, ενώ μπορεί να μεταφέρει φορτίο 2,5 τόνων. Μπορεί μάλιστα να μετακινηθεί και κρεμασμένο από ελικόπτερο με ειδικά άγκιστρα.

Το ελληνικό Viking θα έχει μπροστά πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και στο πίσω μέρος δύο μικρότερα πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών. Διαθέτει σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας, προηγμένα ηλεκτρονικά, θερμική κάμερα και πολλά ακόμα.

Το νέο σκάφος θα αναβαθμίσει συνολικά τις δυνατότητες των Ειδικών Δυνάμεων της χώρας μας, έχοντας ως αποστολή την επιτήρηση μέρα και νύχτα του Αιγαίου, όντας ένα αποτελεσματικό “εργαλείο” για κάθε είδους αποστολή, είτε σε καιρό ειρήνης είτε στο ενδεχόμενο μίας σύρραξης.

{https://www.youtube.com/watch?v=g9z1HQX6fMA&t=58s}

{https://www.youtube.com/watch?v=qH5l1fBfkIM&t=120s}

newsauto.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos