300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τεχνητά γλυκαντικά: «Καμπανάκι» και από τον ΠΟΥ - Οι παρενέργειες τους στην υγεία, στη «μαύρη» λίστα και η στέβια

15 Μαϊος 2023 15:43
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
Τεχνητά γλυκαντικά: «Καμπανάκι» και από τον ΠΟΥ - Οι παρενέργειες τους στην υγεία, στη «μαύρη» λίστα και η στέβια

test2

react2 2025

skandalis77

Newsroom Newsroom

Στο «μικροσκόπιο» τα τεχνητά γλυκαντικά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου στους πολίτες να μην τα χρησιμοποιούν και ιδιως μακροχρόνια καθώς έτσι «πυροδοτούν» την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εφιστά την προσοχή στους πολίτες να μην καταναλώνουν γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη με σκοπό τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση ασθενειών μη μεταδοτικών (ΜΣΝ).

Ειδικότερα, ο οργανισμός προέβη σήμερα Δευτέρα (15/05) σε επίσημη ανακοίνωση, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη σύσταση, η οποία βασίζεται στα ευρήματα μιας συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η χρήση των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη (NSS) δεν προσφέρουν κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή σε παιδιά, αντίθετα προκαλούν παρενέργειες στην υγεία.

Οι πιθανές παρενέργειες των γλυκαντικών στην υγεία
Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης, που έφερε στην επιφάνεια ο ΠΟΥ, υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση τους, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, μέχρι και θνησιμότητα στους ενήλικες.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη (NSS) δεν βοηθά στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφών με φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα ή τρόφιμα και ποτά χωρίς ζάχαρη», ανέφερε ο Dr. Francesco Branca, διευθυντής του ΠΟΥ για τη Διατροφή και την Ασφάλεια των Τροφίμων.

«Τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη (NSS) δεν είναι απαραίτητα καθώς δεν έχουν θρεπτική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση τους, προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία τους» πρόσθεσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, εφιστά την προσοχή σε όλους του πολίτες, για όλα τα συνθετικά, φυσικά ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που βρίσκονται είτε σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά είτε πωλούνται μόνα τους για προσθήκη σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές.

Η λίστα με τις «ύποπτες» γλυκαντικές ύλες
Τα γλυκαντικά αυτά που χρειάζονται προσοχή περιλαμβάνουν τις εξής γλυκαντικές ύλες:

Ακεσουλφάμη καλίου

Ασπαρτάμη

Αντβαντάμη

Κυκλαμικά

Νεοτάμη

Σακχαρίνη

Σουκραλόζη

Στέβια και παράγωγα στέβιας

Η σύσταση αυτή δεν ισχύει για προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν NSS, όπως οδοντόκρεμα, κρέμα δέρματος και φάρμακα, ή για σάκχαρα χαμηλών θερμίδων και αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα ζάχαρης που περιέχουν θερμίδες και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται «επικίνδυνα»

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει πως επειδή η σχέση που παρατηρείται στα στοιχεία μεταξύ των γλυκαντικών και των αποτελεσμάτων της νόσου μπορεί να συγχέεται από τα βασικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στη μελέτη και τα περίπλοκα πρότυπα χρήσης αυτών των γλυκαντικών, η σύσταση έχει αξιολογηθεί ως υπό όρους, ακολουθώντας τις διαδικασίες για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών.

Αυτό σηματοδοτεί ότι οι αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε αυτήν τη σύσταση ενδέχεται να απαιτούν ουσιαστική συζήτηση σε συγκεκριμένα πλαίσια χωρών, που συνδέονται, για παράδειγμα, με την έκταση της κατανάλωσης σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Η κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα γλυκαντικα χωρίς ζάχαρη (NSS) αποτελεί μέρος μιας σειράς υφιστάμενων και μελλοντικών κατευθυντήριων γραμμών για υγιεινές δίαιτες που στοχεύουν στη θέσπιση δια βίου υγιεινών διατροφικών συνηθειών, στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και στη μείωση του κινδύνου για ΜΜΝ παγκοσμίως.

Δείτε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση του ΠΟΥ.

«Καμπανάκι» και από πολλούς επιστήμονες για πιθανή εμφάνιση καρκίνου
Επιστήμονες έχουν και εκείνοι επιστήσει την προσοχή στα άτομα που χρησιμοποιούν στην διατροφή τους τεχνητά γλύκαντικά, προειδοποιώντας πως με την κατανάλωση τους υπάρχει πιθανός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Συγκεκριμένα, στηριζόμενοι σε μια μεγάλη μελέτη με περισσότερους από 100.000 ενήλικες Γάλλους συμμετέχοντες, παρατήρησαν πως τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να μην είναι τόσο καλά τελικά για την υγεία.

Αυτή η μελέτη, η οποία συντάχθηκε από τους Charlotte Debras, Mathilde Touvier και τους συναδέλφους τους στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) και στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ ορισμένων τεχνητών γλυκαντικών με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.

news4health.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Έρχονται τα πορτοκαλί τιμολόγια: Τι αλλάζει με τη μεταρρύθμιση στη δυναμική τιμολόγηση ρεύματος
  • Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Η διπλή γιορτή της 21ης Νοεμβρίου και το μήνυμά της
  • Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην διάπραξη απατών μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, καθώς και στη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας
  • Ελλάδα - Σκωτία: Αξίζουν τα πολλά γκολ στο Φάληρο!
  • Μαρμελάδα ρόδι όπως τη φτιάχνουμε στο σπίτι – ρουμπινένια, πικάντικη, με χαρακτήρα
  • Ανοίγει σήμερα το MyΘερμανση: Έως 1.200 ευρώ για τα νοικοκυριά (Βίντεο)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« ΔΥΠΑ: Ο αριθμός των εγγεγραμμέ...
Κολύμπι σε κρύο νερό: Τα οφέλη... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

agnantio new 23

banneraki

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Δεκέμβριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Θλίψη σκόρπισε στο νησί ο θάνατος του Νίκου Κρητικού

Πάρος: Θλίψη σκόρπισε στο νησί ο θά...

04 Δεκεμβρίου 2025
Κυκλάδες, Πάρος: «Έρχονται» βροχοπτώσεις διαρκείας - 4ήμερη καιρική αστάθεια (Bίντεο)

Κυκλάδες, Πάρος: «Έρχονται» βροχοπτ...

30 Νοεμβρίου 2025
Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου: Ψήφισμα για τον θάνατο του Νίκου Κρητικού

Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου: Ψήφι...

04 Δεκεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες - Eίμαστε εδώ να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε (βίντεο)

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι...

06 Δεκεμβρίου 2025
Ζάκυνθος: Νεκρό παιδί 18 μηνών από επίθεση σκύλου (βίντεο)

Ζάκυνθος: Νεκρό παιδί 18 μηνών από...

06 Δεκεμβρίου 2025
Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα τεράστιο υδροθερμικό πεδίο κοντά στη Μήλο – «Έχουμε μείνει άφωνοι»

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα τεράστιο...

06 Δεκεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ