Πόσο καλές είναι οι πάνινες τσάντες για το περιβάλλον;

19 Μαϊος 2023 17:40

Εδώ και χρόνια, οι κραυγές των χωρών για την κλιματική αλλαγή έχουν επηρεάσει σημαντικά τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατακραυγής, είναι και ο περιορισμός τον ορυκτών καυσίμων και η μείωση της χρήσης των πλαστικών. Όταν ο σουηδός εφευρέτης StenGustaf εφηύρε την πλαστική σακούλα το 1965, προφανώς δεν περίμενε ότι η εφεύρεση του θα απαγορευόταν μετά από 50 χρόνια στις περισσότερες χώρες του κόσμου ή ότι θα αποτελούσε το νούμερο ένα παράγοντα μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Έρευνες και μελέτες έχουν δείξει ότι οι πλαστικές σακούλες https://alfaplast.gr/είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που ευθύνεται για την καταστροφή της θαλάσσιας ζωής και των ωκεανών. Υπολογίζεται ότι κάθε λεπτό, ένα φορτηγό γεμάτο πλαστικές σακούλες πετιέται στον ωκεανό. Όλοι όμως τώρα καταλαβαίνουν ότι η χρήση της πλαστικής σακούλας για καθημερινή χρήση δεν είναι ό,τι καλύτερο για το περιβάλλον. Εδώ και χρόνια είχε προταθεί η εναλλακτική λύση της πάνινης τσάντας που υιοθετήθηκε δειλά δειλά από διάφορες εταιρίες και σήμερα αποτελεί μια ασφαλέστερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση από τις πλαστικές σακούλες. Ως αποτέλεσμα, σήμερα πολλές επώνυμες εταιρείες προσφέρουν δωρεάν πάνινες τσάντεςhttps://alfaplast.gr/panines-tsantes/προωθώντας την ιδέα για έναν κόσμο χωρίς πλαστικά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλα προϊόντα που τάσσονται κατά της χρήσης της πλαστικής σακούλας όπως είναι η επαναχρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων πλαστικών σακούλων και η χρήση της χάρτινης σακούλας. Πέρα από το βαμβάκι έχουν αξιοποιηθεί και άλλα υλικά για την κατασκευή οικολογικών τσαντών όπως η κάνναβη, το μπαμπού, η γιούτα κ.α

Μεγάλες μάρκες παγκοσμίως όπως η Nike, η Adidas και η Ikea έχουν πλέον τις δικές τους επώνυμες πάνινες τσάντες. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που αντιδρούν στη χρήση της πάνινης τσάντας τον τελευταίο καιρό. Πολλοί ερευνητές έρχονται να δηλώσουν ότι η χρήση οικολογικών τσαντών δεν αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν την χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών σακουλών. Και όμως, όλα τα δεδομένα μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει ότι τα πλαστικά έχουν κάνει το περισσότερο κακό στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία με τις τοξικές ουσίες που περιέχουν, και είναι καιρός να αναζητήσουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή.

Τα θετικά χαρακτηριστικά πάνινων τσαντών

Τις πάνινες τσάντες μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους, κάνοντας πολλά διαφορετικά πράγματα όπως:

  • Οι πάνινες τσάντες είναι τέλειες για χρήση ως χειραποσκευές.
  • Είναι ανθεκτικές για δουλειές στον κήπο
  • Μπορείτε να μεταφέρετε μέσα σε αυτές το καθημερινό σας γεύμα ενώ πηγαίνετε για δουλειά.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τσάντες αποθήκευσης για την φύλαξη παιχνιδιών ακόμα και προσωπικών αντικειμένων.

Οι πάνινες τσάντες είναι πολύ πιο εύκολο να επαναχρησιμοποιηθούν. Αν βαρεθήκατε να χρησιμοποιείτε μια πάνινη τσάντα μπορείτε να την μετατρέψετε σε κάτι πολύ χρήσιμο. Αν ενώσετε πολλά κομμάτια μαζί μπορείτε να φτιάξετε μια ποδιά μαγειρικής. Ακόμα μπορείτε να φτιάξετε πάνινα σουβέρ, να ντύσετε τις γλάστρες στο σπίτι σας αλλάζοντας την εμφάνισή τους ή να δημιουργήσετε μια μοναδική μαξιλαροθήκη.

Οι πάνινες τσάντες είναι καλύτερες για το περιβάλλον, καθώς οι περισσότερες από αυτές είναι κατασκευασμένες από φυτικές ίνες που μπορούν να μετατραπούν σε οργανική ύλη. Αυτές οι τσάντες αποσυντίθενται αρκετά γρήγορα σε σύγκριση με τις πλαστικές σακούλες, οι οποίες χρειάζονται έως και 10.000 χρόνια για να αποσυντεθούν.

Οι πάνινες τσάντες είναι ισχυρές επειδή είναι κατασκευασμένες από υλικά με φυτικές ίνες που παρέχουν αντοχή. Για παράδειγμα, οι πάνινες τσάντες που είναι από κλωστική κάνναβη, είναι αρκετά δυνατές. Το καλύτερο όμως είναι ότι μπορούμε να τις καθαρίσουμε αν λερωθούν, σε αντίθεση με τις πλαστικές σακούλες. Επίσης όταν σκίζονται, μπορούν να μπαλωθούν και να συνεχίσουν την χρήση τους. Ανάλογα με τη χρήση και τον τρόπο που τις φροντίζουμε, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για αρκετά χρόνια.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos