Πότε μια γάτα θεωρείται ηλικιωμένη

05 Ιανουαρίου 2024 17:58

Το όμορφο γατόνι μας είναι πολύτιμο και ισότιμο μέλος της οικογένειάς μας. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτό και θέλουμε να ζήσει όσο περισσότερο γίνεται.

Γι’ αυτό άλλωστε του προσφέρουμε τα πάντα, για να είναι υγιές και χαρούμενο. Όμως οι γάτες, όπως κι εμείς οι άνθρωποι, μεγαλώνουν και κάποια στιγμή περνάνε στη λεγόμενη τρίτη ηλικία. Και μπορεί να μην έχουν λεπτές γραμμές και ρυτίδες σαν κι εμάς, για να φαίνεται πόσο χρονών είναι, αλλά υπάρχουν σημάδια που οφείλουμε να γνωρίζουμε για να κάνουμε την ζωή τους πιο εύκολη καθώς τα χρόνια περνάνε.

Το προσδόκιμο ζωής μιας γάτας είναι τα 14 με 15 χρόνια. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η φυλή, κληρονομικές ασθένειες, η ποιότητα ζωής και διατροφής. Γιατί δυστυχώς, οι αδέσποτες γάτες τείνουν να ζουν πολύ λιγότερο απ’ ότι οι δεσποζόμενες λόγω των δυσκολιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν στον έξω κόσμο.

Πότε, όμως, μια γάτα θεωρείται γιαγιά ή παππούς;

Αν και είναι δύσκολο να το γενικεύσουμε γιατί κάθε γάτα είναι μοναδική, ο γενικός κανόνας λέει ότι μια γάτα μπορεί να βγει στη σύνταξη μετά τα 10 της περίπου χρόνια. Βέβαια, όπως αναφέραμε αυτό εξαρτάται από την κάθε γατούλα.

Η αντιστοιχία σε ανθρώπινα χρόνια έχει περίπου ως εξής:

● Μια γάτα 6 μηνών είναι σαν 10 ετών άνθρωπος
● Μια γάτα 1 έτους είναι σαν 15 ετών
● Μια γάτα 2 ετών είναι σαν 24 ετών
● Μια γάτα 5-6 ετών είναι σαν 35-40 ετών
● Μια γάτα 10 ετών και πάνω έχει ξεπεράσει τα 55 ανθρώπινα χρόνια

Καθώς η γάτα μας γερνάει είναι φυσικό να εμφανίζει κάποια σημάδια όπως είναι η μειωμένη κινητικότητα και όραση, αλλαγές στη διάθεση και τις συνήθειές της.

Ας δούμε μερικά από αυτά αναλυτικότερα.

Αρχικά, η γάτα μας καθώς μεγαλώνει ίσως χάσει την ευελιξία της και τα επίπεδα ενέργειάς της είναι χαμηλότερα από το συνηθισμένο. Φυσικά, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, όποτε καλό είναι να συμβουλευτούμε τον/την κτηνίατρό μας αν παρατηρούμε αλλαγές. Ωστόσο, καθώς περνούν τα χρόνια, σίγουρα η γάτα μας θα αγαπάει το slow motion από το fast forward.

Αυτό θα το καταλάβουμε και από τον χρόνο που θέλει να αφιερώνει στο παιχνίδι. Μπορεί σαν γατάκι να μην σταματούσε ποτέ και να κυνηγούσε ατελείωτες ώρες το κουρδιστό της ποντίκι, όμως όταν περάσει στην τρίτη ηλικία πιθανότατα να αγαπάει τα ήσυχα μέρη για να παρατηρεί τον κόσμο, να ξεκουράζεται και να κοιμάται. Ίσως το πιο ψηλό σημείο του ονυχοδρομίου της να μην είναι και η πρώτη της επιλογή, αλλά να της αρέσει πλέον να αράζει ανάμεσα στα μαξιλάρια της πολυθρόνας.

Οι ώρες που κοιμάται, επίσης, μπορεί να αλλάξουν, καθώς μια ηλικιωμένη γάτα κοιμάται συνήθως περισσότερο. Ή αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας και να νιαουρίζει έντονα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μιλήσουμε με τον/την κτηνίατρό μας για να εξασφαλίσουμε στο γατάκι μας μια καλή ποιότητα ύπνου.

Ένα στενάχωρο σημάδι ότι η γάτα μας έχει μεγαλώσει είναι ο αποπροσανατολισμός. Όταν, δηλαδή, η γάτα μας δυσκολεύεται να βρει τα μπολ με το φαγητό και το νερό της, μπερδεύεται σε απλές εντολές και «χάνει» τον δρόμο της, σημαίνει ότι έχει μεγαλώσει. Και εδώ η συμβουλή του/της κτηνιάτρου μας είναι πολύτιμη.

Οι αλλαγές στην φυσική κατάσταση της γάτας μας είναι και αυτέ κάτι σύνηθες ενώ μεγαλώνει. Ο μεταβολισμός της αλλάζει και θα πρέπει να αλλάξουμε την τροφή της και τη διάρκεια άσκησης. Επιπλέον, ίσως εμφανίσει προβλήματα όρασης ή ακόμα και προβλήματα στα δοντάκια της. Θα πρέπει να λάβουμε και εδώ τα κατάλληλα μέτρα.

Τέλος, οι αλλαγές στην συμπεριφορά του μικρού μας αίλουρου μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτές καθώς μπορεί να αρχίσει να περιποιείται περισσότερο τον εαυτό του ή μπορεί να αρχίσει να νιώθει πιο εύκολα άγχος και να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καταστάσεις που σε άλλη ηλικία δεν θα είχε πρόβλημα.

Τελευταίες σκέψεις

Σε όλο αυτό το ταξίδι ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο/η κτηνίατρός μας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του/της μπορούμε να κάνουμε τη ζωή του αγαπημένου μας κατοικιδίου λίγο πιο εύκολη. Το να φροντίζουμε την ηλικιωμένη γάτα μας, μπορεί να μας φαντάζει δύσκολο αλλά είναι απολύτως απαραίτητο για να ζήσει ακόμα λίγο. Και όσο γιαγιά ή παππούς και να γίνει, ένα είναι σίγουρο: θα την αγαπάμε πάντα και για πάντα!

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos