Παίρνουν «σβάρνα» ό,τι υπάρχει οι μπουλντόζες στα οικόπεδα! – Σε υπερβολές οδήγησαν τα μέτρα πυροπροστασίας

06 Ιουνίου 2024 17:58

Σε ακρότητες οδήγησαν υπό το φόβο των τσουχτερών προστίμων τα νέα μέτρα πυροπροστασίας που θέσπισε η πολιτεία για τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που επιστράτευσαν ακόμα και μπουλντόζες που πήραν «σβάρνα» τα πάντα ξηλώνοντας ακόμα και υγιή βλάστηση μέσα στα οικόπεδά τους, προκειμένου να συμμορφωθούν με το μέτρο που καθώς φαίνεται έχει προκαλέσει σύγχυση και πανικό.

Επιστολή από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέου Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» και Εξωραϊστικό Σύλλογο ΜΑΤΙ έλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει η επιστολή: «Επικαλούμενοι τη διαπιστωμένη οικολογική σας συνείδηση, απευθυνόμαστε σε εσάς για να σταματήσετε το έγκλημα, το οποίο συντελείται στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής και της χώρας γενικότερα, ιδιαίτερα, όπου αρχίζουν, δειλά-δειλά, να αναφύονται νέα δεντράκια.

Εν ονόματι των όσων προβλέπονται από τις υπουργικές αποφάσεις για τον καθαρισμό των αδόμητων οικοπέδων και τον κανονισμό τήρησης μέτρων πυροπροστασίας, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών, υπό τον φόβο της επιβολής υψηλών προστίμων, επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης και της πανίδας. Συγκεκριμένα, δεν περιορίζονται στην αποψίλωση των ξερών χόρτων, κλαδιών, ή, δένδρων που βρίσκονται πολύ κοντά στα σπίτια, αλλά εξαφανίζουν πόες, σκοίνα, αγριελιές και πευκάκια, χρησιμοποιώντας μηχανήματα βαρέως τύπου, bob cat και μπουλντόζες.

Οι πυρόπληκτες περιοχές του Πεντελικού όρους καταστρέφονται καθημερινά και ως το τέλος Ιουνίου θα έχει εξαφανιστεί παντελώς η χλωρίδα και η πανίδα ενός από τους εναπομείναντες ελάχιστους πνεύμονες της Αττικής! Αν και στις υπουργικές αποφάσεις περιλαμβάνονται ορισμένες σωστές ρυθμίσεις, δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία αναφορά, ή, πρόβλεψη με επιβολή κυρώσεων και προστίμων, σε όσους καταστρέφουν την αυτοφυή βλάστηση και επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και τη ζωή μας.

Επιπλέον, με την εκρίζωση της χαμηλής βλάστησης και των δένδρων, επίκειται σοβαρός κίνδυνος κατολισθήσεων στα επικλινή εδάφη, όπως είναι το σύνολο των περιοχών στις παρυφές του Πεντελικού όρους, όπου μετά τις πυρκαγιές δεν υπάρχει ριζικό σύστημα να συγκρατεί το χώμα.

Παρακαλούμε να ζητήσετε από τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Κικίλια, να λάβουν υπόψιν τους όλα τα ανωτέρω και να τροποποιήσουν, άμεσα, τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Η εκρίζωση των δένδρων δεν αποτελεί αντιπυρική πολιτική, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αλλά επιφέρει μόνο καταστροφή του Περιβάλλοντος και του πλανήτη.

Σας επισυνάπτουμε ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό από το Νέο Βουτζά, καθώς και την επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς στις 29/4/2024, η οποία παρέμεινε αναπάντητη…

Αναμένοντας την παρέμβασή σας».

Τι προβλέπεται για τον καθαρισμό οικοπέδων
Μπορεί ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων να αφορά συγκεκριμένους πολίτες, ωστόσο ο καθαρισμός των οικοπέδων επηρεάζει πολύ μεγαλύτερη μερίδα κόσμου. Ο καθαρισμός του οικοπέδου από χόρτα κοστίζει περίπου 60 ευρώ την ημέρα, αν όμως μπούνς σκαπτκά μηχανήματα το κόστος ανεβαίνει.

Ποια είναι η διαδικασία λοιπόν που πρέπει να ακολουθήσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες οικοπέδων ή ακάλυπτων χώρων; Αφού προβούν στον καθαρισμό, καλούνται να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr/.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθορισμός αφορά σε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε:

(α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Τι περιλαμβάνει

– Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

-Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Διευκρινίζεται ότι οι πολίτες πέρα από την υποβολή της αίτησης για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους στη σχετική πλατφόρμα, μπορούν επίσης να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα, οι δήμοι μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να καταχωρίζουν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν απ’ αυτούς.

dnews.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos