ΥΠΑ: Σε επιχειρησιακή εφαρμογή οι διαδικασίες πλοήγησης αεροσκαφών μέσω Δορυφόρων

11 Ιουνίου 2024 16:33

H ΥΠΑ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, το EUROCONTROL, η DFS, η AEGEAN AIRLINES και η SKY EXPRESS συνεργάζονται στο έργο 22-EU-TG-ATHENIAN, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., για τη βελτίωση της Τερματικής Περιοχής του «Ελ. Βενιζέλος» και των σχετικών διαδικασιών.

Ειδικότερα, η εκπόνηση και υιοθέτηση διαδικασιών Performance Based Navigation (PBN) έχει σημαντικό πλεονέκτημα καθότι εξασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία του αεροδρομίου, ακόμη κι αν τα ραδιοβοηθήματα είναι εκτός λειτουργίας, δεδομένου ότι οι PBN βασίζονται σε σήματα δορυφόρων. Έτσι, εξασφαλίζονται σημαντικά πλεονεκτήματα στην ασφάλεια, τη μείωση των καθυστερήσεων, αλλά και την ακρίβεια τήρησης των προβλεπόμενων ιχνών αεροσκαφών για την αποφυγή ηχορύπανσης.

Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώθηκε με την έκδοση συνολικά 78 νέων διαδικασιών PBN για την υφιστάμενη Τερματική Περιοχή του Ελ. Βενιζέλος, αφού ελέγχθηκαν και επικυρώθηκαν από αέρος από τη Μονάδα Πτητικών Μέσων της ΥΠΑ. Η δεύτερη φάση του έργου, που έχει ξεκινήσει, θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2027 και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Σχεδιασμό της νέας Τερματικής Περιοχής Αθηνών ώστε να καλύπτει τις μελλοντικές ανάγκες ανάπτυξης του αεροδρομίου σε ορίζοντα 40ετίας, να μειώνει τις καθυστερήσεις στην εναέρια κυκλοφορία και να έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  • Σχεδιασμό των νέων σχετικών PBN διαδικασιών για τη νέα Τερματική Περιοχή.
  • Εκπαίδευση στην πράξη Σχεδιαστών Ενόργανων Διαδικασιών προκειμένου η ΥΠΑ να επεκτείνει την τεχνογνωσία της σε αυτό το αντικείμενο.

Στόχος της ΥΠΑ είναι οι συγκεκριμένες διαδικασίες (ανάπτυξη PBN) να τεθούν σε επιχειρησιακή εφαρμογή και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της επικράτειας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos