Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Ενεργοποιείται το 112 σε Εύβοια, Βόρειες Σποράδες, Μαγνησία, Βοιωτία και Αττική

04 Φεβρουαρίου 2023 15:11

Στην έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα ανακοινώθηκε ότι θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα από το 112.

Μήνυμα 112 θα σταλεί στους κατοίκους σε Εύβοια, Μαγνησία, Σποράδες, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική, όπως σημείωσε κατά την έκτακτη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, το απόγευμα του Σαββάτου (4/2), ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, ενόψει της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα που αναμένεται να φέρει χιόνια σε αρκετές περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα, σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενώ η ΕΜΥ προχώρησε σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

 Νωρίτερα, στη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου αποφασίστηκε να τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να συνδράμουν ουσιαστικά, με μέσα και έμψυχο δυναμικό, τον σχεδιασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν ανακύψουν.

Για το σκοπό αυτό, ενισχυμένα κλιμάκια της Τροχαίας θα επιτηρούν στο εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε ετοιμότητα θα τεθούν και οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας της Επικράτειας, ευρισκόμενες σε συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους και τις Περιφερειακές Αρχές της χώρας. Επιπλέον, με αποφάσεις που θα εκδίδονται από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων. Έτσι θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία της Τροχαίας που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου.

Ολόκληρη η ενημέρωση της Πυροσβεστικής
«Καλησπέρα σας από το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

 Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από αργά το βράδυ, σήμερα Σάββατο 4 Φεβρουαρίου,. Θα έχουμε, χαμηλές θερμοκρασίες, κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, που θα δημιουργήσουν ισχυρό παγετό, ενώ στα πελάγη θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ.

Η νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υπουργό κύριο Χρήστο Στυλιανίδη, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών, εκπροσώπων των Περιφερειών και παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων, της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας καθώς και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων.

Στη σύσκεψη δόθηκαν σαφείς οδηγίες σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς.

Αργότερα, θα εκδοθούν προειδοποιητικά μηνύματα από το 112, προς τους κατοίκους της Εύβοιας, των Βόρειων Σποράδων και της Μαγνησίας, της Φθιώτιδας της Βοιωτίας και της Αττικής, δεδομένου ότι αναμένεται να είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν σε πρώτη φάση. Εξετάζεται η πιθανότητα να εκδοθούν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα, προς τους κατοίκους και άλλων περιοχών, ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Αναμένεται σήμερα, ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων.

Επίσης, συναποφασίστηκε η διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και δυνάμεων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, σε σταθμούς βάσης, ιδιαίτερα στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν.

Ειδικότερα στην Αττική, έχουν δημιουργηθεί δέκα σταθμοί βάσης σε κομβικά σημεία, κυρίως βόρεια της Περιφέρειας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο επιχειρήσεων συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης. Είναι συνεχής η επαφή με όλες τις συναρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και με τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων, που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία.

Υπενθυμίζουμε ότι, είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικά μέσα. Οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους. Από σήμερα το πρωί και τις επόμενες ημέρες, ειδικά συνεργεία της τροχαίας, βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου και πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε σε περίπτωση που τα φαινόμενα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση. Η κακοκαιρία θα είναι έντονη και θα έχει διάρκεια, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή σύσταση. Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες. Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι, για την εξέλιξη της κακοκαιρίας και την βατότητα του οδικού δικτύου. Σχετικές ανακοινώσεις επικαιροποιούνται διαρκώς και αναρτώνται στις ιστοσελίδες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όλος ο μηχανισμός, είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Στόχος, είναι η άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει.

Σε νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί αύριο θα αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα για τη λήψη νέων αποφάσεων και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Χιόνια, χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός
Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά), θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν την Κυριακή (05/02/2023):

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

2. Από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις.

Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες
Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι
Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

ΕΛΑΣ: Συμβουλές σε οδηγούς και πεζούς ενόψει της κακοκαιρίας
Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ συστήνει στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας. Παράλληλα, υπενθυμίζεται στους πολίτες ότι με αποφάσεις των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων και προς τούτο θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία, που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:
να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα,
να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους,
να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες για την απρόσκοπτη οδική κυκλοφορία και ασφάλεια.
Επιπλέον, υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Οι οδηγοί:

Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.
Οι πεζοί:

Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα για αντιολισθητικές αλυσίδες
Στο μεταξύ, στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα της Τροχαίας για τον έλεγχο των οχημάτων για αντιολισθητικές αλυσίδες. Ήδη στα διόδια της Αττικής Οδού άνδρες της ΕΛ.ΑΣ σταματούν τους διερχόμενους οδηγούς και προχωρούν στις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ωστόσο, για την ώρα πραγματοποιούνται συστάσεις και υποδείξεις και δεν επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 80 ευρώ σε όσους δεν έχουν αλυσίδες, όπως είχε γίνει γνωστό μετά την σύσκεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας την Παρασκευή.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos