Πόλεμος στη Γάζα: Το πέρασμα της Ράφα δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει αν δεν φύγουν οι ισραηλινοί, λέει η Αίγυπτος

03 Ιουνίου 2024 14:30

Την παράδοση του ελέγχου της Ράφα από το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους έθεσε ως προϋπόθεση για την επαναλειτουργία του ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Το σημείο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου, κι ενώ τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ το κατέλαβε, όπως και όλη την περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα Γάζας και Αιγύπτου.

«Είναι δύσκολο να συνεχίσει να λειτουργεί το πέρασμα της Ράφα χωρίς μια παλαιστινιακή διοίκηση», εκτίμησε ο Σούκρι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες στη Μαδρίτη.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με το Ισραήλ το 1979 αποτελεί «στερεή βάση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και όλοι θα πρέπει να σκεφτούν να λάβουν υπεύθυνα μέτρα ώστε να διατηρηθεί αυτή η σημαντική συμφωνία».

Οξύνεται η ένταση Αιγύπτου – Ισραήλ

Τα σχόλια του Σούκρι έγιναν την ώρα που οξύνεται η ένταση μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ μετά τον θάνατο την προηγούμενη εβδομάδα ενός Αιγύπτιου στρατιώτη στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, πέρασαν τα σύνορα την ώρα που καταδίωκαν Παλαιστίνιους.

Δύο πηγές από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επεσήμαναν ότι η συνάντηση που είχαν χθες Κυριακή Αμερικανοί, Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήταν θετική, παρά το γεγονός ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα.

Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία σημείωσε στη διάρκεια της συνάντησης ότι το Κάιρο θα ήταν ανοικτό στην παρουσία Ευρωπαίων παρατηρητών στα σύνορα, ώστε να επιβλέπουν τη λειτουργία του περάσματος της Ράφα στην παλαιστινιακή πλευρά, εφόσον οι παλαιστινιακές αρχές συμφωνήσουν να επαναλάβουν το έργο τους της διαχείρισης του σημείου διέλευσης.

Η Αίγυπτος καλεί Χαμάς και Ισραήλ να δεχθούν την πρόταση Μπάιντεν

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε χθες από την πλευρά του ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να καταστρέψουν τις σήραγγες μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, τις οποίες χρησιμοποιεί η Χαμάς για να περάσει λαθραία όπλα στον παλαιστινιακό θύλακα ή για να ξεφύγει από τον πόλεμο.

Η Αίγυπτος έχει διαψεύσει την ύπαρξη τέτοιων τούνελ.

Παράλληλα ο Σούκρι ζήτησε από η Χαμάς και το Ισραήλ να δεχθούν την πρόταση που παρουσίασε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, προσθέτοντας ότι τα αρχικά σχόλια της παλαιστινιακής οργάνωσης ήταν θετικά.

«Τώρα περιμένουμε την ισραηλινή απάντηση», εξήγησε.

.protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos