ΑΑΔΕ: Επιστροφές φόρων 93 εκατ. ευρώ αναζητούν δικαιούχους - Λείπουν τα ΙΒΑΝ 130.000 φορολογουμένων

29 Μαϊος 2024 13:37

Τρέχουν να ανοίξουν λογαριασμό επειδή δε μπορούν να υποβάλουν Ε1 αν δεν δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό στο myAADE

Μπλόκο στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων Ε1 σε όσους δεν έχουν δηλώσει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ στο myAADE βάζει η ΑΑΔΕ. Με τον τρόπο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προσπαθεί να εντοπίσει το ΙΒΑΝ 130.000 φορολογουμένων, στους οποίους οφείλει αλλά δεν μπορεί να επιστρέψει φόρους, ύψους άνω των 93 εκατ. ευρώ! Ταυτόχρονα θέλει να αποφύγει να δημιουργηθεί μια «νέα γενιά» δικαιούχων επιστροφών φόρου, μετά την υποβολή των φετινών δηλώσεων Ε1, στους οποίους δεν θα μπορεί να πιστώσει τα χρήματα που δικαιούνται.

Υπολογίζεται ότι περίπου 127.000 είναι τα φυσικά πρόσωπα που πρέπει να λάβουν επιστροφές 16 εκατ. ευρώ (από 125 ευρώ κατά μέσον όρο) ενώ οι υπόλοιποι 3.000 είναι επιχειρήσεις που δικαιούνται 77 εκατ. ευρώ ή… από 25.000 ευρώ κατά μέσον όρον η κάθε μια!

Ήδη όμως πάνω από 30.000 φορολογούμενοι αναγκάστηκαν μέσα σε ένα μήνα να δηλώσουν ή να διορθώσουν στοιχεία ΙΒΑΝ, αλλά και να κλείσουν ραντεβού σε τράπεζα για να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους ή να ανοίξουν λογαριασμό, αφού διαπίστωσαν πως δεν ανοίγει αλλιώς για αυτούς η πλατφόρμα υποβολής δήλωσης Ε1 φέτος.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται υποχρεωτική η δήλωση ΙΒΑΝ πριν την υποβολή της δήλωσης. Αντιμέτωποι με το πρόβλημα θα έρθουν έτσι κυρίως όσοι δεν αποτόλμησαν μέχρι τώρα να ανοίξουν την πλατφόρμα myAADE για να αντικρύσουν προσυμπληρωμένη τη δήλωσή τους, ή έχουν επαναπαυθεί πως η φετινή τους δήλωση θα υποβληθεί αυτομάτως από την ίδια την ΑΑΔΕ.

Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, όπου οι δηλώσεις θα υποβληθούν αυτομάτως στις 2 Ιουλίου, όσοι χρειαστεί να μεταβούν σε τράπεζα για να ανοίξουν λογαριασμό ή να προσθέσουν το όνομά τους σε λογαριασμό άλλου δικαιούχου (πχ παιδιά ή σύζυγοι υπόχρεων) μπορεί να περιμένουν για ραντεβού έως και 15 μέρες προκειμένου να επισκεφθούν τραπεζικό κατάστημα. Και ως εκ τούτου, μπορεί να μη προλάβουν τη διορία αυτή και τελικά η δήλωσή τους να πρέπει να υποβληθεί από τους ίδιους.

Ακόμα χειρότερα, αν δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ως 26 Ιουλίου, τότε κινδυνεύουν να υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους στην εφορία, καταβάλλοντας και το σχετικό πρόστιμο (100 ευρώ).

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos