Eurostat: Νέα πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα - Έπεσε στο 4,1% το Μάιο

01 Ιουνίου 2023 12:45

Στο 4,1% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο σε ετήσια βάση, από 4,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Στην Ευρωζώνη ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 6,1% το Μάιο, από 7% τον Απρίλιο.

inflation1
 
 



 

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός εμφανίζουν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης τιμών τον Μάιο (12,5%, έναντι 13,5% τον Απρίλιο). Ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,8%, έναντι 6,2% τον Απρίλιο), οι υπηρεσίες (5,0%, έναντι 5,2% τον Απρίλιο) και η ενέργεια (-1,7%, έναντι 2,4% τον Απρίλιο).

Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων, μειώθηκε επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 5,3% από 5,6%.

 
inflation2

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στις 15 Ιουνίου για να λάβει την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της, αφού ανέβασε σταδιακά το επιτόκιο αναφοράς της από -0,5% πριν από ένα χρόνο στο 3,25% τον Μάιο – το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.

Η ΕΚΤ δεν έδωσε μελλοντικές κατευθύνσεις μετά τη συνεδρίαση του Μαΐου, αλλά τόνισε ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ο πρόεδρος της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει «αρκετές» ακόμη αυξήσεις προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos