Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμούς στην Εύβοια – «Μικρή η πιθανότητα για πάνω από 5 Ρίχτερ»

15 Δεκεμβρίου 2022 15:28

«H μετασεισμική ακολουθία στην Εύβοια εξελίσσεται ομαλά και φυσιολογικά. Για πιο μεγάλο σεισμό από τα 5 Ρίχτερ η πιθανότητα πλέον είναι πολύ μικρή» λέει, μιλώντας στο newsit.gr, ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρει «χθες το βράδυ (14/12/2022) είχαμε σεισμό 4,3 από την περιοχή της νότιας Εύβοιας, που ως γνωστόν είναι ενεργοποιημένη εδώ και δύο εβδομάδες. Σήμερα είχαμε ξανά 3.6, 3.5 και πολλούς άλλους μικρότερους. Όλοι αυτοί οι σεισμοί είναι μετασεισμοί του ισχυρότερου με μέγεθος 5 Ρίχτερ που έγινε το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου. Από τότε, στις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν συνεχίζονται οι μετασεισμοί εκεί, τώρα ήταν λίγο μεγαλύτερα τα μεγέθη, έγιναν αισθητοί και στην Αττική. Δεν έχουμε όμως καμία αμφιβολία ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά και φυσιολογικά. Το γεγονός ότι έγιναν αυτοί οι σεισμοί το τελευταίο 24ωρο και ήταν κάπως μεγαλύτεροι από εκείνους που είχαν προηγηθεί τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, δεν μας ανατρέπει την εικόνα μίας ομαλής μετασεισμικής ακολουθίας, απεναντίας την επιβεβαιώνει», λέει.

 Σεισμοί στην Εύβοια: Το ενδεχόμενο δόνησης πάνω από 5 Ρίχτερ
Μάλιστα ο σεισμολόγος αναφέρεται στο αν υπάρχει φόβος για κάποιο μεγαλύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου, επισημαίνοντας ότι «για πιο μεγάλο σεισμό από τα 5 Ρίχτερ, η πιθανότητα πλέον είναι πολύ μικρή. Αναμένουμε, όμως, πολλούς άλλους μετασεισμούς. Θα συνεχίσει η μετασεισμική ακολουθία για μερικές μέρες ακόμα», σημειώνει.

Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο newsit.gr λέει αναλυτικά και τα χαρακτηριστικά του ρήγματος στη νότια Εύβοια, το οποίο και οι ίδιοι οι επιστήμονες τώρα μαθαίνουν. «Για το ρήγμα στους Ζάρακες γνωρίζουμε έχει προσανατολισμό από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά, δηλαδή από το Αιγαίο προς τον νότιο Ευβοϊκό Κόλπο, είναι ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης, που αυτό σημαίνει ότι οι δύο πλευρές του ρήγματος δεν κινούνται η μία κατακόρυφα σε σχέση με την άλλη, αλλά οριζόντια. Και για πρώτη φορά αρχίζουμε να κατανοούμε την σεισμικότητα αυτής της περιοχής, διότι στο παρελθόν, ουδέποτε γνωρίζουμε, αν είχε κάνει κάποια σεισμική δραστηριότητα και δεν έχει καταγραφεί. Οι επιστήμονες δεν έχουμε καταγεγραμμένο ιστορικό. Τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε την περιοχή», καταλήγει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos